Afbeelding
Foto:

IDA EN NICO VAN DEN BROEK-BRAKEN

Diamanten paar in Boxtel

HENK VAN WEERT

Het hoogtepunt uit zestig jaren huwelijksleven? Nico van den Broek hoeft er geen moment over na te denken. ,,De geboorte van onze dochters Geertje en Marion", antwoordt hij resoluut. Echtgenote Ida knikt uit volle overtuiging: ,,We zijn zelfs voor hen verhuisd zodat ze hun geliefde hobby, ponyrijden, aan huis konden uitoefenen."

,,En door de hobby van onze meiden vond óók ik een leuke vrijetijdsbesteding. Ruim veertig jaar heb ik me als vrijwilliger ingezet voor ponyclub Reambo, rijvereniging Sint-Martinus, Stichting Paardensport Boxtel én menvereniging Aangespannen Ontspanning", vult Nico (82) aan. Glunderend: ,,De leden van die clubs bouwden begin jaren negentig in eigen beheer manege De Langspier aan de Molenwijkseweg. Zonder meer een opmerkelijke prestatie en ik ben nog altijd trots dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen." De paardenclubs maakten dankbaar gebruik van Nico's bouwkundige kennis en inzicht; veertig jaar lang was hij immers als architect in dienst geweest van bedrijven en overheidsinstanties. Ida grinnikt: ,,Op een gegeven moment vroeg ik wanneer je jouw bed in de manege ging zetten. Je was er zowat dag en nacht..."

Waar Nico geboren en getogen is in de Boxtelse wijk Breukelen (zijn ouders hadden een bakkerszaak op de hoek Van Merheimstraat/Ridder van Cuijkstraat), groeide Ida op in Liempde. Net als de overige negen kinderen uit het gezin Braken had ook zij een wijkje waar ze wekelijks Brabants Centrum rondbracht. In oktober wordt ze 80, maar nog altijd is ze als vrijwilligster in de weer in Wijkhuis Simeonshof. ,,Elke vrijdag help ik mee tijdens de kienmiddagen. Eigenlijk ben ik daarmee vorig jaar gestopt, maar er is altijd wel iemand die niet kan en dus val ik in. Och, het is gewoon leuk om te doen."

Sinds twaalf jaar wonen Ida en Nico met veel plezier in een appartement aan de Julianastraat. Daarvoor woonden ze in De Burcht (Van Hornstraat) en de Kapelweg, maar hun eerste eigen huis stond aan de Doornakkerlaan; Nico ontwierp en bouwde het zelf. Zondag 13 augustus is het precies zestig jaar geleden dat het echtpaar in het huwelijksbootje stapte en dat diamanten jubileum wordt gevierd met de kinderen, vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen en andere familieleden.