Gemeente positief over minihuisjes

Plannen voor duurzame Tiny Houses in Boxtel

Pål Jansen

Het idee van 'Tiny Houses' is ook geland in Boxtel. De initiatiefnemers Carolien Verhagen en Sanderijn Wingens uit Boxtel en Thomas van Gerven uit Liempde hebben serieuze plannen om deze energieneutrale miniwoningen te gaan bouwen in gemeente Boxtel. Zij zaten al aan tafel met wethouder Peter van de Wiel en de gemeente kijkt nu welke locaties mogelijk zijn. Naast duurzaamheid nog één aspect belangrijk; ze zijn spotgoedkoop.

De term 'Tiny House' staat voor een plan voor duurzame en energieneutrale woningbouw dat de stichting Tiny House Nederland sinds een aantal jaar aan het promoten is. Momenteel verrijzen buurtjes en wijkjes op verschillende plekken in Nederland, ook in de omgeving van Boxtel. Zo werd in 's-Hertogenbosch-Noord al de enclave 'Minitopia' gebouwd en is er in Tilburg bij het NS-plein een mogelijke locatie gevonden voor de bouw van deze miniatuurwoningen.

En nu pakken Carolien Verhagen, Sanderijn Wingens en Thomas van Gerven de handschoen op om in Boxtel dit soort woningen te maken. Verhagen: ,,We hebben voor Boxtel een eigen Facebookgroep en verschillende leden hebben interesse. Maar op dit moment zijn wij de enigen die zo ver zijn in de plannen."

Het is namelijk nog een redelijk vers idee van het drietal: 31 mei deed Verhagen een oproep op Facebook aan andere geïnteresseerden. Ook Van Gerven reageerde en maakt er sindsdien werk van. ,,Ik heb inmiddels een trailer waar de woning op komt. De afgelopen maand heb ik die helemaal opgeknapt", vertelt de Liempdse miniwoningbouwer. ,,Als het eerste schaap over de dam is..."

LOCATIES KIEZEN

De drie zaten al aan tafel met wethouder Peter van de Wiel. Die is positief bevestigt een woordvoerder van gemeente Boxtel: ,,Er is aan de initiatiefnemers gevraagd om met een voorstel voor een locatie te komen. Ook de gemeente gaat bekijken welke mogelijke locaties er zijn."

Starters en kleine huishoudens staan te springen om nieuwe woningen, zo bleek eerder al uit prognoses van provincie Noord-Brabant. De woningen zijn zuinig en spotgoedkoop. Exacte prijzen zijn er niet, schattingen liggen omstreeks de 50.000 euro. Verhagen, Van Gerven en Wingens willen in eigen beheer bouwen en hopen met 20.000 tot 30.000 euro klaar te zijn.

Omdat het een compleet nieuwe manier is van woningbouw, is het vanwege regelgeving lastig om een plek te regelen en financiering te krijgen. Lees meer over deze uitdagingen en eventuele oplossingen op pagina 5.