Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (8) After a fashion

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biƫnnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunst Stichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij 'After a fashion' van Paul van Osch uit Breda.

Deze installatie is gebaseerd op de Japanse zigzagbrug. Deze verplicht de kijker of wandelaar door middel van de haakse hoeken de omgeving steeds vanuit een ander perspectief te bekijken en rust te nemen op die plekken.

De verbinding met de natuur is hier duidelijk en zeer symbolisch voor de tijd waarin we leven. Hoe goed zou het zijn als eenieder van ons eens zijn standpunt vanuit een andere ooghoek zou bekijken?

Tevens gaat de installatie over controle en schijnvrijheid. Het is een zinnebeeld over de mens in beweging. In schijnbaar volledige vrijheid maar op een zorgvuldig door anderen geplande wijze, verplaatsen wij ons hortend en stotend vooruit in de tijd. Soms erg langzaam en dan weer iets sneller. Dit alles wordt bepaald door iets dat groter is dan wijzelf. Eenmaal een pad gekozen, is het erg moeilijk om te keren. De route is door anderen bepaald en de bestemming ligt vast.

Het werk van Paul van Osch heeft veel overeenkomsten met een labyrint.

Over vrijwel de gehele wereld komen gebouwen, gangenstelsels en spiralen van grote of kleine stenen voor die een labyrint voorstellen. Het labyrint is ook afgebeeld in handschriften, rotstekeningen en op munten. Wie hierin binnengaat, is op weg naar zijn uiteindelijke bestemming: het midden, de kern van zijn wezen en zal verzoening vinden tussen twee principes: het kruis van de aardse mens en de cirkel van de eeuwigheid. (Foto: Huub Thorissen)