Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

Dorpsberaad en Kék Liemt blazen traditie nieuw leven in

Geboorteklokje Liempde luidt weer

De exacte datum voor de herinvoering van de traditie moet nog bepaald worden. Het zal in ieder geval op een zaterdag in september gebeuren rond 10.30 uur. ,,Voor de gelegenheid hebben we al met twee families afgesproken om voor hun kinderen gezamenlijk het klokje te luiden. Maar in de toekomst zal dat normaal gesproken bij elke baby apart gebeuren", laat Arnold van den Broek van heemkundestichting Kèk Liemt weten.

Samen met Dorpsberaad Liempde wil de heemkundekring het verwaterde gebruik in ere herstellen. ,,In het kader van de nieuwkomersdag kwam het Dorpsberaad met het idee om het klokje opnieuw te laten luiden", aldus Van den Broek.

2010

In 2010 kwam de traditie nog heel even terug, maar dat bleek niet van lange duur. Nu verwacht Van den Broek dat het gebruik beter zal aanslaan. ,,We hebben er toen ook publiciteit aan gegeven, maar inmiddels hebben we meer mogelijkheden om mensen sneller en beter te bereiken."

Onlangs is een huis-aan-huisfolder, waarvan het Dorpsberaad de productiekosten op zich nam, verspreid in Liempde die moet zorgen voor de nodige bekendheid van het initiatief. Bovendien helpen buurtverenigingen de heemkundestichting en het Dorpsberaad door aan te geven wanneer zij voor een van hun buren een ooievaar plaatsen in de tuin.

Het luiden van het geboorteklokje begon in 1976 en werd geïntroduceerd door toenmalig burgemeester Piet Smits. Na de gemeentelijke herindeling van 1996 verwaterde de Liempdse traditie echter. In 2010 luidde Liempdenaar en fotograaf Gérard Schalk van Brabants Centrum het klokje nog voor de nu zevenjarige Willem Bos. Schalkx zal ook nu weer zijn rol hierin vervullen samen met Wim van Erp en Van den Broek. Dat zal echter niet meer op zolder gebeuren, maar in de hal van het raadhuis. Er is een katrolsysteem aangebracht die de klok laat klinken.

Wie de geboorte van een kind met gebeier wil vieren, kan zich melden bij heemkundestichting Kèk Liemt via telefoonnummer (0411) 63 20 81 of (0411) 63 12 84 of e-mailadres info@kekliemt.nl.

FOTO BOVEN: De introductie van het klepelen van de klok bij geboortes door burgemeester Piet Smits (rechts) in 1976. Jan van Houtum (links) luidde de bel voor het eerst wegens de geboorte van zijn dochter Desiree.

De laatste keer dat het klokje luidde was in 2010. (Foto: Peter de Koning).
Het geboorteklokje van het Liempdse raadhuis in 1976. (Fotoarchief Brabants Centrum).