Afbeelding
Foto:

FEESTWEEK IN DUITSE JUMELAGESTAD

Boxtelse delegatie naar 'Säubrennen' in Wittlich

MARC CLEUTJENS

Boxtel is komend weekend met een kleine delegatie vertegenwoordigd tijdens de jaarlijkse Säubrennerkirmis in Wittlich. Naast voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich wordt ook locoburgemeester Herman van Wanrooij hartelijk ontvangen in de Duitse stad waarmee deze gemeente sedert 1959 vriendschapsbanden onderhoudt.

De Säubrennerkirmes wordt jaarlijks in hetzelfde weekend als de Boxtelse kermis gehouden en omvat een uitgebreid cultuurhistorisch programma, dat onder meer bestaat uit een volksspel, een optocht en een groots opgezette kermis. Aanleiding voor de festiviteiten, waarbij honderden varkens aan de spit worden geregen, is de legende dat Wittlich ooit succesvol belegerd kon worden doordat varkens de vergrendeling van de stadspoort verbraken. Nog elk jaar worden ze daarvoor 'gestraft'. De Säubrennerkirmes is een massaal bezochte festiviteit die van vrijdag 18 tot en met dinsdag 22 augustus vele duizenden inwoners en toeristen naar Wittlich lokt.

JUBILEUM

Voorzitter Witteveen vertelde deze week dat hij namens het Boxtelse jumelagecomité wil duidelijk maken dat de vriendschapsband met Wittlich behouden moet blijven. ,,In alle contacten met Wittlichers blik ik graag vooruit op het jaar 2019 waarin we zestig jaar vriendschap vieren", aldus Witteveen. De viering van vijftig jaar stedenband in 2009 was de opmaat voor een intensivering van de jumelage, mede dankzij optredens van toenmalig burgemeester Frank van Beers en diens onlangs herkozen ambtsgenoot Joachim Rodenkirch. Een grote Duitse delegatie deed tijdens de herdenking mee aan het bekende kookevenement Smaak van Boxtel.

Al lijkt de jumelage thans op een laag pitje te staan, voorzitter Witteveen gaat met de nodige ideeën naar Wittlich. ,,Mijn allergrootste wens is dat we de stedenband kunnen behouden en in 2019 met de inwoners een mooi feest kunnen vieren. Daarnaast zal ik tijdens mijn bezoek contacten leggen met de plaatselijke kunstenaarsvereniging, die mogelijk weer wil meedoen aan De Rode Draad in Boxtel."

FESTIVAL CIRCOLO

De voorzitter van het jumelagecomité betreurt dat festival Circolo niet meer op Boxtels grondgebied wordt gehouden. ,,Een delegatie uit Wittlich was elke keer present en genoot met volle teugen van het circustheater op landgoed Velder. Ik wil onderzoeken of we een alternatief kunnen aanbieden." Witteveen vervolgt: ,,Daarnaast is en blijft het een doel om de burgeruitwisseling levend te houden. Want daar is het in 1959 uiteindelijk om begonnen: inwoners met elkaar kennis laten maken. Recent hebben we voorbeelden gezien dat er volop contacten zijn, onder meer dankzij een optreden van hofkapel De Kromploegers."

OP DE FOTO: Kinderen mochten in 2009 meedoen aan het Säubrennen in Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens).