LAATSTE TWEE WANDELINGEN IN BOXTEL

VVV belicht architectuur en Binnendommeltjes

De gidsen van VVV Boxtel maken zich op voor de laatste twee zomeravondrondleidingen in Boxtel. Na een lange reeks vaak drukbezochte tochten, starten woensdag 30 en donderdag 31 augustus de twee laatste wandelingen waarin architectuur rond 1900 en de geschiedenis van de Binnendommeltjes centraal staan.

Tijdens de architectuurwandeling op 30 augustus staan vooral eclectische bouwwerken centraal. In die tijd waren stadsuitbreiding, renovatie en sanering enorm. De Woningwet uit 1901 heeft in Boxtel een grote golf aan nieuwbouw teweeggebracht. Na de opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd. De architect ging de boer op. En iedereen kon kiezen wat hij mooi vond. Hierdoor ontstond een mengelmoes aan stijlen in één gebouw.

Een dag later, op 31 augustus richten de gidsen de aandacht op de Binnendommeltjes. Die stroomden negen eeuwen door Boxtel. Eerst alleen rond de motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat. Twee eeuwen later werd ook de nieuwe kern met water omsloten en werd een aanzet gemaakt voor de eerste stadsstructuur. Het is volgens de VVV interessant te zien hoe de heren van Boxtel hun waterhuishouding destijds regelden waarbij de Dommel optimaal werd ingezet. De dorpskern kreeg de naam 'Boxtel binnen de bruggen'.

AANMELDEN

Beide zomeravondrondleidingen beginnen om 19.00 uur op de binnenplaats van het VVV-kantoor aan de Markt. Aanmelden kan via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. Een e-mail sturen kan ook: info@vvvboxtel.nl. Deelname kost twee euro per persoon.


Kasteelconcert opening van

seizoen Gildenbondsharmonie

Alle geledingen van de Gildenbondsharmonie treden zondag 3 september op de binnenplaats van kasteel Stapelen in Boxtel voor het voetlicht tijdens de traditionele opening van het nieuwe muziekseizoen. Dan start om 14.00 uur het Kasteelconcert.

Op de binnenplaats van de Boxtelse waterburcht wordt vanaf 14.00 uur onder het genot van een drankje van veel vrolijke muziek genoten. Het leerlingenorkest staat voor het eerst weer onder leiding van Mari van Gils, die de muzikanten al eerder onder zijn hoede had. Hij zal later die middag ook de Big Band Boxtel, die als laatste optreedt en het Kasteelconcert swingend afsluit, dirigeren.

De muzikanten van de Gildenbondsharmonie spelen onder leiding van dirigent Erik Somers onder meer enkele werken die tijdens het carillonconcert Toeters en Bellen te horen waren.

GRATIS TOEGANG

Het Kasteelconcert, dat al bijna veertig jaar jaarlijks wordt gehouden, is ook nu gratis toegankelijk. Bij slecht weer wordt de uitvoering verplaatst naar de Tijberzaal van het Baanderherencollege, het thuishonk van de Gildenbondsharmonie.