Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HELVOIRTS FIETSEVENEMENT BELEEFT VEERTIGSTE EDITIE

'Leyetocht: genieten in Brabant'

Pijnenburg beleeft elk jaar drukke dagen als de Leyetocht zich aandient. Met een team vrijwilligers moeten alle routes van de Leyetocht uitgezet worden. En dat is geen sinecure. Zondag vertrekken in Helvoirt fietsers voor tochten over 25, 39, 50, 75, 100 en 150 kilometer. De mountainbikers kunnen zaterdag kiezen voor een parkoers van 30, 40, 50 of 75 kilometer. Op beide dagen is de accommodatie HelvoirThuis aan de Kloosterstraat in Helvoirt de enige startplaats voor de deelnemers aan de Leyetocht. In Esch is dit jaar geen opstapplaats.

De Leyetocht leeft in de Meierij, al is het evenement altijd afhankelijk van de weersverwachtingen. ,,Vorig jaar regende het op zondagochtend en werd zelfs storm voorspeld", blikt Pijnenburg terug. ,,Dat zie je terug in de cijfers. Toen begroetten we amper duizend fietsers. Een enorm verschil met het recordjaar 1996, toen de teller bleef steken op 8.234. Maar ja, toen startte de Tour de France in 's-Hertogenbosch en was heel Brabant in de ban van de fiets."

Gemiddeld brengt de Leyetocht in augustus enkele duizenden fietsers op de been. De mountainbiketocht trekt jaarlijks enkele honderden sportievelingen.

PASSIE

Met passie wordt het evenement elk jaar onder regie van Pijnenburg georganiseerd. ,,Je leert al die jaren veel mensen kennen. Neem nu die man van 92 jaar uit Tilburg. Die doet elk jaar mee, ook zondag weer. Hij gaat gewoon honderd kilometer fietsen en vertelt altijd graag over al dat moois dat onderweg te zien is. Hij stapt soms even af om naar de natuur te kijken."

De voorzitter van de Leyetocht geniet van zulke verhalen. ,,Fietsend door Brabant leer je kijken naar de natuur en we proberen de deelnemers elk jaar mooie routes voor te schotelen. Na veertig jaar is het soms zoeken naar nieuwe plekjes, maar ik denk dat we ook dit jaar heel wat moois kunnen laten zien. De blikvanger? Dat is natuurlijk nationaal park Loonse en Drunense Duinen. De fietsers die 25 en 39 kilometer afleggen, rijden er doorheen, de andere routes voeren langs het park en leiden richting de Chaamse bossen en landgoed De Utrecht bij Hilvarenbeek. Echte pareltjes."

ANIMO IN BOXTEL

Hoewel de weersvoorspellingen voor zondag 20 augustus nog niet zo heel erg rooskleurig zijn, hoopt Pijnenburg op een grote opkomst, zodat de jubileumeditie van de Leyetocht kan uitgroeien tot een heus fietsfestijn. Ondanks het gemis van een opstapplaats in Esch, verwacht hij toch veel deelnemers uit de regio Boxtel. ,,De animo in Boxtel is altijd groot geweest", stelt de voorzitter. ,,Dat bleek eerder dit jaar toen we een jubileumtocht hielden. In onze thuishaven Helvoirt stapten 99 mensen op de fiets. Bij 't Tweespan aan de Kapelweg in Boxtel waren dat er 106."

Als Pijnenburg naar de toekomst kijkt, ziet hij vooral de tocht over 150 kilometer als een zorgenkindje. ,,We zien de laatste jaren dat er minder belangstelling is voor deze lange rit. We hebben al eerder overwogen deze route te schrapen. Dit jaar hakken we een knoop door. Als we minder dan 250 fietsers begroeten voor de langste afstand, stoppen we ermee. Het is namelijk een enorme klus om zo'n lange route uit te zetten. En dat kunnen we niet doen met te weinig deelnemers."

Fietsers die zondag 20 augustus kiezen voor een tocht over 25, 39 of 50 kilometer, kunnen vertrekken bij HelvoirThuis tussen 08.30 en 12.00 uur. Deelname kost vier euro. Wie kiest voor 50 kilometer, betaalt vijf euro. De deelnemers aan de tocht over 75 kilometer, vertrekken tussen 08.30 en 11.00 uur en rekenen eveneens vijf euro af. Tussen 07.30 en 09.00 uur klinkt het startschot voor de pedaleurs die 100 of 150 kilometer fietsen. Zij betalen acht euro.

Zaterdag 19 augustus wordt de mountainbike-editie van de Leyetocht verreden. Deelnemers die 30, 40 of 50 kilometer fietsen, stappen op de fiets tussen 08.30 en 10.30 uur. Wie kiest voor 75 kilometer, vertrekt tussen 08.00 en 08.30 uur. Bij HelvoirThuis kan tot 16.00 uur gratis gedoucht worden. Deelname aan de mountainbiketocht kost acht euro.

Alle informatie over de Leyetocht staat op www.leyetocht.nl.

FOTO BOVEN: Een deelnemer aan de Leyetocht passeert de Hooibrug over de Dommel op de grens van Boxtel en Gemonde. (Foto: Peter de Koning).


Afbeelding