1 september 2012: Anton van Aert legt de eed van trouw af als burgemeester van Best. (Foto: Peter de Koning).
1 september 2012: Anton van Aert legt de eed van trouw af als burgemeester van Best. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HUISVESTING BLIJKT STRUIKELBLOK VOOR HERBENOEMING IN BEST

Van Aert niet door als burgemeester

HENK VAN WEERT

De in Boxtel woonachtige burgemeester van buurgemeente Best, Anton van Aert, heeft vorige week zijn gemeenteraad laten weten in 2018 niet voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. De PvdA'er wil in Boxtel blijven wonen, maar dat is voor de Bestse raadsfracties niet acceptabel.

Enkele weken geleden kwam Van Aert, die van 2002 tot 2012 wethouder in Boxtel was, in opspraak. Hij heeft zijn koophuis aan de Vicaris Van Alphenlaan in Boxtel nooit te koop gezet en huurde een appartement in Best. Tijdens de procedure in aanloop naar een eventuele herbenoeming gaf Van Aert aan niet langer van dat huurappartement gebruik te willen maken en weer terug te gaan naar zijn woning in Boxtel. Ook bleek toen dat hij zich nooit had ingeschreven als inwoner van Best om zodoende aanspraak te kunnen blijven maken op de belastingaftrek van zijn hypotheekrente.

GEEST VAN DE WET

Van Aert meldde in diverse media dat hij op het gebied van huisvesting meende te handelen in de geest van de wet omdat hij de meeste tijd doorbracht in Best. Maar de wet schrijft voor dat een burgemeester daadwerkelijk woont in de plaats waar hij is benoemd. Omdat de gemeenteraad van Best daar niet aan wil tornen, heeft Van Aert in een korte brief aan de fracties te kennen gegeven niet voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. Ook de minister en de commissaris van de koning heeft hij hiervan in kennis gesteld.

OUDERLIJKE WONING

Tijdens een interview in deze krant, meldde Van Aert in het voorjaar van 2012 al dat hij zijn huis in Boxtel om emotionele redenen niet zou verkopen. Het is de ouderlijke woning van zijn echtgenote Marret. Van Aert is 58 jaar oud; tot aan zijn pensionering kan hij aanspraak maken op wachtgeld.

FOTO BOVEN: Ten overstaan van commissaris van de koning Wim van de Donk legde Anton van Aert op 1 september 2012 de eed van trouw af als burgemeester van Best. (Foto: Peter de Koning).