Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PLANNEN VOOR NUL-OP-DE-METERHUIZEN IN BOXTEL EN LIEMPDE

Eerste gasvrije 'smart homes' op komst

PÅL JANSEN

29 energieneutrale huizen én gasvrije woningen waarvan negen aan de Clarissenstraat in Boxtel en twintig tussen de Kerkheiseweg en Boxtelseweg in Liempde. Deze woningen moeten binnen anderhalf jaar gebouwd worden. Mits alles volgens plan loopt, vertelt commercieel directeur Erik Schampers van ontwikkelaar Earth and Eternity uit Valkenswaard. ,,We starten binnenkort de bestemmingsplanprocedure."

Ontwikkelaar Earth and Eternity uit Valkenswaard zet zich samen met AXYZ Architecten en Lijn Ontwikkeling uit Boxtel in om deze zogeheten 'nul-op-de-meterwoningen' te realiseren. Binnen anderhalf jaar moeten tien starterswoningen tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg in Liempde verrijzen die plusminus 225.000 euro kosten. Bovendien worden daar evenzoveel tweekappers van zo'n 300.000 euro gebouwd. Op het perceel van de voormalige bloemisterij Van den Braak in Boxtel komen binnen hetzelfde tijdsbestek negen energieneutrale woningen. Het leegstaande winkelpand aan de Clarissenstraat wordt gesloopt. De huizen worden aangeboden voor circa vier ton. ,,De prijzen kunnen nog variëren, dit schatten we nu in", zegt Schampers.

Met name de prijzen voor de tien starterswoningen in Liempde zijn voor beginnende huizenbezitters nogal wat aan de prijzige kant. Daar zitten echter verschillende 'maren' aan, legt Schampers uit. ,,De koper hoeft geen energiekosten te betalen uiteraard. En de huizen komen in aanmerking voor een groenfinanciering."

FINANCIERING

De Rijksoverheid heeft sinds 1 april 2016 een zogeheten Regeling groenprojecten, waarvoor onder meer duurzame nieuwbouwwoningen in aanmerking komen. Kopers die hiervoor een hypotheek afsluiten bij een bank met een groenfonds, krijgen een half procent korting over de eerste 150.000 euro. De lijst van deze banken staat op de website www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-groenprojecten/banken-met-een-groenfonds.

Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet het huis wel een bepaalde energieprestatie leveren. Die wordt berekend via de zogeheten energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Hoe lager dat getal, hoe energiezuiniger het huis. De groenfinanciering geldt voor duurzame nieuwbouwwoningen met een EPC van 0. ,,Deze starterswoningen zitten daar zelfs onder. Momenteel is het EPC vastgesteld op min 0,24", verzekert Schampers.

Echter, dit kan pas met zekerheid worden vastgesteld als de woningen daadwerkelijk in gebruik zijn. ,,Wij leveren de woningen met een energieprestatiecontract. We garanderen daarin dat de woningen meer energie opwekken dan verbruiken", licht Schampers toe. ,,Dat doen we op basis van het gemiddelde verbruik van een woning. In een starterswoning leven bijvoorbeeld gemiddeld 2,5 personen, dus dan gaat het om hun gemiddeld verbruik. Je moet dus niet met iemand wonen die dagelijks ellenlang onder de douche staat of de kachel aanzetten met deuren open."

GASVRIJ

Alle huizen worden volgens hetzelfde concept gebouwd. Er komt geen gas aan te pas, alleen elektriciteit. Daarvoor zijn de daken van zonnepanelen gemaakt. Bovendien moeten isolatie en allerlei systemen energieverbruik beperken. Schampers: ,,Zo zit er een CO2-gestuurd systeem in dat meet in welke ruimtes de woning geventileerd moet worden."

SMARTPHONE

De huizen zijn verbonden aan een zogeheten domoticasysteem, beter bekend als 'smart home' of huisautomatisering. Schampers: ,,Je kunt het huis op afstand bedienen met een smartphone. Zoals de verlichting aandoen, wat 's nachts handig is. Of de verwarming aanzetten."

Vanwege het eerder genoemde EPC kijkt ontwikkelaar Earth and Eternity via het systeem ook naar het energieverbruik. ,,Dan zien we als er te veel energie verbruikt wordt door een huishouden. We monitoren hiermee bovendien de kwaliteit van de installaties."

Momenteel wachten de ontwikkelaars nog op goedkeuring van de gemeente en zij hopen binnen negen maanden de bestemmingsplanprocedure te doorlopen zodat volgende zomer gebouwd kan worden. De komende zes weken wordt de verkoop officieel aangekondigd. ,,Er zijn altijd mensen die bezwaar aantekenen bij bouwprojecten. We gaan het proces transparant aan", belooft Schampers.

In Liempde hebben omwonenden al vijf huizen gereserveerd, waaronder drie starterswoningen, laat Schampers weten. Wie interesse heeft in een van de woningen, kan contact met hem opnemen via telefoonnummer 06-12 04 44 18 of e-mail: info@earthandeternity.nl.

FOTO BOVEN: Op de inbreidingslocatie tussen de Boxtelseweg en Kerkheiseweg in Liempde komen twintig nul-op-de-meterwoningen te staan. (Foto: Albert Stolwijk).