In 2015 werd op de plek van het vroegere gehucht Balsvoort een fundament van de vroegere hoeve gerealiseerd. Op een glazen plaquette zijn de contouren van de boerderij te zien. (Foto: Marc Cleutjens).
In 2015 werd op de plek van het vroegere gehucht Balsvoort een fundament van de vroegere hoeve gerealiseerd. Op een glazen plaquette zijn de contouren van de boerderij te zien. (Foto: Marc Cleutjens). Foto:

NATUURMONUMENTEN BELICHT HISTORIE VAN DE KAMPINA

Wandelen naar Balsvoort en Banisveld

De Kampina is niet alleen een rijk natuurgebied, maar staat ook bol van cultuurgeschiedenis. Reden voor Natuurmonumenten, de beheerder van het vele hectaren omvattende reservaat, om zondag 3 september om 10.00 uur een wandeling te houden langs twee historische schatten: de voormalige landbouwenclave Balsvoort en de tot natuurterrein omgevormde vuilstortplaats Banisveld.

Balsvoort bood vroeger plaats aan enkele boerderijen die stuk voor stuk zijn verdwenen. Het gehucht was in de Tweede Wereldoorlog het decor van een bruut stukje geschiedenis, waarbij twee verzetsmensen om het leven kwamen. Beiden werden na de vondst van onderduikers door de bezetter gedood.

Banisveld is al vele jaren een groene oase aan de rand van de Kampina, compleet met een uitkijktoren die momenteel is afgesloten en op termijn wordt vervangen. Boswachter Frans Kapteijns nam hiervoor bij zijn afscheid van Natuurmonumenten het initiatief. Banisveld was vele tientallen jaren de vuilstortplaats van de gemeente Boxtel; veel afval rust nog altijd in de bodem. De waterkwaliteit van het gebied wordt nog altijd in de gaten gehouden. Het terrein bood vroeger ook onderdak aan het vliegveldje van Modelvliegtuigclub Boxtel.

De wandeling is gericht op volwassenen. Leden van Natuurmonumenten betalen voor deze excursie vijf euro, niet-leden betalen acht euro. Aanmelding is vereist en kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.