BURGERINITIATIEF ZOEKT VERSTERKING

'Dorpsberaad belangrijk voor leefbaar Liempde'

MARC CLEUTJENS

Bijna vier jaar geleden viel het doek voor de Liempdse dorpsraad, het adviesorgaan dat na de gemeentelijke herindeling in 1996 in het leven werd geroepen. In plaats van dit 'bijna-politieke' adviesorgaan werd het Dorpsberaad Liempde in het leven geroepen, een burgerinitiatief dat maar één doel heeft: de leefbaarheid van de lokale gemeenschap bevorderen. Het bestuur zoekt versterking.

Waar de leden van de dorpsraad gelijktijdig met de nieuwe gemeenteraad werden gekozen door de inwoners van Liempde, is het Dorpsberaad een veel minder formeel orgaan dat zonder mandaat van de kiezer maar veel meer gedragen vanuit de gemeenschap wil bijdragen aan een leefbaar Liempde. Bert van Ruremonde is voorzitter, hij wordt ondersteund door secretaris Lisette Braken en penningmeester Mark van der Laan. In totaal telt het Dorpsberaad ongeveer tien leden. ,,Maar nu enkele mensen hebben aangegeven dat ze willen stoppen of al zijn teruggetreden, zoeken we nieuwe leden die zich willen inzetten voor onze gemeenschap", zegt Van Ruremonde.

BARRIÈRE

Veel meer dan de vroegere dorpsraad slaagt het Dorpsberaad er volgens de voorzitter in om vanuit de samenleving onderwerpen te formuleren waarmee de gemeenteraad en het college van B. en W. van Boxtel aan de slag moeten. ,,Waar je vroeger merkte dat mensen huiverig waren om lid te worden van de dorpsraad, zie je nu veel meer betrokkenheid. Het lijkt wel alsof die vierjaarlijkse verkiezingen een barrière voor de inwoners was om zich kandidaat te stellen."

Van Ruremonde hoopt binnenkort een aantal nieuwe leden te kunnen begroeten. ,,We hebben in een kleine vier jaar kunnen laten zien dat we - beter dan de dorpsraad destijds - vroegtijdig geïnformeerd worden over gemeentelijke plannen. We hebben ook een hele concrete bijdrage kunnen spelen aan de discussie over toekomstige woningbouw in Liempde. Dat is een heel belangrijk onderwerp op de agenda."

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, die op 21 maart 2018 worden gehouden, willen de leden van het Dorpsberaad Liempde alle politieke partijen ontvangen. Van Ruremonde: ,,We hebben een beleidsnota opgesteld waarin volgens ons de belangrijkste punten staan voor een leefbaar dorp. Door fractievoorzitters en raadsleden tijdig te informeren, hopen we dat ze de Liempdse punten in hun verkiezingsprogramma opnemen en opkomen voor de toekomst van ons dorp."

De voorzitter van het Dorpsberaad Liempde erkent dat niet alle politici even goed op de hoogte zijn van de lokale zaak. ,,Dat bleek laatst weer tijdens een werkbezoek van de gemeenteraad."

Van Ruremonde verwacht dat de rol van het burgerinitiatief de komende jaren belangrijker gaat worden. ,,De afgelopen jaren is mede dankzij de projecten van SPPiLL veel bereikt. Maar als straks de afrekening is geweest, komt het aan op het onderhouden en behouden van alles. Ik denk dat ook het Dorpsberaad Liempde daarin een grote rol kan spelen."

MEER INFORMATIE

Inwoners van Liempde die willen toetreden tot het Dorpsberaad Liempde, kunnen contact opnemen met Bert van Ruremonde, telefoon 06-53 25 36 16. Belangstellenden zijn welkom om als toehoorder aanwezig te zijn bij de vergaderingen van 11 september of 9 oktober.