Afbeelding
Foto:

'GEEN BELEMMERING VOOR KANOTOCHTEN'

Dommel groeit dicht op plekken in Boxtel-Oost

HENK VAN WEERT

Het lijkt erop dat de Dommel deze zomer meer begroeiing heeft dan in de afgelopen jaren. Met name op het traject tussen de rijksweg A2 en de brug in de Eindhovenseweg, langs fiets- en voetpad de Lange Loop in de wijk Boxtel-Oost dus, is goed te zien dat het groen welig tiert in het rivierwater. Tot problemen leidt dat echter niet, melden zowel waterschap De Dommel als kanovereniging De Pagaai.

Net voor de jaarwisseling werd eind 2011 nabij de vijver Vorsenpoel een voetgangersbrugje over de Dommel gelegd. Die verbindt de Lange Loop met een destijds nieuw aangelegd vlonderpad op de zuidelijke rivieroever. In de maanden ervoor werd de rivierbedding uitgebaggerd in het kader van het miljoenen kostende project Dommel door Boxtel. Ter hoogte van dit brugje is momenteel goed te zien hoe de plantengroei zich uitbundig ontwikkelt in het rivierwater.

Deelnemers aan de recreatietochtjes per kano, die onder de naam Rondje Boxtel veel populariteit genieten, ondervinden echter geen hinder van de begroeiing, meldt voorzitter Léon van der Eerden van kanovereniging De Pagaai. ,,Ik heb er althans nog niets over gehoord. Persoonlijk vind ik het wel mooi dat er wat groen in het water is te zien. Het zorgt voor afwisseling op het traject."

Bij waterschap De Dommel zijn nog geen klachten binnengekomen. Of de begroeiing meer is dan de afgelopen jaren, is onbekend, meldt woordvoerder Frank van Dorst. ,,In de zomer is er altijd meer plantengroei in het water dan in andere perioden van het jaar. Dat is heel natuurlijk. We hebben van de kanoërs nog niet gehoord dat het tot problemen leidt. En in elk geval ook niet voor de waterafvoer." Van Dorst meldt dat eenmaal per jaar, in september of oktober, de Dommel wordt schoon gemaaid. ,,Statistieken wijzen uit dat dit in principe voldoende moet zijn. Mocht de begroeiing wél voor overlast zorgen, kan natuurlijk ook een keertje extra gemaaid worden."

Eerder werd al geconstateerd dat de Dommel op diverse plekken ook weer aan het dichtslibben is. Ook dat is volgens de woordvoerder een natuurlijk proces dat tot op heden niet voor problemen zorgt. ,,We hebben op twee plekken zandvangers aangelegd, maar helemaal voorkomen dat de buitenbochten uitslijten en de binnenbochten van de Dommel aanlanden kun je nooit." De zandbanken die ontstaan hebben voor zover bekend evenwel niets met extra plantengroei te maken, aldus Van Dorst.

FOTO ONDER: Welige plantengroei in de Dommel ter hoogte van de vijver Vorsenpoel. (Foto: Henk van Weert).