Grote groep ouderen vraagt hulp KBO

Extra handen gezocht voor financiën en Wmo

PÅL JANSEN

Om alle Wmo-aanvragen van ouderen goed te kunnen ondersteunen, zoekt de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel naar meer vrijwilligers. Sinds 2015 helpen één tot vier vrijwilligers van de lokale ouderenbond ruim 140 Wmo-cliënten met hun aanvragen. Daarnaast loopt het ook voor de hulp met financiën storm. Zo werden er in 2016 liefst 393 belastingformulieren ingevuld.

Vier vrijwilligers pakken de Wmo-cliëntondersteuning op. Deze mensen helpen ouderen tijdens het proces van een Wmo-aanvraag en vertegenwoordigen senioren. ,,Je moet de cliëntondersteuner zien als een persoonlijk adviseur", vertelt Theo van Hamond van KBO Boxtel.

De cliëntondersteuner zoekt uit waar iemand wettelijk recht op heeft en is desgewenst aanwezig bij het zogeheten keukentafelgesprek. Belangrijk, want dan komt een ambtenaar langs die beoordeelt hoeveel zorg iemand krijgt. ,,Ouderen die een Wmo-aanvraag moeten indienen, zijn angstig voor zo'n gesprek. De ambtenaar moet namelijk beoordelen of de cliënt bijvoorbeeld een traplift krijgt of een scootmobiel", vertelt bestuurslid Marianne Sterk van de KBO. ,,Maar die persoon heeft geen zorgachtergrond en kan moeilijk inschatten hoe de cliënt er over een paar jaar voorstaat. Iemand kan bijvoorbeeld moeilijk lopen door artrose. Maar binnen twee jaar kunnen er daardoor óók andere functies uitvallen."

De zoektocht naar cliëntondersteuners is bijzonder lastig voor KBO Boxtel; de vrijwilligers moeten namelijk een zorgachtergrond hebben zodat ze dit soort zaken goed kunnen inschatten. Van Hamond: ,,Onze vrijwilligers hebben een professionele achtergrond. Ze worden ook getraind door de stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant (een samenwerking tussen Brabantse seniorenorganisaties), vooraf gescreend en ze moeten een Verklaring Omtrent Gedrag aanleveren."

OUDERENADVISEURS

Mensen die informatie willen inwinnen over Wmo-aanvragen, kunnen ook terecht bij een zogeheten ouderenadviseur. Momenteel pakken vier mensen in Boxtel dit op. Naast de Wmo-aanvragen informeren deze vrijwilligers de senioren ook over andere regelingen. ,,De gesprekken die wij voeren met ouderen gaan over gevoelige onderwerpen. Je moet daarom als adviseur behoorlijk integer zijn", vertelt Sterk.

HULP MET FINANCIËN

Waar momenteel vooral veel vraag naar is bij de KBO, is hulp met financiën. De organisatie zoekt daarom mensen die mee willen helpen met de zogeheten belastingservice van de KBO. Die helpt ouderen met hun jaarlijkse aangifte. ,,Vorig jaar vulden we met twaalf vrijwilligers van ons en ContourdeTwern alle formulieren in", aldus Sterk.

Daarnaast helpt KBO Boxtel om het huishoudboekje op orde te brengen. Samen met welzijnsorganisatie ContourdeTwern heeft de seniorenbond inmiddels achttien thuisadministrateurs op de been voor ouderen in gemeente Boxtel. Zij helpen mensen die hun administratie niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren. ,,Een levenspartner zorgde bijvoorbeeld altijd voor de administratie, maar die valt plots weg. Wij zetten de administratie weer op een rijtje", zegt Van Hamond.

KBO Boxtel zoekt ook altijd naar vrijwilligers die op andere vlakken hun handen uit de mouwen willen steken. Zo verschijnt er maandelijks een Boxtelse nieuwsbrief waarvoor de organisatie schrijvers en opmakers zoekt.

Wie graag wil helpen, neemt contact op met Marianne Sterk via telefoonnummer 06-41 26 90 75 of e-mail marianne.sterk@icloud.nl. Vrijwilligers die de belastingservice willen steunen, bellen naar Herman van de Wetering via telefoonnummer (0411-)67 38 56. Meer informatie? Kijk op www.kboboxtel.nl.