Mantelzorgers wandelen samen in Kampina

Het steunpunt mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern organiseert maandag 14 augustus van 13.30 tot 16.00 uur een wandeling in natuurgebied Kampina. Die is bedoeld voor mantelzorgers uit de gemeente Boxtel.

Volgens het steunpunt komen mantelzorgers er vaak niet aan toe om er zelf eens op uit te gaan in de natuur, terwijl dat juist de gelegenheid biedt om tot rust te komen. Samen met andere mantelzorgers trekken deelnemers er op uit in de bossen. Lekker ontspannen, kletsen, nieuwe contacten opdoen en achteraf gezellig koffiedrinken met iets lekkers, staan daarbij centraal.

De route is vijf tot zes kilometer lang. Deelnemers wordt aangeraden stevige schoenen aan te trekken. De wandelaars verzamelen zich rond 13.15 uur in Sint-Ursula aan de Baroniestraat en rijden vervolgens met de auto naar de Kampina.

Geïnteresseerden dienen zich aan te melden vóór maandag 14 augustus bij Marieke Dijkshoorn. Dat kan via e-mail: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of bij de receptie van ContourdeTwern in Sint-Ursula. Bellen kan ook naar telefoonnummer (0411) 65 58 99.

Supermarkt Aldi

Via de Meewerkend Boxtel-nieuwsbrief las ik de info over de nieuwbouwplannen op Fellenoord, voor een nieuwe supermarkt. In de tekst en overwegingen miste ik node de cultuurhistorische en ecologische kanten van deze zaak. En of we wel behoefte hebben aan nóg een supermarkt erbij, met name op die plek bij het Jacob-Roelandslyceum en qua toename van verkeersbewegingen.

Als daarvoor het bijzondere voormalige PTT-gebouw gesloopt zou moeten worden, is dat een groot verlies aan geïnvesteerde energie, stenen en beton. Het artikel over de grote energieverliezen bij sloop en 'duurzame' nieuwbouw, destijds gepubliceerd in 'De Kleine Aarde', is bij mij op te vragen. Duurzame renovatie zou altijd de voorkeur moeten krijgen boven sloop vanuit klimaatbeleid. Maar ook het vernietigen van een opmerkelijk gebouw naar het ontwerp van onze plaatsgenoot en architect Paul Strik is een punt van discussie. Er zijn meer gebouwen dan de Heilig Hartkerk en de Sint-Petrusbasiliek die we dienen te beschermen. Daarom lijkt me het huidige hergebruik door sportcentrum 040FIT! juist een uitstekende bestemming.

Overigens doet het acteren van het bedrijf Aldi me denken aan het bekende verhaaltje van Rupsje Nooitgenoeg. Ze hebben nota bene al twee locaties in Boxtel. Naast alle formele kanten mag een rem op dat soort denken ook wel een rol spelen. Alles steeds maar groter willen, maakt meer kapot dan ons lief is. Ik hoop van harte dat bovenstaande overwegingen een rol kunnen spelen bij de afwijzing van de Aldi-plannen.

        JAN JUFFERMANS