Erbij Dagbesteding strijkt neer aan de Van Salmstraat pál naast Wasserij Boumans. (Foto: Daisy Renders).
Erbij Dagbesteding strijkt neer aan de Van Salmstraat pál naast Wasserij Boumans. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

'ERBIJ' IS EEN LOGISCH GEVOLG OP INITIATIEF VAN WASSERIJ BOUMANS

Dagbesteding op Ladonk: niet in hokjes

LONNEKE HOONDERT

'Gewoon, zinvol en speciaal waar nodig'. Dat is het motto van Erbij Dagbesteding BV. De fonkelnieuwe organisatie wil mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding bieden in en nabij een gewone werkomgeving. Vandaar dat het nieuwe pand, dat wordt gebouwd aan de Van Salmstraat, deels verbonden is met het aangrenzende Wasserij Boumans. Die lijntjes zijn sowieso kort: directeur Rik Spooren van Erbij kreeg van de textielreiniger de opdracht de dagbesteding op te zetten.

Al jaren werken mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking bij Wasserij Boumans. Eigenaren Guido van de Laar en Teun Looijmans wilden dit graag verder uitbouwen en een aparte locatie inrichten waar de focus ligt op dagbesteding. In december presenteerde een architect het bouwplan voor het nieuwe pand aan de welstandscommissie van de gemeente Boxtel. Dat werd in januari goedgekeurd. Aan de Van Salmstraat is inmiddels een grote stalen constructie verrezen. Spooren hoopt na de opening in oktober de eerste begeleiders en cliënten te verwelkomen.

GEEN HOKJES

Erbij richt zich op alle doelgroepen die in aanmerking komen voor dagbesteding. ,,We doen niet aan hokjes. Ouderen, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking: iedereen is welkom", vertelt Spooren. De zorgverlener biedt niet alleen activiteiten aan die te maken hebben met de aangrenzende wasserij, zoals strijken of vouwen. ,,Het werk kan afgewisseld worden met ontspanningsactiviteiten. We kijken vooral naar wat iemand kan en bovendien wil. Die combinatie is belangrijk. Het moet vooral passen bij de unieke mensen die er werken."

Als cliënten het aankunnen, stimuleert Erbij ze om door te stromen naar een reguliere betaalde baan. Spooren: ,,We kunnen ze snel een passende werkplek bieden, doordat we samenwerken met Boumans, maar óók met andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld binderij Hexspoor aan de Ladonkseweg."

Hoewel Erbij ernaar streeft om cliënten op verschillende locaties te laten werken, wordt het nieuwe pand aan de Van Salmstraat de hoofdlocatie. ,,Daar kunnen cliënten onder deskundige begeleiding in groepen of individueel aan de slag met hun eigen doelen. Die worden vooraf vastgelegd in een begeleidingsplan", zegt Spooren. Hij benadrukt dat 'gewoon' daarbij het toverwoord is. ,,Daarom hebben we gekozen voor een locatie óp het bedrijventerrein en is ons pand verbonden met Boumans. Cliënten die dat willen, houden bijvoorbeeld gewoon pauze met reguliere werknemers."

DOOR ELKAAR VLOEIEN

Door de nauwe verbinding met het bedrijfsleven hoopt Spooren dat het onderscheid tussen cliënten en reguliere werknemers amper voelbaar is. ,,Natuurlijk is er verschil. Door ons netwerk in te zetten, gaan we echter twee aparte werelden op een constructieve en leuke manier met elkaar verbinden."

Hoewel het onderkomen van Erbij pas in oktober klaar is, staat de zorgaanbieder in de startblokken. Inmiddels heeft Spooren al contacten gelegd met zorgbemiddelaars en scholen. Daarnaast is Erbij door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkend als zorgverlener in het kader van de Wet langdurige zorg. Om de puntjes op de i te zetten, gaat Spooren ook bij de gemeente Boxtel aan de bel trekken. ,,Onze ligging is ideaal. Lekker dicht bij het station. Maar om te zorgen dat onze cliënten zelfstandig naar ons toe kunnen lopen en veilig kunnen oversteken, willen we graag een zebrapad."