Dit jaar stond een cakewalk op het Raadhuisplein tijdens de Liempdse kermis. De plek waar een eeuw lang de luchtschommels stonden, werd nu ingenomen door de Walking Street. (Foto: Daisy Renders).
Dit jaar stond een cakewalk op het Raadhuisplein tijdens de Liempdse kermis. De plek waar een eeuw lang de luchtschommels stonden, werd nu ingenomen door de Walking Street. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

VOLKSFEEST VERLOOPT ZONDER PROBLEMEN IN EN ROND CONCORDIAPARK

'Kermis Liempde: overzichtelijk en betaalbaar'

HENK VAN WEERT

Liempde beleefde afgelopen dagen een heerlijk kermisfeest. De kinderen leefden zich uit in de diverse attracties, jongeren en volwassenen kozen voor een plekje op een van de terrassen van de horecaondernemers. En daar was het goed toeven.

De kroegbazen hadden kosten noch moeite gespaard om het hun klanten naar de zin te maken. Diverse deejays en artiesten, veelal Nederlandstalig, verzorgden optredens. En uiteraard gingen zondag aan het einde van de middag de tv-schermen aan zodat het publiek kon volgen hoe het Nederlands vrouwenelftal het Europees kampioenschap voetbal op zijn naam schreef. In aanloop naar die EK-finale tegen Denemarken was het gezellig, maar niet overdreven druk op het kermisterrein. Ook op de terrassen was genoeg plek om neer te strijken en even 'mensen te kijken'. Want ook dát is steevast een nadrukkelijk onderdeel van de kermis.

DOL OP DRAAIMOLEN

Rana van Kollenburg en Jochem van der Linden uit Boxtel stonden bij de brandweerspuiten. Daar vermaakte zoontje Mink van tweeënhalf zich met de waterstralen en probeerde het doel te raken. ,,Maar de draaimolen is toch echt zijn favoriet. Hij is er net in geweest. We hadden nog wat kaartjes over van gisteravond, toen we met een zus van Jochem en opa en oma al hier waren. De lichtjes van de mallemolen trokken echter ook de aandacht van onze dochter Maeve, die nu tien maanden oud is; die wilde ook rondjes draaien en beleefde er zichtbaar plezier aan", glunderde moeder Rana.

Jochem: ,,Voordat we kinderen hadden, kwamen we ook al op de Liempdse kermis. Steevast op vrijdagavond als we met een vriendengroep gingen stappen. Dat is nu allemaal wat minder geworden." Toch blijft de Liempdse kermis trekken, vertelde Rana. ,,Voor jonge gezinnen als wij is het een overzichtelijk terrein. Bovendien worden betaalbare prijzen gehanteerd. Voor vier ritjes in zowel de draaimolen als de vliegtuigjes betaalden we vijf euro. En hier bij de brandweerspuiten mogen de kids voor een euro een minuut lang hun gang gaan."

De Boxtelse vindt het wel jammer dat de luchtschommels er dit jaar voor het eerst niet meer staan. ,,Dier waren toch écht het kenmerk van de Liempdse kermis; ze hoorden er helemaal bij. We zijn er zelf ook regelmatig in geweest." Oliebollen, zuurstokken of paling namen Rana en Jochem zondag niet mee naar huis. Lachend: ,,Dat wordt te veel van het goede. We gaan al frietjes eten..."

TERRASJE PIKKEN

Mari en Ineke fíetsten zowaar over de Barrierweg en het Raadhuisplein die eigenlijk waren afgesloten voor doorgaand verkeer. Voorzichtig, dat wel. Het was immers nog niet zo héél druk, dus het kon. ,,We komen eigenlijk uit Berkel-Enschot en wisten helemaal niet dat het hier kermis is. We hebben even getwijfeld, maar besluiten toch even af te stappen en hier te pauzeren op een van de terrassen. Ziet er gezellig uit hoor", glimlacht Ineke. Mari: ,,We hebben niet zoveel met kermis, maar de sfeer eromheen spreekt wel aan. Het is een mooie onderbreking van onze fietstocht door de Meierij."

Op het moment dat clown Erico met een collega én met wethouder Marusjka Lestrade zaterdagmiddag de kermis officieel opende werd het droog. Even tevoren leek een hevige regenbui nog roet in het eten te gooien, maar niets was minder waar. Echt druk was het op dat moment echter niet en het is maar de vraag of het besluit om de attracties eerder te laten starten voor de exploitanten ook zoden aan de dijk heeft gezet. De twee clowns trokken na de opening met een leuke ganzenparade over het feestterrein.

ZEGENINGEN

De eucharistieviering die kapelaan Geoffrey de Jong zondagochtend opdroeg op de baan van de botsautootjes werd door enkele tientallen mensen bijgewoond. Vorig jaar deed hij dat voor het eerst en dat sloeg aan. Antoinette van Roosmalen zorgde voor de muzikale omlijsting. Na afloop zegende de kapelaan de diverse attracties.

Een van die attracties was van Heinie Geerts, die als kermisexploitant al zeventien jaar in Liempde komt. Hij runt de muntjesschuifkasten. Toen hij dit jaar het centrum van Liempde binnenreed, was de exploitant positief verrast. ,,Het is een compleet andere inrichting. Ik vind het echt heel erg mooi geworden. We moesten onze attracties iets verschuiven, maar dat is allemaal goed gelukt."

Heinie kan de zegening van de kapelaan goed gebruiken, want het wordt steeds lastiger om met kermissen een goede boterham te verdienen. Eind maart begint het kermisseizoen al voor hem en die duurt tot half november. ,,Mijn opa was ook kermisexploitant en zijn seizoen duurde van april tot oktober, dan was hij weer klaar voor het seizoen."

Dat is echter niet meer haalbaar. De maanden na het kermisseizoen haalt hij daarom inkomsten uit een oliebollenkraam. ,,Ik rijd geen dikke Mercedes, maar een kleine Chevrolet Spark. Op gas; lekker zuinig, haha."

VRIENDELIJKE MENSEN

Wat Heinie betreft mag het dus altijd drukker zijn. ,,Vorig jaar was het koud en slecht weer, dus het gaat nu stukken beter. Maar je merkt toch ook wel dat de kermis in de bouwvakvakantie valt. En ja, sommige mensen komen dan niet naar de kermis of missen een paar dagen." Na al die jaren staat hij echter nog altijd graag in Liempde. ,,De mensen zijn hier altijd vriendelijk. Dat is lang niet overal zo."