BUURT UIT ZORGEN OVER WONINGBOUWPLAN

Smarthomes Liempde maken de tongen los

PÅL JANSEN

Buurtbewoners zijn bezorgd over de bouwplannen van smarthomewoningen tussen de Kerkheiseweg en Boxtelseweg in Liempde. Naar aanleiding van de berichtgeving in Brabants Centrum uiten zij hun bezorgdheid over hun uitzicht, de natuur, rust en vrijheid die zij nu genieten in hun woonomgeving.

Maandagavond 14 augustus zat Ton van Boxtel met twee van zijn buren aan tafel om het nieuws over de bouwplannen te bespreken. Hij woont aan de Boxtelseweg. ,,We zijn niet kapot van de plannen. Ik ben hier in het verleden komen wonen vanwege het vrije uitzicht dat we hierachter hebben", legt de Liempdenaar uit. ,,Ik heb het samen met mijn buren besproken en we zijn geen voorstanders. Dat heeft met vier dingen dingen te maken: de rust, het uitzicht, de vrijheid die we hier hebben en de natuur in het gebied. We hebben hier, ik geloof een jaar terug, al een bijeenkomst over gehad in het dorp. Toen zei de gemeente het gebied niet te ontwikkelen als er geen plan komt voor het hele gebied. Ik neem aan dat als ze het stukje wat nu genoemd wordt (zie afbeelding bij artikel 'Buurt krijgt deze week brief van ontwikkelaar') willen bebouwen, in de toekomst ook direct achter ons gaan bouwen. Ik ga er vanuit dat dit ook onze privacy aantast."

BERGSTRAAT

Wim Driessen, woonachtig aan de Bergstraat, ziet niet graag dat er überhaupt woningen komen in het gebied. ,,Ik besprak het met mijn vrouw en we zijn zoveel mogelijk tegen de plannen. Het zou ontzettend zonde zijn, want het is hier een mooi natuurgebied met groen, schaapjes en hertjes (in beheer van buurtbewoners, red.). Voor mij als natuurliefhebber is dat een reden om niet te bebouwen."

Driessen geeft aan dat hij goed begrijpt dat er veel mensen zijn die een woning zoeken. ,,Maar hoe dichter ze bij ons komen, hoe minder waard ons huis wordt. Ik ben ook bang dat er twee ontsluitingswegen moeten komen. De Bergstraat is al een erg drukke weg; op zaterdag rijdt het hier aan en af naar het sportpark toe."

KERKHEISEWEG

Of er twee ontsluitingswegen moeten komen, is niet bekend. De ene die er volgens het huidige bouwplan wel moet komen, ligt aan de Kerkheiseweg, pal tegenover het huis van Joleen van Rooij. ,,Ik was geschrokken dat ik het in Brabants Centrum moest lezen. Dan komt het wel erg dichtbij. Wonen is een belangrijke peiler in mijn leven en dan zijn veranderingen niet altijd makkelijk. Wat gebeurt er dan en hoe moet dat met alle overlast van het bouwverkeer straks?", vertelt Van Rooij. ,,Het was fijner als direct omwonenden het eerst wisten voordat het in de krant kwam."

,,Ik vraag me echt af hoe het straks moet met mijn nachtrust", vervolgt Van Rooij. ,,Ik ben niet per se tegen hoor. Ik hou van vernieuwing en zou het óók erg fijn vinden als mijn dochter straks een woning kan krijgen. Bovendien hoorde ik uit de buurt al van verschillende mensen die het ook interessant vinden dat die woningen energie opwekken."

Van Rooij heeft daarom nog geen definitieve conclusies getrokken. ,,Ik heb het nummer van de ontwikkelaar paraat. Ik laat het nieuws eerst even bezinken zodat ik er straks objectief naar kan kijken."

Directeur Erik Schampers van ontwikkelaar Earth and Eternity geeft ook antwoord op de ontstane ophef. Lees meer in onderstaand artikel: 'Buurt krijgt deze week brief van ontwikkelaar'.