Kerken open op

Monumentendag

in hartje Boxtel

Onder het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' doet ook Boxtel mee aan de jaarlijkse Open Monumentendag. Het jaarlijkse evenement, dat landelijk enkele honderdduizenden bezoekers op de been brengt, wordt dit jaar gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Niet minder dan vierduizend monumenten in heel Nederland zijn tijdens Open Monumentendag gratis te bezoeken. In hartje Boxtel gaat het om de Sint-Petrusbasiliek, de protestantse kerk en de Marokkaanse en de Turkse moskee. De Sint-Petrusbasiliek is op beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Er is een foto-expositie te zien van mensen die naar de kerk gaan of er juist vandaan komen. Voor kinderen wordt in de basiliek een fotospeurtocht gehouden. Daarnaast geeft een gids uitleg over de glas-in-loodramen van het middeleeuwse monument.

Het Lodewijkskerkje, zoals de protestantse kerk aan de Clarissenstraat ook wel wordt aangeduid, werd in 1812 gebouwd met steun van koning Lodewijk Napoleon. Op beide dagen is een foto-expositie te zien over tweehonderd jaar protestantse kerk in Boxtel. Kinderen kunnen figuren kleuren.

De Turkse en Marokkaanse moskee op Hoogheem, samen ondergebracht in een gebouw dat in 1982 werd gebouwd, is zaterdag 9 september van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Bezoekers kunnen er kennismaken met gebruiken in de islam.

HEEMKAMER

De heemkamer van Heemkunde Boxtel in 't Hofje aan de Markt laat tijdens Open Monumentendag foto's zien uit de wederopbouwperiode 1945-1965. Beelden laten zien hoe Boxtel zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde. De gemeente is volgens Heemkunde Boxtel rijk aan gebouwen uit deze periode. Met de tentoonstelling willen de initiatiefnemers aantonen dat zuinig omgesprongen moet worden met cultureel erfgoed, ook uit dit tijdvak. De expositie in de heemkamer is op 9 en 10 september van 13.00 tot 17.00 uur vrij te bezichtigen.


't Collectief licht ontwikkelingen Kleine Aarde toe

't Collectief wil omwonenden en andere belangstellenden op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen op het terrein van De Kleine Aarde. Vrijdag 1 september vindt in het bezoekerscentrum aan Het Klaverblad van 16.00 tot 19.00 uur een inloopbijeenkomst plaats.

Afgevaardigden van de partijen die samen 't Collectief vormen, Heijmans, Helicon, Maris Projects, SintLucas, Summa College, waterschap De Dommel en woonstichting Sint-Joseph, staan die middag klaar om vragen te beantwoorden en uitleg te verzorgen over de diverse plannen.

VOEDSELTUIN

Tijdens de bijeenkomst is het mogelijk een wandeling te maken over het terrein en een kijkje te nemen in de Voedseltuin, waar vrijwilligers onder leiding van Theodoor van Leeuwen ervoor zorgen dat cliƫnten van Voedselbank Boxtel wekelijks verse groenten krijgen.

Mensen die enkele uren per week beschikbaar zijn, groene vingers hebben of juist meer willen leren over tuinieren, kunnen zich melden bij Van Leeuwen. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 06-53 15 53 61 of e-mail: tvleeuwen@xs4all.nl.