Afbeelding
Foto:

'DE BESTE SUPPORTER VAN ODC, NEMELAER, PSV ÉN FC EINDHOVEN '

Toeterjan wil graag beroemd worden

'Want later als je groot bent word je ook een ster.
Let maar op mijn woorden want je schopt het ver.'

Jan van de Pas (34) is hard op weg om een van de meest bekende voetbalsupporters van Zuid-Nederland te worden, De oud-Boxtelaar, die wekelijks de kleuren van ODC verdedigt en bekend is als Toeterjan, haalde zelfs Voetbal International om te vertellen over zijn allergrootste passie: keihard toeteren. Bij Jong PSV en FC Eindhoven, maar als het kan ook ODC en Nemelaer.

MARC CLEUTJENS

De seizoensgids van Voetbal International is opnieuw een groot podium waar het fenomeen Toeterjan in de schijnwerpers staat. Jan verscheen eerder al voor de camera's van Omroep Brabant en PSV TV. Hij trad op tijdens Rebirth in Haaren en op de kermis in zijn huidige woonplaats Tilburg. Ook gaf hij interviews aan het Eindhovens Dagblad om te vertellen over voetbal en toeteren. ,,Ik vind het leuk om in de belangstelling te staan", vertelt Jan, die een ontwikkelingsstoornis heeft en om die reden niet altijd makkelijk uit zijn woorden komt. ,,Dankzij mijn toeter kan ik contact leggen met mensen, me laten zien en horen aan andere supporters en de spelers natuurlijk."

SINTERKLAAS

Het toeteren zit Jan in het bloed, zo vertelt hij. ,,Vroeger stond ik als kind al bij Sinterklaas te toeteren", lacht hij. ,,Ik denk dat ik ongeveer vijftien jaar geleden echt begonnen ben met toeteren langs de lijn", vervolgt hij. ,,Eerst bij Nemelaer, de club uit Haaren waar ik vandaan kom en elke thuiswedstrijd bezoek. Later bij Jong PSV en ook FC Eindhoven. Ik woonde destijds in Eindhoven en toen is de liefde voor die clubs ontstaan."

Een thuiswedstrijd van Jong PSV of FC Eindhoven is niet compleet zonder de aanwezigheid van Jan. ,,Ik bezoek ze allemaal, al moet ik soms kiezen als ze tegelijk spelen. Vrijdag zit ik bij FC Eindhoven tegen Telstar, maandag ga ik naar de wedstrijd van Jong PSV tegen De Graafschap."

Niet alle tegenstanders zijn blij met het getoeter langs de zijlijn. ,,Ik kan me herinneren dat keeper André Onana van Jong Ajax me in de wedstrijd tegen Jong PSV ooit vroeg of ik ermee wilde stoppen. Wat denk je? Niet dus!" Toen voetbalanalist Ronald de Boer op tv licht geïrriteerd verkondigde dat Toeterjan beter met pensioen kon gaan, verkleedde hij zich tijdens carnaval als boer. ,,Gewoon, om hem terug te pakken..."

Tijdens een wedstrijd tussen Nemelaer en een Turkse amateurploeg, werden de gasten in het Haarense sportpark zo hoorndol van het getoeter dat ze hem wilden wegsturen en achtervolgden. ,,Gelukkig liep het goed af."

VOORUIT WILLEN

Jan werd geboren in Haaren en woonde onder meer op orthopedagogisch instituut De La Salle in Boxtel waar hij ook de Michaëlschool bezocht. Later betrok hij een appartement in het complex Ridder aan de Van Beekstraat. ,,Toen ben ik ook lid geworden van ODC", vertelt hij. ,,Ik speel nu al enkele jaren in het eerste G-team. Welke positie? Het liefst op het middenveld. Je moet mij niet in de verdediging zetten omdat ik alleen maar vooruit wil. Dat wil ik op het veld, maar ook in het leven."

Deze uitspraak kenmerkt Jan, die ondanks zijn beperking precies weet wat hij wil. ,,Beroemd worden", zegt hij onomwonden. ,,Ik houd me vast aan de tekst van een liedje van Henny Huisman, die vroeger zong dat je later als je groot bent een ster kunt worden. Nou, dat is wat ik wil en ik hoop dat dat lukt met toeteren." Als Toeterjan lukt dat inmiddels aardig. Regelmatig duikt hij op in de media. ,,Weet je wat ik écht leuk vind? Dat spelers van Jong PSV en FC Eindhoven nu met míj op de foto willen. Vroeger moest ík vragen of ze met mij op de foto wilden."

DOORZETTER

Jan pakt het professioneel aan. Hij gaat op pad met een grote reistas met daarin een laptop, Toeterjan-shirts in de kleuren van de clubs die hij steunt en natuurlijk een handjevol toeters. ,,Vroeger gebruikte ik van gastoeters. Maar het nadeel is dat gas ooit opraakt en ik me niet meer kan laten horen. Nu gebruik ik toeters uit de betere feestwinkel die ik met de hand kan bedienen. Niet iedereen zal het leuk vinden, maar ik kan nu oneindig blijven toeteren."

Trots is hij op het feit dat hij zijn volgens ook met moderne middelen kan informeren. ,,Ik heb een eigen Facebook- en Twitter-account waarop ik vertel waar ik ben en wat ik doe." Deze week was Jan bij de eerste thuiswedstrijd van 'zijn' Nemelaer. Nauwgezet werden alle belangrijke wedstrijdmomenten gedeeld. ,,Vroeger kreeg ik nogal eens te horen dat ik dingen niet zou kunnen leren. Ik wil bewijzen dat ik heel veel dingen wél kan. Ik wil laten zien dat ik een doorzetter ben."

VOORSPELLINGEN

Met de start van het nieuwe voetbalseizoen buigt Jan zich net als veel andere liefhebbers over een glazen bol om te voorspellen hoe zijn favoriete teams gaan presteren. Het grote PSV, dat zaterdag won van AZ, maakt kans om kampioen te worden, zeker nu de Mexicaan Hirving Lozano is gehaald. ,,PSV moet gewoon in het kampioenschap geloven."

Hij vervolgt: ,,Jong PSV zal bovenin meedraaien in de Jupiler League, FC Eindhoven zou wel eens derde kunnen worden." Derdeklasser ODC schat hij ook hoog in na de goede prestaties van vorig seizoen. ,,De tweede of derde plaats is zeker haalbaar. Nemelaer speelt in de eerste klasse en zal het wat moeilijker krijgen. Ik denk een plekje in de middenmoot."

Met zijn brommobiel reist Jan vanaf morgen weer naar alle thuisduels van Jong PSV en FC Eindhoven. Het karretje is hem ook van dienst om Nemelaer te bezoeken en natuurlijk naar de wedstrijden en trainingen van het ODC G-team te gaan. Wie zijn getoeter langs de lijn beu is, kan gewoon bij hem aankloppen. ,,Ik verkoop tegenwoordig ook oordopjes met daarop de naam Toeterjan. Leuk om te hebben en handig als je me even niet wilt horen."

FOTO BOVEN: Jan van de Pas, beter bekend als Toeterjan, is een van de bekendste en zeker meest luidruchtige voetballiefhebbers. (Foto: Peter de Koning).