Centrummanager Berry Dankers is deze week een jaar werkzaam in Boxtel. Hij koestert veel successen, maar betreurt dat hij nog niet alle ondernemers heeft kunnen 'infecteren' met zijn enthousiasme en positivisme. (Foto: Peter de Koning).
Centrummanager Berry Dankers is deze week een jaar werkzaam in Boxtel. Hij koestert veel successen, maar betreurt dat hij nog niet alle ondernemers heeft kunnen 'infecteren' met zijn enthousiasme en positivisme. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CENTRUMMANAGER BERRY DANKERS BLIJ MET SUCCESSEN MAAR ZIET OOK 'ZORGENKINDJES'

'Onthoud dit: Boxtel doet het heel goed!'

MARC CLEUTJENS

Berry Dankers is deze week precies twaalf maanden werkzaam als centrummanager. Hij is de spil in de contacten tussen ondernemers, pandeigenaren en de gemeente Boxtel en wil niets liever dan een bruisend centrum. Dat gaat met vallen en opstaan steeds een stapje beter, al is het soms de springprocessie van Echternach: drie stapjes vooruit, twee stapjes terug...

,,Alle winkels aan de Croonpassage zijn gevuld." Bijna jubelend steekt Dankers van wal als hij terugblikt op een jaar centrummanagement onder zijn regie. En een blik waagt in de toekomst, die het centrum van Boxtel nog aantrekkelijker moet maken, voor inwoners én bezoekers. ,,Dat De Croon eindelijk volloopt, stemt velen tot tevredenheid. Maar ook de komst van een kapsalon naar de Markt (in het vroegere ABN/Amro-bankgebouw nabij het gemeentehuis - red.) en plannen voor meer horeca kunnen bijdragen aan meer leven in de brouwerij."

EEN ANDERE WIND

Dankers is bescheiden en geeft aan dat hij slechts een intermediair is. ,,Ik ga niet van de daken schreeuwen dat het allemaal mijn verdienste is", lacht hij. ,,Succes heeft altijd vele vaders." Toch is met de komst van de in Boxtel geboren en getogen centrummanager een andere wind gaan waaien, lijkt het. Dankers kent iedereen, heeft een omvangrijk netwerk en is onafhankelijk. ,,Ik wil aanpakken en verbinden. En doe dat met enthousiasme en een positieve grondhouding. Natuurlijk is het een tegenslag als je hoort dat een winkel de deuren moet sluiten. Maar dat is van alle tijden. Twintig jaar geleden gingen er ook winkels dicht. Cijfers tonen aan dat het nu beter gaat. Veel beter. En de consument gaat meer verdienen en ondernemers gaan daar de vruchten van plukken."

Hij vervolgt: ,,Onthoud dit: ik spreek veel met andere centrummanagers en als ik dan vergelijk, doet Boxtel het gewoon heel goed. We hebben een fantastisch leuk dorp."

TERUGHOUDEND

De centrummanager erkent dat het soms niet eenvoudig is om enthousiasme en positivisme over te brengen. ,,Dat is misschien wel het moeilijkste geweest de afgelopen twaalf maanden. Ik zou zo graag alle ondernemers infecteren met mijn enthousiasme en ze overtuigen van de vele kansen die er liggen. Jammer genoeg bespeur ik nog veel terughoudendheid en zijn sommigen te afwachtend." Dankers vult aan dat de winkeliers zelf ook de handschoen moeten oppakken. ,,Ik kan niet iedereen bij de hand nemen."

In het kernwinkelgebied gaat het volgens de centrummanager steeds beter en worden leegstaande panden vaker en sneller ingevuld. ,,Maar er zijn ook zorgenkindjes hoor", beklemtoont Dankers. ,,In de Rechterstraat staan panden leeg van 400 tot misschien wel 600 vierkante meter. Die zijn erg groot en zullen niet zo snel gevuld kunnen worden." Dat het aantal winkels terugloopt in de aanloopstraten, ondersteunt hij. ,,Het is onderdeel van de detail- en horecavisie die ik mee uitdraag en ervoor moet zorgen dat het kernwinkelgebied compacter en attractiever wordt. Er zijn panden bij die beter omgevormd kunnen worden tot woonhuis."

MARKT OP DE SCHOP

De herinrichting van de Markt - onlangs uitgesteld tot na de kermis van 2018 - wordt dé grote impuls voor een attractief centrum, voorspelt de centrummanager. Dat het karwei een jaar langer op zich laat wachten, is de uitkomst van gesprekken tussen ondernemers, markthoreca en de gemeente. ,,Wat mij betreft had het best eerder gemogen. Maar ook hier moet rekening gehouden worden met alle belangen en rolt dit besluit eruit. En het is goed dat elders eerst parkeergelegenheid komt alvorens de Markt autoluw wordt gemaakt."

Dankers treedt binnenkort samen met wethouder Eric van den Broek in overleg met omwonenden van het Breukelsplein. Vast staat dat de vrijdagse weekmarkt tijdens de werkzaamheden op de Markt enkele maanden naar dit plein verplaatst wordt. Als het aan de centrummanager ligt, moet nagedacht worden over de aanpak van allerlei verkeersstromen. ,,Vooral het fietsverkeer is soms een crime", oordeelt hij. ,,Waarom gaan we niet terug naar een voetgangersgebied in het smalle deel van de Rechterstraat? Iedereen kan best vijftig meter lopen met de fiets aan de hand."

Hij vervolgt: ,,Maar in eerste instantie zullen sneller te realiseren projecten opgepakt moeten worden. Met een enthousiaste werkgroep bekijken we welke makkelijke en vooral goedkope maatregelen we kunnen nemen om het centrum aantrekkelijker te maken." Dankers is lyrisch over de samenwerking met organisatoren van culturele evenementen, waardoor krachten gebundeld worden en bovendien aansluiting wordt gezocht bij koopzondagen.

Zijn grootste ergernis? De ongezouten en in zijn ogen vaak ongefundeerde kritiek op sociale media. ,,Veel wat in Boxtel wordt georganiseerd of wordt voorgesteld kan te vaak rekenen op zure reacties op sociale media als Facebook. Het stoort me mateloos dat veel reacties afkomstig zijn van mensen die geen idee hebben hoeveel moeite het kost een zaak te runnen of een evenement te organiseren. In plaats van mee te denken over oplossingen of eens positief te zijn, is er altijd die negatieve sneer. Geloof me, niemand van die mensen weet wat het is om een Bazaar te organiseren, bestuurslid te zijn van een voetbalclub of bij te dragen aan het openbaar carnaval. Het is zo gemakkelijk roepen vanaf de zijlijn."