Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MONDRIAAN, DOESBURG EN... NOUD SLEUMER IN VAN ABBEMUSEUM

Boxtelse 'ont-werpen' in topexpositie

LONNEKE HOONDERT

Je eigen designobjecten aan de muur in één van de meest toonaangevende musea van Nederland. Welke kunstenaar of ontwerper wil dat nu niet? Noud Sleumer (22) uit Boxtel studeerde vorig jaar af aan de Tilburgse kunstacademie met een herinterpretatie van de beroemde rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld uit 1923. Conservator Diana Franssen van het Van Abbemuseum in Eindhoven was zó onder de indruk, dat ze een zeventiendelige fotoserie van Noud's werk selecteerde voor een tentoonstelling over De Stijl.

Noud bracht het minimalistische ontwerp van Rietveld, met slechts zeventien onderdelen, stap voor stap nóg verder terug. Daardoor krijgt de stoel steeds een nieuwe functie. Het ontwerp met zes onderdelen kan dienst doen als strandstoel. Een ander object doet denken aan een tafeltje. Noud bestempelt zichzelf als ont-werper. Volgens hem verandert het weghalen van onderdelen van een bestaand ontwerp de functie. Door het reduceren ontstaat er een heel nieuw product. Bovendien wakkert ont-werpen creativiteit aan.

De laatste foto van de serie die te zien is in Eindhoven tijdens de expositie Van Abbe en De Stijl, toont slechts één onderdeel: een enkel balkje. ,,Sommige vormen zijn heel herkenbaar, maar de toeschouwer mag het ontwerp vrij interpreteren", vertelt Noud. Waar het balkje voor kan dienen, laat hij dus in het midden. ,,Maar de conservator was juist van die laatste foto ontzettend onder de indruk", zegt de Boxtelse kunstenaar. De toeschouwer heeft daar namelijk al zijn fantasie nodig om het object te interpreteren.

De expositie in het museum richt zich grotendeels op Theo van Doesburg, één van de bekendste vertegenwoordigers van De Stijl. ,,Hij pleitte voor een kritische kijk op kunst en wilde radicale veranderingen teweegbrengen met zijn ontwerpen. Het Van Abbemuseum ging op zoek naar hedendaagse ontwerpers die juist dáár iets mee deden. De conservator vond het erg leuk dat ik met mijn ont-werp reageerde op De Stijl en dus eigenlijk ook kritisch naar een iconisch ontwerp keek." De Rietveld-stoel was immers ooit bedoeld als een laagdrempelig product voor de massa, maar eindigde als museumobject op een sokkel.

WEGKWIJNEN

En zo belandde de fotoserie van Noud op een muur van liefst twintig meter lang in een museum waar grote namen als Mondriaan, Kandinsky, Dibbets, Picasso, Israëls en vanaf 6 januari zelfs Rembrandt te bewonderen zijn. ,,Een ontzettende eer", vindt Noud, die inmiddels in Eindhoven aan de Design Academy studeert. Hij bekent dat hij enorm veel geluk heeft gehad. ,,Ik kom vaak in het Van Abbemuseum voor exposities en lezingen en het is fijn om je werk aan het grote publiek te kunnen laten zien. Als beginnend kunstenaar krijg je niet altijd de kans om naar buiten te kunnen treden. Het is doodzonde om je werk op een donkere zolder te moeten laten wegkwijnen."

Anders dan de stoel van Rietveld heeft Noud een ander lot in petto voor zijn ont-werpen. Zijn kunst is niet enkel bedoeld om van een afstandje te bewonderen in een museum. ,,Ik vind het juist leuk wanneer mensen iets willen kopen. Er is veel vraag naar de foto's en naar de kleine schaalmodellen die ik van de gereduceerde stoel maakte. Wanneer ik iets verkoop uit een serie, bijvoorbeeld een ont-werp van acht onderdelen, maak ik de reeks van zeventien modellen steeds weer compleet. Ik maak het verkochte model echter niet na, maar probeer tot een heel ander model van acht onderdelen te komen. Zo kan ik mijn ont-werp steeds opnieuw uitvinden. Dat maakt het spannend."

100 JAAR DE STIJL

De expositie Van Abbe en De Stijl is nog tot en met eind dit jaar te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De tentoonstelling is onderdeel van het themajaar Mondriaan to Dutch Design ter ere van het honderdjarig bestaan van de kunststroming De Stijl.

FOTO BOVEN: Noud Sleumer werkte in het atelier van zijn ouderlijk huis in Boxtel aan een ont-werp van de beroemde blauw-rode stoel van Gerrit Rietveld. Zijn werk viel zó in de smaak bij de conservator van het Van Abbemuseum in Eindhoven dat de Boxtelaar deel mocht nemen aan de grote tentoonstelling Van Abbe en De Stijl ter ere van het honderdjarig bestaan van de kunststroming. (Foto: Peter de Koning).


Vuur in hooibalen

De Boxtelse brandweer rukte dinsdag omstreeks halfelf uit naar de Puttersdreef in Oost. Enkele inwoners zagen een steekvlam bij enkele hooibalen en schakelden de hulpdiensten in. Het hooi werd gecontroleerd met een warmtebeeldcamera. Ondanks dat het vuur al was gedoofd, maakte de brandweer een deel van het hooi nat en controleerde ze enkele andere balen.