HEILIG HART PAROCHIE

* Pastoraal team. Pastoor J. Grubben en kapelaan G. de Jong, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel. Tel. (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk. Tel. (013) 528 37 08. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde. Tel. 06-47 24 36 47.

* Zondagsliturgie. Dit weekend vieren we de 19e zondag door het jaar met als motto: 'Weet je veilig in zijn hand'. Wie veilig is, kan de hele wereld aan. Maar die veiligheid, die geborgenheid, is lang niet altijd aanwezig. We leven nu eenmaal in een onveilige wereld, op macroniveau, op microniveau. Geweld, stormen, bliksem, of ze nu echt gebeuren of dat het in overdrachtelijke zin is, het is realiteit. Hoe gaan we ermee om? Of moeten we liever zeggen: hoe leren we er steeds opnieuw mee om te gaan. De eerste stap is ze te erkennen en ze aan te kijken. Wellicht krijgt dan de stilte de kans om door te breken. Een tweede stap is vaak je handen uit te strekken, te vragen, te bidden. Om nabijheid of om hulp. Dan kan er veiligheid groeien. En verzoening.

* Maria Tenhemelopneming. Sinds het tweede Vaticaans Concilie kent de kerk drie hoogfeesten die speciaal aan Maria zijn gewijd: 8 december (feest van Maria Onbevlekte Ontvangenis), 1 januari (feest van Maria, Moeder Gods) en 15 augustus (feest van Maria Tenhemelopneming). Zo wil de kerk in de jaarcyclus Maria vereren, die op een bijzondere manier met Christus verbonden is en daarom ook 'geheel en ongedeeld' bij God opgenomen is. Maria blijft op de meest hechte manier, in ziel en lichaam, met haar zoon verbonden. Ze heeft eigenlijk de wereld niet echt verlaten, maar is 'ontslapen' en blijft vanuit de hemel de behoedster van alle gelovigen. Het feest van Maria Tenhemelopneming is een van de oudste Mariafeesten. Het is al in de vijfde eeuw ontstaan in de kerk van het oosten, vanuit de volksdevotie, en door de kerk overgenomen in de liturgie.

* Liturgische kalender. Maandag: Maximiliaan Maria Kolbe, priester en martelaar; dinsdag: Maria Tenhemelopneming.

* Bereikbaarheid. Vanwege de zomervakantie is het parochiesecretariaat in augustus bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 via tel. (0411) 67 22 15. Buiten deze tijden hoort men via het antwoordapparaat een nummer voor dringende zaken.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens van de Heilig Hartparochie ook op de website www.heilighartparochie.nl. Men kan ons ook vinden op Facebook.

* Uit de agenda. Maandag 09.30 bijeenkomst ziekenwerkgroep, pastoraal centrum.

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

* Overleden. In onze parochie is afscheid genomen van Ine Spikmans- v. Berkel (71). Dat zij nu voorgoed mag delen in Jezus' verrijzenis.

* Orgelconcert. Zaterdag wordt een matineeconcert gegeven met medewerking van Marc Schippers. Aanvang 14.00; de toegang is gratis.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan de werkgroep Aandacht voor Zieken: Louise Vousten, Van der Voortweg 23, tel. 67 32 40; Bep v.d. Aker, Maria van Dieststraat 37, tel. 67 61 69; Lies v. Horen, Deken Spieringsstraat 22, tel. 67 85 14 of aan het parochiesecretariaat, Duinendaal 2, tel. 67 22 15.

* Eucharistievieringen. Zaterdag 19.00 met samenzang; zondag 10.30 met samenzang; voorganger en predikant is pater H. de Visser.

* Misintenties. ZATERDAG 19.00 Maria Deppen-Kouwenberg (jgt); Rie Rutten- v. Baarsen (mgd); pastoor Herman de Beer; Betsie v.d. Langenberg en zoon Henri.

ZONDAG 10.30 Gerard Janssen (mgd); Jo v.d. Braak-Smetsers (mgd); Kees v. Rooij (mgd); Henricus Brouwers en Petronella v.d. Braak; Antoon Vlaminckx (100e geboortedag); uit dankbaarheid; Frans v. Lieshout (verj).

MAANDAG 09.00 voor alle parochianen. 10.30 eucharistieviering in Elisabethsdael/Vinckenrode. Intentie voor Tiny Mandos (verj).

DINSDAG Maria Tenhemelopneming, 19.00. Voor alle parochianen.

WOENSDAG 09.00 voor alle parochianen.

DONDERDAG 09.00 voor alle parochianen.

VRIJDAG 09.00 voor alle parochianen.

Sint-Jans Onthoofdingkerk
Liempde

ZONDAG 09.30 voorganger en preek kapelaan Geoffrey de Jong met samenzang onder leiding van Antoinette v. Roosmalen. Intenties voor Anna v. Mensvoort (gef. jgt); Martinus en Cornelia v. Engeland- v. Mensvoort (jgt); Jo Braken (jgt); Wim v.d. Laar (mgd); Theo v.d. Laar (mgd); Jan v.d. Schoot (mgd); Heinz Nouwens (mgd); Marietje Bressers-Aalders (mgd); Thom v.d. Boomen (verj); Anne-Marie en Bert Braken.

