Afbeelding
Foto:

INTERNATIONALE GASTEN VOOR HERBERG DE SCHUTSKUIL

'Trekkershutje voelt net als thuis'

LONNEKE HOONDERT

In de zomervakantie schuift Brabants Centrum aan bij campinggasten die zijn neergestreken in nationaal landschap Het Groene Woud. Vandaag deel 4: Gitte Kongshammer, Joyce Wheeler en Eva Lind reisden vanuit Denemarken af naar Nederland om Máni Hilmarsson en zijn pony Prestur frá Borgarnesi aan te moedigen. De combinatie maakt haar opwachting op het wereldkampioenschap IJslandse paarden in buurgemeente Oirschot. De drie vrouwen logeren in één van de acht trekkershutjes van herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg.

Vijftigduizend supporters en driehonderd deelnemers uit negentien landen: zeven dagen lang is Oirschot eventjes hét internationale middelpunt van de paardensport. Of beter gezegd: van het IJslandse paard. Gitte, Eva en Joyce rijden al hun hele leven paard, maar zijn sinds tien jaar verslingerd aan het ras dat bekend staat om zijn tölt en telgang. Waar andere paarden alleen de gangen stap, draf en galop kennen, doet de ijslander daar dus nog een schepje bovenop. Jaren geleden verhuisde Máni naar het Deense dorpje Vejen. Sindsdien is het drietal fan van de ruiter en moedigen ze hem de komende dagen dan ook luidkeels aan.


,,We are going to shout, scream and support", lacht Joyce.

Op speciaal geprepareerde wedstrijdbanen bij stoeterij De Breidablik - vernoemd naar het paleis van de IJslandse god Baldur - laten de pony's en hun berijders zich nog tot en met zondag 13 augustus van hun beste kant zien. Bij reguliere wedstrijden heerst vaak doodse stilte, maar bij dít WK gaat het er anders aan toe. Eva laat een filmpje zien van een wedstrijd. Een bomvolle tribune juicht zo hard, dat voetbalfans jaloers zullen zijn.

Eva tovert ook een foto van Máni en Prestur tevoorschijn. Het is niet verwonderlijk dat de drie vriendinnen


hun hart hebben verloren aan het ras en aan deze specifieke combinatie. De pony is werkelijk schitterend: met lange witte manen en een bont gevlekte bruin-witte vacht. ,,Het paard is door de familie Hilmarsson zelf gefokt in IJsland. Daar zit voor vier generaties aan kennis en kunde in. Het bijzondere van Prestur is dat hij gemakkelijk te berijden is. De meeste hengsten zijn knettergek, maar deze niet", vertelt Eva. Dat de pony uitkomt op het WK is voor de vrouwen een hoogtepunt, maar daar zit ook een tragisch randje aan. Gitte: ,,Om het ras zuiver te houden, zijn de regels omtrent in- en uitvoering heel streng. Prestur mag nooit meer terug naar IJsland en dus zoekt de familie een nieuwe eigenaar. Dat is de prijs die ze moeten betalen om mee te kunnen doen aan het WK."

RUST

Gitte en Joyce arriveerden dinsdagavond in het trekkershutje, maar Eva verblijft al wat langer in De Schutskuil. Ze geniet met volle teugen. ,,Het huisje is functioneel en comfortabel. We zijn natuurlijk vooral te vinden op de wedstrijdbanen, maar voor ons verblijf is het perfect." Ze is onder de indruk van de groene omgeving. ,,Tremendous", noemt ze het. ,,Tijdens wedstrijden kom je soms op plekken die te chique zijn. Je durft daar niet eens te ademen. De sfeer is hier geweldig en het is zó rustig. Het voelt net als thuis."

Jos en Brigit Traa-van de Moosdijk runnen - midden in het natuurschoon van De Mortelen - herberg De Schutskuil, die in 1979 werd geopend door de ouders van Brigit. Achter de herberg werden in 2014 acht moderne trekkershutten gerealiseerd die plaats bieden aan maximaal vier personen per hut. De onderkomens zijn uitermate geschikt voor paardenliefhebbers, want zij kunnen hun dieren in een nabijgelegen stal onderbrengen. Samen met het zonnige terras en de visvijvers maakt het De Schutskuil tot een geliefde plek voor recreanten.

FOTO BOVEN: Gitte Kongshammer, Joyce Wheeler en Eva Lind (v.l.n.r.) verblijven in één van de trekkershutten van herberg De Schutskuil.