De huidige uitkijktoren op Banisveld is niet meer toegankelijk. Op verzoek van boswachter Frans Kapteijns komt hier de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning).
De huidige uitkijktoren op Banisveld is niet meer toegankelijk. Op verzoek van boswachter Frans Kapteijns komt hier de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Ontwerp Tour de Frans ligt nu op de tekentafel...

MARC CLEUTJENS

Natuurgebied Banisveld in Boxtel krijgt in de winter een nieuwe uitkijktoren. Het ontwerp van deze Tour de Frans ligt momenteel op de tekentafel en zal later dit jaar gerealiseerd worden op de plek waar de inwoners van Boxtel vroeger hun huisvuil lieten storten.

Volgens een woordvoerster van Natuurmonumenten bleek er meer tijd nodig te zijn om de Tour de Frans te ontwerpen. De uitkijktoren wordt vernoemd naar Frans Kapteijns, de bekende boswachter die een jaar geleden afscheid nam. Via crowdfunding werd het geld voor de bouw van de toren bijeengebracht.

Op Kapteijns' verzoek krijgt de uitkijktoren een plekje op Banisveld omdat daar het hart van nationaal landschap Het Groene Woud ligt. Op deze plek kwamen bestuurders van alle Groene Woud-gemeenten jaarlijks bijeen om duurzame ideeën te delen. Ook was de omvorming van Banisveld tot natuurgebied en de aaneenschakeling van natuurgebieden in het dal van de Beerze de aftrap voor de vorming van Het Groene Woud.

PRACHTIGE TOREN

De woordvoerster van Natuurmonumenten geeft aan dat de organisatie niet had voorzien dat het zo lang zou duren om het project uit te voeren. ,,Tot onze spijt kunnen wij je daarom nu nog geen nieuwe toren presenteren", schrijft ze in een brief aan alle donateurs die meededen aan de crowdfunding. ,,Maar het ontwerp voor de prachtige toren ligt op de tekentafel. Ondertussen werkt het team er hard aan om de toren nog komende winter te plaatsen."

Boswachter Kapteijns, die nog altijd als vrijwilliger actief is voor Natuurmonumenten, wil de uitkijktoren op Banisveld gaan gebruiken als start- of eindpunt van excursies. In het voorjaar van 2018 zal hij voor de donateurs die hebben bijgedragen aan de financiering van de uitkijktoren, speciale excursies verzorgen.

De huidige uitkijktoren in het natuurgebied ten zuiden van van kerkdorp Lennisheuvel kan niet meer gebruikt worden. Door houtrot is het bouwwerk niet meer veilig; uit voorzorg hebben medewerkers van Natuurmonumenten de trap vorig jaar weggehaald. Hierdoor is het uitzichtplatform niet meer toegankelijk.