Het spoor

Als ik iets over het spoor en de gemeente Boxtel lees, word ik wat lacherig en meestal daarna wat bozig. De dubbele overweg wordt wekelijks op woensdag afgesloten vanwege het zogenoemde 'spoorboekloos' rijden van intercity's. Er wordt getest hoe het werkt en Boxtel kan dan meteen zien wat voor een puinhoop het wordt.

Graag zou ik als inwoner ook wel een keer willen testen hoe het is om geen last te hebben van de dubbele spoorwegovergang. Een dag lang geen treinen. Daarvoor zou ik de 'Franse methode' gebruiken: twee opleggers van 12 meter dwars over de rails zetten. Het liefst op de donderdag, nadat de NS op woensdag een test heeft uitgevoerd. Garantie: binnen twee uur de gehele mediawereld in Boxtel over de vloer. De Boxtelse politiek krijgt dan alle ruimte om uit te leggen hoe alles nou toch zo gekomen is.

Het college en de gemeenteraad hebben zich al die jaren het kaas van het brood laten eten door 'het spoor'. Inmiddels investeerde datzelfde 'spoor' miljarden in de Betuwelijn (nooit rendabel te krijgen), de HSL (precies zo), de Fyra (Italiaans wonder), de ondertunneling in Delft, station Best en natuurlijk in Vught. En Boxtel? Wij regelen het zelf met een fietstunneltje en al het andere komt hopelijk wel een keer.

Waarom mislukt dit toch? Mag ik een persoonlijk voorzetje geven? Het college en de gemeenteraad betekenen buiten deze gemeente héél weinig. Zelf denken zij daar natuurlijk anders over en gaan onderhandelen met de 'grote jongens' van NS, ProRail en Rijkswaterstaat. De onderhandelaars zeggen na afloop tegen elkaar: 'Aardige mensen, waar kwamen die ook alweer vandaan?'

In de loop der jaren zijn wij, als burgers, overspoeld met oprispingen vanuit de politiek hoe de verkeersproblematiek in Boxtel zou moeten worden aangepakt. Nu komt er via klankbordgroep/werkgroepen een visie op lange termijn. U denkt: wat een chagrijnige man. Echt niet, ik ben een zéér tevreden mens. De politieke besluitvorming is mijn punt. Ellenlange kletspartijen, uitstel en politieke puntjes scoren. En nu ga ik weer genieten van het mooie Boxtel.

        BEN KALVERBOER

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden de onderstaande activiteiten op het programma staan.

DINSDAG 15 AUGUSTUS

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in Orion.

WOENSDAG 16 AUGUSTUS

09.30 happen en trappen; fietstocht 80 kilometer.

10.00 happen en trappen; fietstocht 65 kilometer.

Beide groepen vertrekken vanaf de Speelmanstraat; aanmelden vóór zondag 13 augustus bij Henk van Uden via telefoonnummer (0411) 68 56 44 of e-mail: henkenjeanne@kpnplanet.nl.