Blik in de Pastoor Erasstraat. Rechts café De Adelaar, links het winkelpand waar wijlen Bert van den Braak sinds 1933 ruim veertig jaar lang een kappers- annex tabakszaak had. Het pand werd in 1976 gesloopt om een ruimer kruispunt met verkeerslichten te realiseren. (Foto: Piet van Oers).
Blik in de Pastoor Erasstraat. Rechts café De Adelaar, links het winkelpand waar wijlen Bert van den Braak sinds 1933 ruim veertig jaar lang een kappers- annex tabakszaak had. Het pand werd in 1976 gesloopt om een ruimer kruispunt met verkeerslichten te realiseren. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

Wandelen door historisch Boxtel met de VVV

Op ontdekkingstocht door Breukelen

De VVV organiseert tijdens de zomervakantie wekelijks twee cultuurhistorische zomeravondrondleidingen met gidsen. Donderdag 24 augustus wordt de wijk Breukelen verkend; de wandeltocht start om 19.00 uur bij Sacre Coeur, de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat. Woensdagavond 23 augustus is er geen wandeling in verband met de Boxtelse kermis.

De voormalige buurtschap Breukelen groeide vanaf het einde van de 19e eeuw uit tot de eerste Boxtelse nieuwbouwwijk. Dat had alles te maken met de aansluiting van Boxtel op het spoorwegennet. Met de ingebruikname van de Heilig Hartkerk werd de wijk ook een zelfstandige parochie. Tien jaar later verrees er het Ursulinenklooster. Tijdens de VVV-wandeling vertelt de gids onder meer hoe bewoners van 'Boxtel binnen de bruggen' op deze ontwikkelingen reageerden.

In de laatste week van augustus vinden de laatste twee zomeravondrondleidingen van de VVV plaats. Woensdag 30 augustus staat architectuur rond 1900 op het programma en een dag later, donderdag 31 augustus staat de wandeling in het teken van de Binnendommeltjes. Het startpunt van de deze twee rondleidingen is het VVV-kantoor aan de Markt.

Deelnemers kunnen zich melden bij de VVV of bellen naar telefoonnummer (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. E-mailen mag ook: info@vvvboxtel.nl. Aanmelden kan bovendien door vóór 19.00 uur aanwezig te zijn bij het startpunt. De wandelingen kosten twee euro per persoon. Buiten de zomermaanden verzorgen gidsen óók dorpsrondleidingen. Meer informatie daarover is verkrijgbaar bij de VVV.

FOTO ONDER: Blik vanuit de Annastraat in de Pastoor Erasstraat. Rechts café De Adelaar, links het winkelpand waar wijlen Bert van den Braak sinds 1933 ruim veertig jaar lang een kappers- annex tabakszaak had. Het pand werd in 1976 gesloopt om een ruimer kruispunt met verkeerslichten te realiseren. (Foto: Piet van Oers).