MEDEDELINGEN

* Overlijden. Maandag is Joke van der Velden (77), oud-inwoonster van Liempde overleden. De plechtige uitvaartdienst is zaterdag om 10.30 waarna de crematie in besloten kring plaatsvindt. Dat zij mag rusten in de vrede van Jezus' verrijzenis.

* Ker(k)mis. Na de primeur vorig jaar ziet de parochie ook dit jaar terug op een bijzonder geslaagde eucharistieviering op het kermisterrein tussen de autoscooters. Dank aan allen die dit wederom mogelijk hebben gemaakt.

* Aandacht voor zieken. Men kan hierbij een beroep doen op De Zonnebloem, afdeling Liempde die ook, mede namens de parochie, op huisbezoek gaat. Een afspraak maken kan via (0411) 63 16 95.

* Welkom in de pastorie. Elke zaterdag tussen 10.30 en 11.30 staat de pastoriedeur open voor een kopje koffie of thee, een praatje met de kapelaan en/of het opgeven van een misintentie. De kosten voor een intentie zijn 12 euro.

* Vakantierooster. In augustus vervallen de doordeweekse missen op maandag- en donderdagochtend in de bijsacristie. Er is doordeweeks dagelijks om 09.00 een stille mis in de Sint-Petrusbasiliek.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering. Intenties voor overl. ouders Eijkemans-Coppelmans (verj); Frans Broks (verj); Lies Vullings- v.d. Made.

MEDEDELINGEN

* Misintenties. De misintenties die vóór maandag 11.30 opgegeven worden bij pastor Van den Tillaart of bij Helma Rombouts worden in Brabants Centrum opgenomen. Misintenties die later binnenkomen worden alleen in de viering afgelezen. Intenties kosten 12 euro en kunnen in een gesloten envelop, met de naam en de datum voor de intentie, achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus worden gedaan.

* Agenda. Zondag 20 augustus 10.30: woord- en communieviering met zang van Lencante.

* Bereikbaarheid. Pastor: Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim) contactgroep Sint-Theresiakerk Lennisheuvel: Chris Snik, tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, tel. 67 31 51; Helma Rombouts, tel. 67 25 94. Misintentie bij pastor Van den Tillaart, tel. 63 34 90 of bij Helma Rombouts, tel. 67 25 94. Het afspreken van doop, huwelijk, jubileum en uitvaart rechtstreeks met de pastor. De Uitwijk is vanaf nu op maandag geopend van 10.30 tot 11.30. Harry van den Tillaart, Emmy Heidkamp, Tonny Wagenaars of Jan van Kasteren is dan aanwezig om u te woord te staan. Men kan dan ook misintenties opgeven.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering vanwege het feest Maria Tenhemelopneming met zang door het gelegenheidskoor bij de Mariakapel aan de Heikant. Voorganger is kapelaan Geoffrey de Jong. Bij slecht weer vindt de viering plaats in de kerk. Intenties voor Jan en Sjaan v. Kempen-Dieden (fund.); Toon Ruijs (mgd); Kees en Truus Verhoeven-Schoones (mgd); Antoon en Harriëtte Brands; Sjaan v. Boxtel-Schoones; Dini Bergman-Schuurmans; overl. fam. Bergman- v.d. Akker; Henk v. Pinxteren; Joke v.d. Besselaar; overl. fam. Timmermans; Zus v.d. Struijk, dochter Sjannie en Bart v. Wijk; overl. fam. Kat- v. Hulten; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Noveen. Ter voorbereiding op het feest Maria Tenhemelopneming wordt sinds maandag elke dag om 12.30 een rozenhoedje gebeden in de Mariakapel aan de Heikant. De noveen wordt op 15 augustus afgesloten met koffie, thee en koek.

* Bedevaart Lourdes. Van 14 tot en met 21 oktober gaat de Heilig Hartparochie op bedevaart naar Lourdes. Men kan zich nog aanmelden bij Desiree Timmermans, tel. 60 15 60 of jos.desiree@hoveniertimmermans.nl.

* Misintenties. De enveloppen met de intenties kunnen in de brievenbus van de voormalige pastorie worden gedaan. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met samenzang. Intenties voor Gerrit v. Kasteren; Piet v.d. Akker (mgd); overl. ouders Van Grinsven- v.d. Pol; Truus v. Grinsven- v.d. Langenberg; Dien Verhagen; Wim v.d. Dungen.

DINSDAG Maria Tenhemelopneming, 19.00 eucharistieviering met gemengd koor.

MEDEDELINGEN

* Emmausgebedsgroep. Donderdag 17 augustus om 18.45 bijeenkomst Emmausgebedsgroep in het parochiezaaltje.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst, geleid door ds. T. van Andel uit Valkenswaard. Voor de kinderen is er geen Paks in verband met de vakantie. Organist is Hans van der Haagen.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.


KBO bij Sint-Ambrosius

Vanwege het 65-jarig bestaan van KBO Boxtel worden het gehele jaar extra activiteiten georganiseerd. Zo zijn leden, maar ook niet-leden, maandag 21 augustus vanaf 14.00 uur welkom voor een rondleiding bij imkervereniging Sint-Ambrosius aan het Essche Heike. Ook eventuele kleinkinderen zijn welkom. Aanmelden voor de activiteit kan bij Claudine Daverveld, telefoonnummer (0411) 68 51 38 of e-mail claudinedaverveld@ziggo.nl.