Afbeelding
Foto: Pål Jansen

CDA wil zorgvuldige omgang onkruid

'Japanse duizendknoop: fout maaien is zaaien'

PÅL JANSEN

De voorbije maanden luidden verschillende experts de noodklok voor de Japanse duizendkoop, een uitheemse woekerplant. CDA Boxtel-Liempde vraagt nu in een schrijven aan het college van B. en W. om actie te ondernemen en het maaibeleid tegen het voetlicht te houden. Eind mei gaf wethouder Eric van de Broek aan dat er 'intensief gemaaid' zou worden. Echter, op verschillende plekken is dat de afgelopen maanden nauwelijks gebeurd, melden twee buurtbewoners. Er is geen budget voor vrijgemaakt meldt een woordvoerster.

Eerder werd al bekend dat de Japanse duizendknoop is aangetroffen op de hoek van de Burgakker en de Raaphof dat eigendom van de gemeente is. Maar ook op de oever van de Dommel ter hoogte van het pleintje in de Croonpassage en nabij een carpoolplaats langs de rijksweg A2 is de woekerende exoot te vinden.

Stichting Probos uit Wageningen, die zich al vijftig jaar bezighoudt met duurzaam bosbeheer, organiseert sinds 2013 praktijkproeven om de plant effectief te bestrijden. Het gebruik van het chemische middel glyfosaat toont volgens de organisatie positieve resultaten. Komend najaar past ook gemeente Amersfoort dit toe. Ook afdekken met worteldoek tegen zonlicht boekt positieve resultaten, evenals het laten grazen door schapen, waarbij echter ook op de gezondheid van de dieren moet worden gelet. Maaien verergert het probleem blijkt uit de praktijkproeven, tenzij het wekelijks gebeurt. Maar daarbij kan niet gemeten worden of de plant nog blijft groeien, zo staat op de website www.bestrijdingduizendknoop.nl, waar alle resultaten staan gepubliceerd.

In een schrijven aan B.en W. stelt het CDA: ,,Bij maaiwerk kan men er het beste voor kiezen de duizendknoop niet mee te maaien."

GEZONDHEID

In maart jongstleden heeft het European Chemicals Acency vastgesteld dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar wel heel schadelijk kan zijn bij oogcontact. Vanwege de verordening van gemeente Boxtel zijn chemische bestrijdingsmiddelen niet toegestaan. Daarom gaf wethouder Van den Broek in Brabants Centrum van 27 mei aan te kiezen voor intensief maaien.

Echter, in ieder geval op twee plekken aan de Dommel is er de afgelopen weken nauwelijks gemaaid. Zo liet centrumbewoonster Francy van Heertum, die het probleem meerdere malen aanhangig maakte, weten dat een stuk bij de Croonpassage al acht weken ongehinderd doorgroeit. ,,Het staat nu anderhalve meter hoog."

Bermen worden normaal gesproken twee keer per jaar onderhouden. De buitendienst treedt nu op als de plant buiten zijn huidige gebied begint te groeien, zo vertelt een woordvoerder van gemeente Boxtel. Het euvel wordt weer besproken als de verantwoordelijke wethouder, inmiddels Herman van Wanrooij, terug is van zijn vakantie. Volgens de woordvoerder is er momenteel geen extra budget vrijgemaakt voor de duizendknoop en staat het onkruidprobleem in de komende weken weer op de agenda.

MELDPUNT DUIZENDKNOOP

Het CDA is geen voorstander van de huidige aanpak ,,Verkeerd maaien is zaaien", stelt partijvoorzitter Van As. De partij ziet liever dat er gekeken wordt naar de aanpak in de gemeente Amersfoort.

Vanwege de problematiek wil de CDA-fractie weten van het college of er al overleggen zijn met andere gemeentes en betrokken instellingen, zoals milieuorganisaties. Daarnaast is de partij benieuwd welke duizendknooplocaties bekend zijn in de gemeente en of er een meldpunt kan komen voor mensen die de plant signaleren. Ook vragen de fractieleden zich af hoe effectief de bestrijding van de duizendknoop in Boxtel is.

Volgens de internationale unie voor natuurbescherming (IUCN) is de Japanse duizendknoop een van de honderd meest invasieve plantsoorten ter wereld; deze vermenigvuldigt zich zo snel dat de plant een bedreiging vormen voor inheemse plantsoorten. Bovendien kan de plant behoorlijke schade aan aanrichten aan bijvoorbeeld gebouwen en kades.

FOTO ONDER: Vanachter delicatessenzaak Proef!Culinair is de weelderige Japanse duizendknoop aan de Dommeloever nabij de Croonpassage goed te zien.