Afbeelding
Foto: Daisy Renders

BEZWAARCOMMISSIE BEKIJKT VERGUNNING OKTOBERFEST

Verzet tegen evenementen Oude Ketting

MARC CLEUTJENS

De commissie bezwaarschriften van de gemeente Boxtel heeft zich vanmiddag gebogen over een bezwaar dat een omwonende van eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg hebben ingediend. Het protest richt zich tegen het Oktoberfest, dat uitbaters William en Riekske van Dinther op 20 en 21 oktober organiseren op het terrein rond hun horecabedrijf.

In het bezwaar, dat is gericht aan burgemeester Mark Buijs, geeft de bezwaarmaker aan het evenement gepaard zal gaan met harde muziek en dat arriverende en vertrekkende gasten voor onrust 'tot diep in de nacht' gaan zorgen. Ook worden vraagtekens gezet bij de omvang van het evenement en het drankgebruik, dat in de ogen van de briefschrijvers kan leiden tot 'grensoverschrijdend gedrag'.

De bezwaarmaker tekent op dat het Oktoberfest louter wordt georganiseerd voor commercieel gewin. Bovendien wordt opgemerkt dat in en om De Oude Ketting steeds meer evenementen worden gehouden. Gedoeld wordt op de eerder dit jaar gehouden braderie en vlooienmarkt, de eerste editie van beachvolleybaltoernooi Beach Break op deze locatie en de helikoptervluchten die supermarkt Plus er begin juli organiseerde. Klanten van Plus Van der Horst konden zegels sparen en met korting kaartjes kopen voor een zes minuten durende rondvlucht boven Boxtel. Vanaf het parkeerterrein bij De Oude Ketting werden op de eerste zaterdag van juli tientallen helikoptervluchten gemaakt. Ook toen trokken omwonenden aan de bel met klachten over geluidshinder.

,,Door dit evenement (Oktoberfest - red.) te vergunnen, krijgt dit parkeerterrein steeds meer de status van evenemententerrein en er wordt een precedent mee geschapen. Deze activiteiten zijn een verlengstuk van de horecaonderneming, ook al wordt de indruk gewekt dat anderen dit organiseren", zo schrijft de bezwaarmaker. ,,Dergelijke activiteiten passen niet zo dicht bij een woonwijk", gaat het verder. ,,De lasten worden afgewenteld op de bewoners. Is het echt de bedoeling dat wij steeds in de krant moeten bijhouden welke evenementen worden georganiseerd om zo nodig bezwaar te maken?"

De commissie bezwaarschriften doet binnenkort uitspraak. (Foto: Daisy Renders)