Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDSE GEMEENSCHAP MOET NIEUWE FIETS NOG ONTDEKKEN

Duofiets kan wel een duwtje gebruiken

MARC CLEUTJENS

Sinds Koningsdag beschikt de Liempdse gemeenschap over een eigen duofiets waarmee tochtjes gemaakt kunnen worden door het dorp en de fraaie omgeving. De fiets wordt volgens voorzitter Bert van Ruremonde van het Dorpsberaad Liempde regelmatig gebruikt, maar moet nog wel écht ontdekt worden.

Na een feestelijk eerste ritje door het vernieuwde Concordiapark is de duofiets beschikbaar voor iedereen die Liempde vanuit het zadel wil verkennen. Van Ruremonde onderstreept dat de door Bike Totaal Jack Leijten in Boxtel geleverde tweezitter niet alleen bedoeld is voor ouderen of mantelzorgers die met een cliënt op pad gaan. ,,Iedereen, dus jong en oud, kan de fiets gebruiken. Als je het gezellig vindt om samen naast elkaar te zitten als je door Liempde fietst, is het een geweldige uitvinding." De voorzitter van het Dorpsberaad Liempde vult aan dat de duofiets voor iedereen is, dus inwoners maar ook bezoekers. ,,Mede daarom staat 'ie nu gestald bij bed & breakfast Cultuurlogies Looeind waar gasten. Bijkomend voordeel is dat eigenaar Geert van Laarhoven voor het onderhoud kan zorgen."

ZWARE ACCU

De aanschaf van de duofiets was een initiatief van het Dorpsberaad Liempde, dat bij de gemeente aanklopte en subsidie kreeg. ,,Met dank aan wijkmakelaar Hans Mols, die duidelijk maakte dat er een potje was dat gevuld is met gelden uit de Wet maatschappelijke ondersteuning", aldus Van Ruremonde. Ook stichting Behoud Gemeenschap Liempde droeg een steentje bij en is momenteel de formele beheerder van de duofiets. Deze stichting zorgt voor de verzekering en beoordeelt welke onderhoudswerkzaamheden verricht moeten worden. Speciale aandacht is er voor de accu van het rijwiel. ,,Deze is zwaar zodat er een flinke tocht mee gemaakt kan worden", weet de voorzitter van het Dorpsberaad Liempde.

GEEN BIERFIETS

Hij weerspreekt dat de duofiets vooral in de stalling staat. ,,Maar we steken niet onder stoelen of banken dat deze voorziening in Liempde nog ontdekt moet worden. Dus hopen we dat meer mensen de duofiets gaan huren om met vrienden of familieleden een ritje te gaan maken. Natuurlijk is het een geschikt vervoermiddel voor ouderen, maar ook voor jongere inwoners en bezoekers is het leuk om Liempde op deze manier te verkennen." Lachend: ,,Zolang het maar geen bierfiets wordt..."

De duofiets heeft elektrische trapondersteuning en biedt een eenvoudige instap. Meetrappen kan, maar is niet noodzakelijk. De tweewieler kan ingesteld worden op niet meetrappen. De huur bedraagt 10 euro per dag, tevens dient een borgsom van 25 euro betaald te worden. Die wordt bij inlevering van de duofiets geretourneerd.

RESERVEREN

Inwoners of bezoekers die de duofiets willen huren, kunnen contact opnemen met beheerder Geert van Laarhoven, Looeind 11 in Liempde, telefoon 06-41 47 76 42, e-mail: dagd@home.nl.

FOTO BOVEN: Koningsdag in het Concordiapark. In het vernieuwde dorpspark wordt de eerste Liempdse duofiets officieel in gebruik genomen. De initiatiefnemers hopen dat er meer belangstelling komt voor deze voorziening. (Foto: Gerard Schalkx).


Gemonde Gaat Los viert eerste lustrum aan Kaal Hoefsteeg

Sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde is zaterdagavond 2 en zondagmiddag 3 september de locatie waar voor het vijfde jaar op rij muziekfestival Gemonde Gaat Los van stapel loopt.

Vanaf 19.00 uur treden zaterdag Stef Ekkel, Wesley Klein en Judith Peters op. Dat doen zij samen met deejay Tomba. Om 01.00 sluit de feesttent die wordt opgebouwd in het Gemondse sportpark. Zondag zorgt DJ Crew On Tour XL Show tussen 14.00 en 21.00 uur voor de muzikale invulling van het festival, samen met de plaatselijke volkszanger Kapalone, Tim Schalkx uit Boxtel en Bas Vermeer, meldt Robin Foolen van de organisatie.

Entreekaarten zijn zaterdag aan de tent te koop voor vijftien euro; zondagmiddag betalen bezoekers tien euro.

In vijf jaar tijd groeide het festival in omvang: van 400 bezoekers tijdens de eerste aflevering naar zo'n 850 vorig jaar.

Liempde

Vogelmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 26 augustus van 07.30 tot 11.00 de maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt. Deze wordt gehouden in en om de accommodatie van handboogvereniging L'Union aan de Heidezoom 2 in Liempde. Er vindt geen handel plaats in sierpluimvee, loopvogels en postduiven; de NVWA ziet toe op naleving van de regels. De entree bedraagt 1,50 euro, kinderen hebben gratis toegang.

Kofferbaksale D'n Tip

Wie na terugkomst van vakantie nog even lekker de zolder of garage wil opruimen, kan zondag 27 augustus van 10.00 tot 13.00 uur overtollige spullen verkopen tijdens de jaarlijkse kofferbaksale in Liempde. Die wordt gehouden op evenemententerrein D'n Tip aan de Barrierweg.