Afbeelding
Foto: Piet van Oers

ENTERTAINER DRIES ROELVINK OPENT BOXTELSE KERMIS

'Pijlsnel, huizenhoog en knetterhard'

LONNEKE HOONDERT

,,We hebben dit jaar weer spectaculaire attracties binnengehaald", vertelt kermisambtenaar Richard Schuurs enthousiast. Van vrijdag 18 tot en met woensdag 23 augustus strijken exploitanten weer neer op de Markt en het Breukelsplein in Boxtel. Dat betekent flikkerende lichtjes, de geur van suikerspinnen, gegil vanuit de attracties, bonkende muziek én een biertje op de terrassen. En Schuurs heeft ook nog een bijzondere openingsact voor Boxtel in petto: Dries Roelvink, vooral bekend door z'n gele zwemslip.

Duizelingwekkend snel, huizenhoog en knetterhard: de Boxtelse kermisambtenaar heeft dit jaar een aantal heftige attracties weten vast te leggen. Zo keert de zogeheten Hangover terug, een schommel die inzittenden metershoog door de lucht slingert en ronddraait. De Heartbreaker is eveneens weer op de Markt te vinden. In de gondels worden kermisgangers heen en weer geschud en over de kop gedraaid. Ook de Eclipse staat weer op het Breukelsplein. Dat is een zogeheten capriolo waarin waaghalzen worden rondgeslingerd. ,,Die gaat godsgruwelijk hard", licht Schuurs toe.

Naast het zogeheten groot vermaak is er ook voor kinderen weer genoeg te doen. Zo zijn er een mini-octopus, een draai- en zweefmolen en een cakewalk. Ook kan de jeugd haar geluk beproeven bij het eendjesvissen of tijdens het touwtje trekken.

De Rots

MAANDAG 14 AUGUSTUS

Knutselen AVO        09.30

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

DINSDAG 15 AUGUSTUS

Gym voor ouderen AVO        09.30

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

WOENSDAG 16 AUGUSTUS

Knutselen AVO        09.30

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

DONDERDAG 17 AUGUSTUS

Knutselen AVO        09.30

Rolstoeldansen AVO        13.30

Uiteraard staat ook de schietsalon weer op de Markt én tal van grijpkramen.

Een mix van groot vermaak, attracties voor families en de traditionele eet- en gokkramen. Dat typeert de Boxtelse kermis. De inkomsten lopen voor veel exploitanten weliswaar terug, maar Schuurs had weinig moeite om geschikte attracties te vinden. ,,Het is een landelijke tendens. Door onder meer een toename aan festivals, een stijging van de kosten en doordat mensen minder besteden op een kermis, is de opbrengst lager. Toch komen er niet minder mensen dan voorheen op de kermis af. Ook de exploitanten keren graag terug naar Boxtel", zegt Schuurs.

KWALITEITSSLAG

De Boxtelse kermis heeft volgens Schuurs een kwaliteitsslag gemaakt. ,,Sinds enkele jaren leg ik de attracties zelf vast. Daarvoor deed een ander dat. Op een gegeven moment stonden er behoorlijk wat gokhallen, want dat bracht het meeste geld in het laatje. Maar ja, daardoor ging de kwaliteit van de kermis achteruit."

De aanpak van de kermisambtenaar werpt vruchten af. ,,Het Breukelsplein stond eerder bekend als het kinderpleintje. Na half tien 's avonds was het uitgestorven. Doordat ik nu alles zelf regel, is het plein een plek geworden met vermaak voor jong en oud. Tot twaalf uur 's nachts is het gewoon druk."

Centrummanager Berry Dankers: ,,De Boxtelse kermis is buitengewoon goed opgezet. Op de Markt zijn bijna vijfhonderd terrasstoelen, waar vind je dat nou?" Volgens hem hebben de horeca-ondernemers enorm veel zin in de kermis. ,,We hebben dan ook een aantal leuke activiteiten in petto."

GOUDEN TICKET

De kermis wordt vrijdag 18 augustus om 18.45 uur geopend door Dries Roelvink op het Breukelsplein. De overige dagen start het vermaak om 13.00 uur. Zowel op vrijdag als zaterdag duurt het evenement tot 01.30 uur. Van zondag tot en met woensdag is de kermis open tot 00.30 uur. Het Breukelsplein sluit echter iedere dag om 00.00 uur.

Net als vorig jaar kunnen kermisgangers weer in de prijzen vallen door op zoek te gaan naar het gouden ticket. Iedere dag wordt deze verstopt op het kermisterrein. Op de Facebookpagina van Beleef Boxtel verschijnt iedere dag een hint over de locatie. De vinder wordt beloond met een zak kermismunten.

Voor het derde jaar op rij vindt in samenwerking met de omringende horecagelegenheden op kermisdinsdag van 10.00 tot 12.00 uur het kermiskienen voor ouderen plaats. Uiteraard óp de botsautobaan die sinds jaar en dag op de Markt prijkt. Het kermiskienen is bedoeld voor ouderen die normaal niet zo snel buiten de deur komen omdat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Voorheen was de organisatie in handen van stichting Met je hart. ,,Maar die gaf aan dat ze door de vakantietijd te weinig vrijwilligers heeft om het evenement in goede banen te leiden. Daarom hebben wij, samen met Berry, de touwtjes in handen genomen", zegt een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

Dinsdag 22 augustus wordt traditiegetrouw om 22.30 uur het kermisvuurwerk afgestoken bij de gemeentevijver. De kermis duurt echter nog een dagje langer, nog tot woensdag 23 augustus.

FOTO BOVEN: De Polyp is al decennialang een vaste gast op de Boxtelse kermis. Ook burgemeester Paul Pesch nam in de jaren zeventig plaats in een gondel. (Archieffoto: Piet van Oers).

De Walnoot

VRIJDAG 11 AUGUSTUS

Vrij biljarten        13.00

MAANDAG 14 AUGUSTUS

Biljart De Walnoot        13.00

DINSDAG 15 AUGUSTUS

Biljart Ursulanen        09.00

Koffie inloop        10.00

Biljart KBO        13.00

Bridge Revanche        19.30

WOENSDAG 16 AUGUSTUS

Biljart Ursulanen        09.00

Kienen IVV        13.30

DONDERDAG 17 AUGUSTUS

Biljart Ursulanen        09.00

Biljart        13.00

Kienen Daphnia        20.00