Oud-leerling van

Kees van Houten

bespeelt Smitsorgel

Organist Willeke Smits beklimt zondag 27 augustus de koorzolder van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel voor een concert op het vermaarde Smitsorgel. Smits is oud-leerling van voorzitter Kees van Houten van de Stichting Kerkconcerten Boxtel.

Volgens Van Houten, die eerder dit jaar jubileerde als concert-organist en dit uitbundig vierde met een uitvoerige tournee langs bekende orgels, heeft het programma het in zijn ogen schitterende Deuxième Choral van César Franck als hoogtepunt. ,,In de daarop volgende werken is de invloed van deze componist op de laat-romantische Franse school te horen", stelt Van Houten. ,,Pierné en Debussy waren beiden leerlingen van Franck. Messiaen is met zijn meer moderne klanken de laatste grote epigoon in deze traditie. Ook de Nederlandse componisten Strategier en Andriessen hebben zich door Franck laten inspireren Zo schreef ook Andriessen enkele Chorals voor orgel, geheel in de stijl van Franck."

HUISKAMERS

Een opvallend en interessant onderdeel van het concert is volgens de voorzitter van de Stichting Kerkconcerten Boxtel de 'Petite Suite' van Debussy. ,,Oorspronkelijk een stuk voor piano quatre-mains, dat nog vaak door amateur-pianisten gespeeld wordt in de huiskamers. Het bekende werk klinkt nu in een speciaal orgelarrangement."

Smits studeerde orgel bij Van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge.

De uitvoering op het Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek begint zondag 27 augustus om 20.15 uur. Kaarten zijn in de kerk te koop en kosten acht euro. Later dit seizoen zijn er nog concerten op zaterdag 9 september (organist Tommy van Doorn), zondag 24 september (organist Henk Veldman en sopraan Marjon Strijk) en zondag 15 oktober (Tommy van Doorn).

Boxtel

Aardgasvrije woningen

Op de voorpagina van Brabants Centrum van donderdag 10 augustus stond vermeld dat er plannen zijn voor de eerste aardgasvrije woningen in Boxtel. Echter, die eer komt een woning aan de Strohulzen toe. Bovendien werden er in 2009 tien van dit soort huizen gebouwd aan de Oosterpoort in Boxtel. De plannen voor de huizen tussen de Kerkheiseweg en Boxtelseweg in Liempde en aan de Clarissenstraat in Boxtel betreffen wel de eerste aardgasvrije smart homes in gemeente Boxtel.

Filmavond De Werf

Zorgorganisatie Cello vertoont vrijdagavond 25 augustus de film 'De schippers van de Kameleon' in dagcentrum De Werf aan de Nieuwe Nieuwstraat. Naast cliënten, hun familieleden en vrijwilligers van Cello zijn ook andere belangstellenden welkom. De filmvertoning start om 19.00 uur, de toegang is gratis.