Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PANDEIGENAREN EN ONDERNEMERS BUNDELEN KRACHTEN

Ambitieus toekomstplan Oosterhof

MARC CLEUTJENS

Na een voorbereidingstijd van bijna twee jaar is het klaar: een toekomstplan voor winkelcentrum Oosterhof in Boxtel-Oost. Pandeigenaren en ondernemers hebben alle wensen en ideeën gebundeld en denken met renovatie en een kleine uitbreiding voor de huidige winkeliers een toekomstbestendig plan op tafel te hebben gelegd. De gemeente Boxtel is nu aan zet; eind september buigt de gemeenteraad er zich over.


In nauwe samenspraak met ambtenaren van de gemeente Boxtel hebben de twaalf verschillende eigenaren van Oosterhof - gebundeld in een vereniging van eigenaren (vve) - in nauwe samenspraak met alle ondernemers een integraal plan opgesteld dat het wijkwinkelcentrum over enkele jaren weer nieuw elan moet geven. En dat is hard nodig, zeggen bestuurslid Harry Kroot van de vve en ondernemer Marc van den Biggelaar die in Oosterhof een DA-drogisterij runt. ,,Er wordt al heel lang over Oosterhof gepraat en eigenlijk is er sinds de heropening na de brand van 1984 niet veel meer gebeurd", constateert Kroot. ,,Natuurlijk ijveren de eigenaren en de ondernemers voor modernisering, maar we doen het vooral voor onze klanten", vult Van den Biggelaar aan. Hij doelt op het grote verzorgingsgebied van Oosterhof, dat onder meer bestaat uit de ongeveer tienduizend zielen tellende wijk Oost.

FORMULE UITROLLEN

Grootse plannen, zoals de ooit besproken komst van een warenhuis als Blokker of de bouw van appartementen op het dak van Oosterhof, zijn allemaal van tafel. In samenspraak met bouwbedrijf Hurks - ook een van de eigenaren van het winkelcentrum - is een integraal plan opgesteld. ,,Daarin laten we niet alleen zien hoe beide supermarkten Jumbo en Aldi voldoende vierkante meters krijgen om hun formule goed te kunnen uitrollen", legt Kroot uit. ,,Door de huidige plattegrond te herschikken kan een modern en eigentijds winkelcentrum ontstaan waarin alle wensen van de huidige winkeliers gerealiseerd kunnen worden."

Dat betekent dat Oosterhof groter wordt. Het plan voorziet in een toename van het aantal vierkante meters met 1.100 tot 1.200. ,,Het gaat niet om grootschalige uitbreiding, maar het wegwerken van alle onlogische hoeken aan de buitenkant van de winkelcentrum", vertelt het vve-bestuurslid. Zo wordt Oosterhof een welhaast perfect vierkant complex waarbinnen alle huidige ondernemers hun bestaande pand behouden of een nieuwe winkelunit betrekken. In de nieuwe situatie vestigt Aldi zich aan de hele oostzijde van het winkelcentrum. Jumbo behoudt de huidige locatie, maar kan alle activiteiten op een plek concentreren. Thans gebruikt de supermarkt drie separate ruimten in Oosterhof. Van den Biggelaar vult aan dat de entrees van Oosterhof verfraaid worden en dat er meer ruimte komt voor etalages, ook aan de buitenzijde.

Het toekomstplan belicht niet alleen de renovatie van het winkelcentrum, maar laat ook zien dat de directe omgeving kan worden aangepakt. ,,Vooral de huidige bevoorrading is velen een doorn in het oog en bovendien gevaarlijk", betoogt drogist Van den Biggelaar. Het plan, dat is uitgewerkt door een deskundige van bouwbedrijf Hurks, laat zien hoe met name vrachtwagens van Jumbo en Aldi via de Hendrik Verheeslaan en de Beneluxlaan richting Oosterhof worden gedirigeerd. ,,Ze gaan op vaste plekken laden en lossen en rijden om Oosterhof heen richting de Hobbendonkseweg."

Het plan biedt ook inzicht in de parkeerproblematiek. Het aantal parkeerplaatsen rond het winkelcentrum is momenteel toereikend, een herschikking van de parkeerterreinen wordt vooralsnog niet overwogen. Kroot en Van den Biggelaar zeggen rekening te willen houden met de wensen van omwonenden die niet allemaal staan te juichen bij het toekomstplan voor Oosterhof. Kroot: ,,Maar we willen ook duidelijk maken dat we een minimaal plan hebben opgesteld. De renovatie is nodig om goede dienstverlening te kunnen blijven bieden aan de consument en beide supermarkten voor Oosterhof te kunnen behouden. Zonder uitbreiding met 1.100 tot 1.200 vierkante meter ontstaat een serieus probleem."

PLANNING

De vereniging van eigenaren en de ondernemers van Oosterhof kijken reikhalzend uit naar het bestuurlijk standpunt van de gemeente Boxtel. Met het indienen van een zogeheten principeverzoek wordt de weg geplaveid voor een wijziging van het bestemmingsplan, die nodig is om het toekomstplan te realiseren. ,,We gaan er vanuit dat we de volledige procedure moeten doorlopen", stelt vve-bestuurslid Kroot. De daadwerkelijke renovatie van Oosterhof zal daarom niet eerder dan over twee tot drie jaar van start kunnen gaan, zo is de verwachting.

Winkelcentrum Oosterhof werd begin jaren zeventig van de vorige eeuw geopend in de Boxtelse nieuwbouwwijk Oost. In de vroege ochtend van 30 augustus 1984 werd het winkelcentrum door brand verwoest. Op het oude grondplan werd een nieuw winkelcentrum herbouwd dat de voorbije decennia regelmatig onderwerp was van politiek debat. Meerdere studies belichtten de kansen en beperkingen van het complex.

Bijna tien jaar geleden werd een stuurgroep opgericht die onder voorzitterschap van toenmalig burgemeester Frank van Beers tot de conclusie kwam dat Oosterhof erg gedateerd was, maar desondanks belangrijk voor dagelijkse boodschappen. Ook vervulde het winkelcentrum 'een belangrijke sociale functie als ontmoetingsplek in de wijk'. De gemeenteraad oordeelde in juni 2009 dat dringend een 'kwaliteitsslag' gemaakt moest worden om Oosterhof te kunnen behouden.

Winkelcentrum Oosterhof is dringend toe aan renovatie. Eigenaren en ondernemers hebben samen een ambitieus toekomstplan gemaakt. (Foto's: Peter de Koning).