Gildehoofdman Jacques Habraken (midden) ondertekent de schenkingsakte samen met jonkvrouw Jacoba van Rijckevorsel (links). Rechts haar zus Maria. Deken-schrijver André Spitters (staand, links) en gildebroeder Cor van Vught kijken toe op landgoed De Wamberg in Berlicum. (Foto: Henk van Weert).
Gildehoofdman Jacques Habraken (midden) ondertekent de schenkingsakte samen met jonkvrouw Jacoba van Rijckevorsel (links). Rechts haar zus Maria. Deken-schrijver André Spitters (staand, links) en gildebroeder Cor van Vught kijken toe op landgoed De Wamberg in Berlicum. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

SCHENKINGSAKTE EEUWENOUD DOCUMENT IS ONDERTEKEND

Gildeboek uit 1762 naar museum MuBo

De kruisboogschutters van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris maken, samen met hun familieleden zondagmiddag 20 augustus uit wie zich komend jaar kermiskoning mag noemen. Maar dat gebeurt niet vóórdat diezelfde dag een eeuwenoud gildeboek is overgedragen aan museum MuBo.

Vorige week donderdag ondertekende hoofdman Jacques Habraken van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris de schenkingsakte die werd opgesteld door de jonkvrouwen Jacoba en Maria van Rijckevorsel. Die gaven toestemming om de in 1762 herschreven 'caert' (statuten) en namenlijsten van het vroegere Sint-Jorisgilde, een van de vier voorlopers van de huidige schuts, uit Het Utrechts Archief te halen. Dat gebeurt komende week. Volgende week zondag draagt het gilde het boek over aan museum MuBo; de voorbije weken zijn de documenten door het Utrechtse archief gedigitaliseerd.

De twee jonkvrouwen erfden, samen met drie broers, het gildeboek van hun in 1967 in Berlicum overleden vader René. Zij schenken de lederen band met perkamenten bladen aan de Boxtelse schuts op voorwaarde dat deze het in bewaring geeft bij museum MuBo. Daar heeft het gilde geen moeite mee, meldde hoofdman Habraken twee weken geleden in deze krant. Daarin is ook een uitgebreid artikel te lezen over de herkomst van de caert, die is gebaseerd op een in 1528 opgesteld reglement.

In 1996, bij de heroprichting van het Boxtelse gilde, was het registerboek van Sint-Joris al bekend. Dat was echter niet het enige gilde dat in Boxtel eertijds bestond, er waren nóg drie broederschappen. Alle vier werden ze in de laatste helft van de 19e eeuw opgeheven; de diverse bezittingen bleven niet in Boxtel. Ook het statutenboek met ledenlijsten van het vroegere Sint-Jorisgilde ging 'zwerven'. Totdat het document op enige moment werd verworven door jonkheer René van Rijckevorsel, destijds voorzitter van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden (NBFS) en verwoed verzamelaar van gildeattributen. Na diens dood belandde het boek in het archief in Utrecht.

KERMISKONING

Na de overdracht van het gildeboek in museum MuBo verzamelen de leden van Sint-Barbara & Sint-Joris zich op hun schietterrein aan het Essche Heike, waar jaarlijks een kruisboogwedstrijd wordt gehouden om de titel kermiskoning. Vorig jaar eiste jeugdvendelier Sander van Casteren het zilveren wisselschild op. De wedstrijd, die voor belangstellenden vrij toegankelijk is, begint om 14.30 uur.

Zaterdag 12 augustus ontvangt het gilde op het Essche Heike zo'n vijftig mantelzorgers voor een ontspanningsmiddag. Die wordt voor de derde keer op rij georganiseerd in samenwerking met welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de gemeente Boxtel.