Afbeelding
Foto:

SEPTEMBER: STARTPUNT VOOR DE EERSTE ACTIVITEITEN

't Collectief bouwt verder aan DKA

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Voedseltuin Boxtel draait op volle toeren. Dagelijks werken vijf tot zeven vrijwilligers in de ochtend op het terrein van De Kleine Aarde om cliënten van de Voedselbank te kunnen voorzien van verse groenten. Wie denkt dat het verder stil is aan het Klaverblad, heeft het mis. Op de achtergrond gebeurt er namelijk behoorlijk veel...

April 2016. De Boxtelse gemeenteraad koos na een langdurig proces voor 't Collectief om invulling te geven aan voormalig milieueducatieterrein De Kleine Aarde. Het samenwerkingsverband van zeven partijen (Heijmans, Helicon, Maris Projects, SintLucas, Summa College, waterschap De Dommel en woonstichting Sint-Joseph) zette in januari van dit jaar de handtekening en onder een overeenkomst. Hierin zijn drie programma's geformuleerd waarmee het volledige gebied tot ontwikkeling komt: Centrum/Horeca, Onderwijs en Wonen/Energie. In werkgroepen worden plannen gemaakt. ,,Ook de manier waarop we zaken willen gaan regelen, wordt besproken", aldus Cor Konings, projectbegeleider op De Kleine Aarde namens Summa College. Zo wordt momenteel gekeken in welke juridische vorm het samenwerkingsverband wordt gegoten. ,,Pas dan kunnen we écht spijkers met koppen slaan", stelt Konings. ,,Dat houdt echter niet in dat er nu weinig gebeurt. Integendeel."

Hoewel de Voedseltuin al een tijd operationeel is, ziet 't Collectief de maand september als een startpunt voor de eerste activiteiten. De partijen organiseren dan ook op vrijdag 1 september een inloopbijeenkomst voor belangstellenden. Lees voor meer informatie het artikel elders op deze pagina. Hieronder volgt een update per deelprogramma.

CENTRUM/HORECA

Het bezoekerscentrum op het terrein krijgt een opknapbeurt en wordt een plek voor cursussen, trainingen en overnachtingen. 't Collectief heeft exploitanten gevonden die verantwoordelijk zijn voor de horeca en de bed & breakfast in het gebouw. Zij komen in de toekomst op het terrein te wonen: in de Van Coothhoeve. Vanaf september gaan de deuren open van het bezoekerscentrum, zodat externe organisaties er cursussen kunnen geven in het kader van maatschappelijk verantwoorde thema's. Een gedeelte van de ruimtes krijgt een opknapbeurt en wordt verhuurd aan de organisaties WSD en Peijnenburg Re-integratie, zodat zij op die plek vaste trainingen kunnen verzorgen.

Studenten van het Summa College zijn gestart met het opknappen van de kamers voor de bed & breakfast, zodat er in de toekomst ook overnachtingsmogelijkheden zijn. Nu nog voor mensen die cursussen en/of trainingen volgen, in de toekomst ook voor toeristen. In totaal komen er zestien slaapplekken. 't Collectief voert momenteel gesprekken met de gemeente over een algemene horecavergunning, zodat in het bezoekerscentrum ook koffie kan worden geschonken aan passanten.

ONDERWIJS

Onderwijsinstelling Helicon draagt zorg voor het beheer, de teelt en het onderhoud van het terrein. Een deel van het gebied wordt gebruikt als plek voor natuureducatie, ook voor basisscholen. Zo kunnen onder meer rondleidingen gegeven worden in Voedseltuin Boxtel. Ook zijn er gesprekken met vereniging Kleine Aarde Netwerk om een perceel in te richten als voedselbos: een plek waar educatie in het kader van natuur en voedselproductie worden gecombineerd. Twee studenten van Helicon maakten onlangs al een inrichtingsplan als afstudeeropdracht.

ENERGIE/WONEN

't Collectief buigt zich momenteel over een subsidieaanvraag die wordt ingediend bij de rijksoverheid om op De Kleine Aarde experimentele onderwijsvormen aan te kunnen bieden. ,,De financiële middelen waarover instellingen beschikken, zijn bestemd voor het reguliere onderwijs", legt projectbegeleider Konings uit. ,,Voor experimenten zijn andere bronnen nodig, zoals subsidies." Duidelijk is al wel dat in de veldschuur van De Kleine Aarde zogenoemde 'field labs' komen: plekken waar studenten van SintLucas, Summa College en Helicon kunnen werken aan onderzoeksopdrachten, bij voorkeur experimenten en prototypes van ondernemingen.

Studenten worden ook betrokken bij het woningbouwproject op De Kleine Aarde. Het ontwerp voor een twintig appartementen tellend complex, voorzien van de laatste innovaties op het gebied van techniek en energie, is gereed om toekomstige bewoners mee te laten denken. Ook de bestemmingsplanprocedure is opgestart. De sociale huurwoningen zijn bedoeld voor starters. Een van de appartementen blijft onbewoond en gaat als experimenteerplek dienen voor studenten. ,,Woonstichting Sint-Joseph organiseert na de zomer een bijeenkomst met belangstellenden omdat zij graag wil horen hoe mensen hier zouden willen wonen. Zo kunnen we ons bijvoorbeeld voorstellen dat bepaalde onderdelen gedeeld worden, zoals een wasmachine of werkplaats", legt Konings uit. Geïnteresseerden kunnen zich al melden bij de woonstichting en zijn welkom bij de inloopbijeenkomst op 1 september.

De woonstichting is naast het appartementencomplex ook verantwoordelijk voor de Van Coothhoeve. Sint-Joseph wordt namelijk eigenaar van dit pand. Hier wordt ruimte geboden aan start-uppers om kantoor te houden en er zijn plekken waar activiteiten kunnen worden georganiseerd die passen bij de doelstellingen van De Kleine Aarde.

Tenslotte wordt ook nog met de gemeente gesproken over de komst van een biomassacentrale. Hiermee kan warmte en elektriciteit worden geproduceerd, zodat het terrein zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie. Konings: ,,Hier kunnen ook externe afnemers gebruik van maken. Zo voeren we al gesprekken met Het Dommelbad." Hij verwacht dat binnenkort nog meer partijen aansluiten bij de vele plannen die 't Collectief heeft voor De Kleine Aarde.

FOTO BOVEN: Voedseltuin Boxtel draait op volle toeren. (Foto: Annelieke van der Linden).