Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (10) Aqua E - Motion

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biƫnnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunststichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij 'Aqua E - Motion' van Myrthe Rootseart & Lisetteh 's-Hertogenbosch.

Tussen de 54 inzendingen van bestaande beelden van kunstenaars uit heel Nederland ontving KSB een ontwerp dat met Photoshop gemaakt was en bestond uit acht schommeltjes die in de bomen zouden hangen boven het water van de kasteelgracht. Op ieder schommeltje werd een glazen aquariumbak met water geplaatst met daarin groene waterplantjes. De beide kunstenaars vinden dat er een spel tussen mens en natuur ontstaat.

Myrthe en Lisetteh zeiden: 'Aan de ene kant onttrekken we de natuur uit haar bestaande positie en grijpen we in door het water en de waterplanten uit de gracht in de aquaria te plaatsen. Aan de andere kant willen we de natuur haar vrijheid in die positie terug geven door haar in een menselijk idee van vrijheid te plaatsen: op de schommel. Op deze manier ontstaat een spel van lucht, water en aarde waarin de natuurlijke elementen en het ingrijpen van ons als mens toch in balans lijken te zijn'.

Hun idee sluit aan bij de thema's van de tentoonstelling Kunst op Stapel 2017 namelijk: verbinden, natuur, water en religie. De kunstenaars waren wel afhankelijk van de techniek waarover een hoogwerker beschikt. De mannen van Openbare Werken van de gemeente Boxtel waren goed uitgerust om deze schommels op te hangen op aanwijzing van de beide kunstenaars. Helaas veroorzaakte het weer door de vele warme en droge dagen dat het water in de aquaria opdroogde. Gelukkig werden ze door de regen hierna weer gevuld. (Foto: Huub Thorissen)