Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TINY HOUSE: ENERGIENEUTRAAL, IDEALISTISCH ÉN GOEDKOOP

'Ik gebruik maar 20 vierkante meter'

Het is een volwaardige woning met bed, douche, keuken en (compost-)toilet. Hij kán op wielen en voorziet in zijn eigen energie en water, is zo'n 25 vierkante meter groot én goedkoop. Oftewel; een Tiny House. Carolien Verhagen en Sanderijn Wingens uit Boxtel en Thomas van Gerven uit Liempde willen deze voor circa 25.000 euro bouwen.

PÅL JANSEN

,,Hier komt het woongedeelte", wijst Liempdenaar Thomas van Gerven aan op zijn net-gerestaureerde oplegger. Hij zet twee passen verder. ,,In dit gedeelte moet het keukenblok komen. Daarachter de douche. Er komt ook een trapje naar mijn bed toe", laat hij zien als hij binnen een paar stappen de achterzijde bereikt.

'ONTSPULLEN'

Thomas kan nu al beginnen met bouwen, een paar maanden nadat hij besloot om in een tiny house te wonen. ,,De huurprijzen zijn veel te hoog", vertelt Thomas. ,,En kopen zit er voor mij helemaal niet in. Ik werk nog parttime en een hypotheek krijg ik niet. Een sociale huurwoning kan nog, maar dan moet je net iets krijgen..."

Voor Carolien is het net zo: ze verdient te weinig voor een hypotheek en huren is te duur, net als voor veel startende jongeren. ,,Maar ik vind ook het idee van duurzaamheid en de hele levenswijze eromheen erg interessant. Je moet zuinig leven en wordt gedwongen om minder spullen te hebben. Het geeft rust, heel veel heb je gewoon niet nodig. Bovendien geloof ik dat mensen niet alleen maar tussen vier muren moet zitten, maar buiten moet zijn."

Sanderijn moest noodgedwongen verhuizen van een 'megagroot huis' naar een antikraakwoning in een voormalig klooster in Oijen. ,,Daar merkte ik dat ik eigenlijk maar twintig vierkante meter nodig heb om te leven. Ik had ook veel minder nodig dan ik dacht; ik moest 'ontspullen'."

BOUWEN

Het drietal neemt de bouw van de woningen in eigen beheer: Carolien en Sanderijn laten het ontwerpen en door hun vaders bouwen. Thomas wil het veelal zelf doen voor - 'hopelijk!' - 20.000 euro. Hij heeft zijn eigen ontwerp gemaakt en investeerde al in een oplegger waar de woning op moet komen. ,,Je kunt 'm natuurlijk ook láten bouwen", benadrukt Carolien. Schattingen voor de prijs lopen uiteen: voorbeelden worden genoemd van woningen voor 50.000 tot 60.000 euro. Thomas: ,,50.000 euro om zo'n huis te laten bouwen is denk ik wel het minimum."

FINANCIERING

Sanderijn zit in de 'spaarfase' en Carolien zoekt naar krediet. Dat laatste brengt de eerste uitdaging met zich mee: financiering van de woning. ,,De woning is 'roerend goed'. Banken verlenen hiervoor geen hypotheek: je hebt geen onderpand", legt Thomas uit. ,,Voor mij is dat prima; ik wil niet vastzitten aan de bank."

Carolien heeft echter krediet nodig. ,,Ik weet niet hoe ik geld bij elkaar moet krijgen. Ik studeer één dag per week en werk dertig uur", legt ze uit. ,,Volgens mijn financieel adviseur verdien ik te weinig voor een persoonlijk krediet." Maar er zijn nog opties genoeg volgens het drietal: kennissen, familie, crowdfunding... Carolien: ,,We gaan gewoon door."

GROND

De tweede uitdaging: waar moeten de woningen staan en onder welke wetgeving vallen deze? Thomas: ,,Dit project past niet in een bepaald hokje."

Het Bouwbesluit 2012 biedt geen ruimte om dit soort woningen toe te staan. Er blijken echter wel mogelijkheden. Zo kunnen de huisjes via de Crisis- en herstelwet (Chw) een experimentele status krijgen. Zo valt ook de 'Green Deal', die gemeente, provincie en rijksoverheid met Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel maakte, onder die wet.

Bovendien heeft gemeente Veenendaal een 'kruimelontheffing in het leven geroepen: mits er genoeg vraag is, kunnen stukjes 'restgrond' in een wijk snel in gebruik worden genomen. Aanvragen hoeven niet langs de gemeenteraad en kunnen binnen acht weken worden goedgekeurd.

GESPREK GEMEENTE

Zaak is nu voor het drietal om samen met gemeente een oplossing te bedenken voor een locatie. De bedoeling is dat ze in september weer in gesprek gaan met de gemeente. Sanderijn: ,,We merken dat de zij heel graag wil meewerken."

Wie aan wil sluiten, kan contact zoeken via de Facebookpagina Tiny House Boxtel. Mailen kan ook via tinyhousecaro@outlook.com. Thomas houdt zijn verrichtingen tevens bij op de website www.tinythomas.nl. Hierop is onder meer het ontwerp van zijn huis te zien.

FOTO BOVEN: Thomas (links) laat aan Sanderijn (midden) en Carolien op zijn laptop zien hoe zijn oplegger straks bebouwd wordt. (Foto: Albert Stolwijk).


HUIS-AAN-HUISACTIE OP DUINENDAAL

SP start campagne voor
gemeenteraadsverkiezingen

De bewoners van de buurt Duinendaal zijn de eersten in Boxtel die zaterdag 19 augustus leden van de lokale afdeling van de politieke partij SP op bezoek krijgen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar maart, leggen partijleden de komende maanden duizenden huisbezoeken af.

Doordeweeks kunnen inwoners van de gemeente Boxtel in de avonduren een SP'er aan de deurbel verwacht. Op zaterdagen gaan vrijwilligers van de partij 's middags langs de deuren. ,,We willen met bewoners in gesprek gaan over hun straat en buurt, maar ook over Boxtel: wat vinden zij belangrijk, wat gaat er goed, wat gaat er niet goed en wat kan er beter", meldt bestuurslid Willem van Meurs. Zo'n tien partijleden gaan tijdens de verkiezingscampagne op pad, waaronder de vier raadsleden (Marije van Kuijk, Marco Bressers, Rinze van der Veen en Dave van de Ven) en wethouder Eric van den Broek.

Mensen kunnen hun opmerkingen ook per e-mail doorgeven via boxtel@sp.nl. ,,Naar aanleiding van de uitkomsten kunnen bepaalde onderwerpen opgenomen worden in het verkiezingsprogramma 2018-2022. Het kan ook zijn dat samen met bewoners actie ondernomen wordt om zaken te verbeteren", aldus Van Meurs. Hij is enthousiast over de huis-aan-huiscampagne: ,,Mensen waarderen het dat wij hun mening vragen. Deze aanpak kost veel tijd en energie, maar de persoonlijke contacten aan de deur zijn voor een partij als de SP onmisbaar en leveren veel vertrouwen op onder de bevolking."