Afbeelding
Foto:

BIJNA 30.000 TOESCHOUWERS TIJDENS ZIJSPANRACEN IN DUITSLAND

Team Kranenburg valt 'gelukkig' uit

Het open Nederlandse kampioenschap zijspanracen week afgelopen weekeinde uit naar het semi-stratencircuit in de Duitse plaats Schleiz. De Liempdse zijspanner Jermaine van Middegaal kwam samen met compagnon Wiggert Kranenburg in actie en viel tijdens de tweede wedstrijd dag uit, wat een geluk bij een ongeluk bleek.

Voor Van Middegaal en Kranenburg was het semi-stratencircuit, dat deels door de plaatsen Schleiz en Oberböhmsdorf loopt, compleet nieuw. Vrijdag begon het raceweekend voor hen met twee vrije trainingen waarbij zij het parcours verkenden. ,,Het is echt een mooi circuit waar zeer snel wordt gereden. We waren vooral bezig met de plekken waar we moesten opletten met remmen en we probeerden verschillende zitposities uit", verklaarde Van Middegaal achteraf.

Zaterdagochtend reed het koppel de eerste kwalificatiewedstrijd met een rondetijd van 1.40,051. De vrijdagtrainingen hadden effect, want ze reden acht seconden sneller dan een dag eerder. De tweede kwalificatie verliep echter minder voorspoedig: door een technisch probleem moest het tweetal na één ronde alweer naar de pits.

EERSTE WEDSTRIJD

De storing werd al vrij snel verholpen. Van Middegaal en Kranenburg startten tijdens de eerste wedstrijd, later op de middag, echter vanaf plek achttien. Zij kwamen goed uit de blokken, maar kwamen in de eerste bocht in de verdrukking tussen alle andere zijspanners waardoor rijder Kranenburg het gas moest loslaten. Het bleek de voorbode voor een moeilijke en geforceerde race. Van Middegaal: ,,We wilden gewoon te graag."

Desalniettemin wonnen de twee nog een paar plekken. Met team Talens werd vervolgens de strijd aangegaan om plek vijftien. De aanval in de laatste bocht van Talens sloegen Van Middegaal en Kranenburg af waardoor zij toch nog op de plek finishten die recht gaf op een puntje voor het klassement.

ZONDAG

Zondag waren er on-Nederlandse taferelen rond het circuit. Tijdens de tweede wedstrijd stonden er 28.500 mensen langs de baan staan. ,,Dat was echt vet", vertelde de Liempdse zijspanner. ,,In Oost-Duitsland leeft het zijspannen nog echt. Of ik daar een beroemdheid ben? Je zou het haast wel zeggen. Toeschouwers kwamen ook met foto's van jaren terug om daar een handtekening op te laten zetten."

Er vonden meerdere races plaats in Schleiz, maar zijspannen was het hoofdnummer. Hierdoor begon de tweede wedstrijd pas aan het einde van de middag. Het gaf de teams tevens de kans om een verkennings- en opwarmronde te rijden. ,,Toen was het ons al duidelijk dat er iets niet goed zat in de motor", zei Van Middegaal. ,,We hadden last van een temperatuursprong in het koelwatersysteem."

Toch ging de combinatie van start om te kijken hoe het euvel zich tijdens de wedstrijd zou manifesteren. Na een matige start duurde het slechts twee ronden voordat de zijspan van team Kranenburg de pitsstraat inreed. Een goede keuze, bleek achteraf. Van Middegaal: ,,We ontdekten dat er een lekkage was ontstaan. Onze achterband zat volledig onder de olie. Het was echt een geluk bij een ongeluk want dit kon een hele zware crash veroorzaken."

ASSEN

Hoewel het tweetal tijdens een van de twee races uitviel, zijn ze een ervaring rijker. ,,Nu kijken we de motor na en zorgen we ervoor dat de zijspan in orde is voor de wedstrijden op het circuit van Assen over twee weken. Dan hopen we op betere resultaten."

De verrichtingen van de Liempdenaar zijn tijdens deze wedstrijd live te volgen. Houd daarvoor de Facebook-pagina van team Kranenburg in de gaten.

FOTO BOVEN: Liempdenaar Jermaine van Middegaal op de voorste zijspan met rijder Wiggert Kranenburg tijdens de race op het stratencircuit van de Duitse plaats Schleiz. (Foto: Motorsport Action Photos).


Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden de onderstaande activiteiten op het programma.

ZONDAG 6 AUGUSTUS

12.30 gezamenlijk eten in Elisabethsdael; aanmelden vóór 4 augustus via telefoonnummer (0411) 66 25 79.

DINSDAG 8 AUGUSTUS

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in Orion.

WOENSDAG 9 AUGUSTUS

13.15 fietstocht, vertrek vanaf de Speelmanstraat. Een tweede groep vertrekt een kwartier later.

17.00 gezamenlijk eten bij Chinees restaurant Lotus; aanmelden vóór 5 augustus via e-mail: sina_alphen@planet.nl of telefoonnummer 06-38 93 82 32.


Ierse sessie

Liefhebbers van Ierse muziek zijn zondag 20 augustus tussen 13.30 en 16.30 uur welkom bij de gratis Ierse Sessie in bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard. Instrumenten als de viool, tinwhistle, bodhran, gitaar en trekzak spelen de hoofdrol. Muzikanten zijn welkom om aan te sluiten. Ook is er ruimte voor ander repertoire, zoals Brabantse liederen.

Ontspanningsdag mantelzorgers op gildeterrein Boxtel

Voor het derde jaar op rij wordt mantelzorgers een ontspanningsmiddag aangeboden op het schietterrein van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris aan het Essche Heike. Het gilde organiseert het uitje op zaterdag 12 augustus in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern.

Mantelzorgers worden, eventueel met introducé, vanaf 13.00 uur ontvangen met koffie en iets lekkers en kunnen aansluitend deelnemen aan diverse activiteiten. Deelnemers dienen er rekening mee te houden dat het terrein niet goed toegankelijk is voor rolstoelers.

Belangstellenden kunnen zich tot en met vandaag, donderdag 3 augustus aanmelden via e-mail: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of telefoon (0411) 65 58 99.