Afbeelding
Foto: Eric Schoones

JAZZ IN DE HOOFDROL TIJDENS DOMUS KAMERCONCERT

Sofie Dhondt: Love Letters in Boxtel

De bekende Vlaamse jazz-zangeres Sofie Dhondt is zondagmiddag 27 augustus opnieuw te gast in de serie DoMus Kamerconcerten. Samen met pianist Eric Schoones, de gastheer van de muzikales cycli in de huiskamer aan de Poolsestraat, brengt ze op haar eigen wijze nieuwe nummers van vooral Diana Krall in een fijne mix van uptempo tot aan dromerig sensueel.

De samenwerking tussen een jazz-zangeres en een klassiek geschoold pianist is niet alledaags. Vooral afgelopen jaar hebben Dhondt en Schoones daarom hun musiceren verder uitgediept in een reeks nieuwe nummers.

Ook werken ze sinds kort samen met de Speakers Academy voor hun programma 'Houdbare Noten', waarin ze de circulaire economie uitleggen in muziek. Schoones: ,,In de jazz worden standards voorzien van een nieuw jasje en dat past heel goed bij dat recycling. De samenwerking met Sofie is voor mij echt een verrijking."

Dhondt vult aan: ,,We hebben verder plannen om het programma nog inhoudelijk te verbreden met literatuur en dans, ook om het aantrekkelijker te maken voor scholen en instellingen. Recycling blijft natuurlijk ook de komende jaren nog een hot item en je kunt vooral het idee erachter met muziek en andere kunstvormen prachtig uitleggen."

In Boxtel brengt het duo vooral nieuwe nummers: 'Almost blue' van Elvis Costello en klassiekers van de jazz zoals 'Devil May Care', 'Over the Rainbow', 'The Look of Love', 'Fly me to the Moon' alsmede bekende nummers van The Beatles en van singer-songwriter Joni Mitchell.

SPRAAKMAKEND

Dhondt studeerde jazz-zang en piano aan het conservatorium in Gent en vervolgde die studie dit jaar nog aan het Lemmens Instituut in Leuven, waar ze ook les gaf. Eerder was ze als docente verbonden aan het conservatorium van Kortrijk en de Vlaamse Musical School. Ze is MC in enkele grote dancings en werkt samen met deejays als Murdock en Merdan Taplak, ook bij grote evenementen als City Parade en Love Parade.

De Vlaamse is verbonden aan het in Belgiƫ spraakmakende project Let's Go Urban, een urban culture beweging die werd opgericht door Sihame El Kaouakibi, een naschools programma voor kinderen en jongeren van 6 tot en met 30 jaar, op het gebied van dans, muziek, media en sport.

Dhondt heeft als zangeres en arrangeur de leiding over het Urban Choir waarmee ze regelmatig optredens verzorgt, onder meer 'Cinderella', de fusievoorstelling van het Ballet van Vlaanderen en Urban Dancers.

De Vlaamse speelde eerder een hoofdrol in een internationale productie van de musical 'Grease' en was te zien in televisieprogramma's als X-Factor en de Voice van Vlaanderen.

MUZIEK EN ZEN

Boxtelaar Schoones is naast zijn praktijk als pianodocent in Boxtel en Oisterwijk vooral actief als begeleider van Dhondt, Kaiyi Min en Carina Vinke en als schrijver. Hij publiceerde onlangs nog een boekje voor Cirkelstad en is hoofdredacteur van PIANIST, een tijdschrift dat in alle Duitstalige landen verschijnt.

Eind september presenteert hij in Cremona en twee weken later bij het Liszt Concours in Utrecht zijn boek over muziek en Zen: 'Walking up the Mountain Track'.

Het DoMus Kamerconcert met Sofie Dhondt en Eric Schoones in de huiskamer aan de Poolsestraat 41 in Boxtel begint zondag 27 augustus om 14.15 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te reserveren via e-mail: info@ericschoones.nl. Bellen kan ook: (0411) 68 44 31.

FOTO BOVEN: Eric Schoones is de vaste begeleider van de Vlaamse jazz-zangeres Sofie Dhondt. De Vlaamse was al eerder te gast tijdens een DoMus Kamerconcert en keert zondag 27 augustus terug in Boxtel. (Foto: collectie Eric Schoones).


Lezing over

bisschop Bekkers

bij heemkunde

Wim van Kreij uit Sint-Oedenrode verzorgt op dinsdag 12 september op uitnodiging van Heemkunde Boxtel een lezing over bisschop Bekkers. De presentatie gaat om 20.00 uur van start in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat in Boxtel.

De geestelijke, die op 9 mei 1966 overleed, was zes jaar lang bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch. Bekkers stond bekend om zijn moderne opvattingen in verschillende morele kwesties. Volgens de bisschop moest de kerk niet een strenge moraal voorschrijven, maar tegemoetkomen aan de wensen van gelovigen.

Van Kreij heeft een boeiende lezing over het leven van bisschop Bekkers samengesteld met foto's en diverse filmfragmenten.

Afbeelding