GEMONDS RAADSLID NU EENMANSFRACTIE

Marom Portier verlaat D66 Sint-Michielsgestel

LONNEKE HOONDERT

Raadslid Marom Portier-Ayoubi stapt per direct uit de fractie D66 in Sint-Michielsgestel. Ook verlaat ze de politieke partij. Dat maakte de Gemondse maandag in een verklaring kenbaar. Vorige week woensdag bracht ze het bestuur van D66 en de fractie al op de hoogte. Het raadslid gaat verder als eenmansfractie: Lijst Portier.

Portier schrijft in haar verklaring dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Ze stelt dat ze haar werk voor de Gemondse gemeenschap niet goed kan uitoefenen, zo lang ze verbonden is aan D66. Het raadslid is voorzitter van De Kei in Gemonde. Ze blijft aan tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Als onafhankelijk raadslid wil Portier zich richten op de problematiek van kwetsbare inwoners van Sint-Michielsgestel. Daarnaast blijft ze zichzelf inzetten voor de belangen van inwoners van Gemonde.

Portier kwam in maart 2014 met voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel namens D66. De coalitiepartij behaalde toen twee zetels. D66 betreurt het vertrek van het raadslid, laat zij in een persverklaring weten. Dat Portier opstapt komt niet echt als een verrassing. ,,Maar de manier waarop het gebeurt wel. Dit zag niemand aankomen", zegt voorzitter Cees Koopmans van het partijbestuur. ,,Eerder gaf ze aan pas na de verkiezingen te willen stoppen om prioriteit te geven aan haar maatschappelijke carrière. Het is jammer dat het zo loopt, we wilden haar graag een kans geven. "

Van een onwerkbare situatie was volgens Koopmans niet echt sprake. ,,Maar feit is wel dat ze niet echt functioneerde in de fractie. Vanaf begin af aan heeft ze weinig initiatief getoond. Ze is eerder dit jaar een tijdje in retraite geweest en bij terugkomst wilde ze stoppen. De argumenten die ze op tafel legde, hadden meer te maken met haar functioneren als raadslid en minder met D66 zelf."

De voorzitter is daarom verbaasd dat Portier haar raadszetel niet teruggeeft aan D66, maar aanblijft als onafhankelijk raadslid. ,,Ze heeft inmiddels ook aangegeven wellicht toch verder te willen na de verkiezingen in 2018, bijvoorbeeld met een nieuwe Lijst Gemonde."

KEUZE RESPECTEREN

D66 moet nu ook als eenmansfractie verder. Die zetel wordt bezet door huidig fractievoorzitter Roel Bouwman. ,,Het opstappen van Portier heeft verder weinig consequenties voor D66. Maar het blijft zuur dat ze de zetel niet teruggeeft. Als ze er geen zin meer in heeft, zoals ze eerder aangaf, zijn er ook anderen in de partij die graag dat plekje willen opvullen. Gelukkig komen de verkiezingen er aan. We hopen dan weer twee en het liefst drie zetels te behalen", aldus Koopmans.

Bouwman, die onlangs werd verkozen tot lijsttrekker van zijn partij, kijkt terug op een prettige samenwerking met Portier. ,,Door onze diverse interesses konden we elkaar in de gemeenteraad goed aanvullen. Het is jammer dat deze samenwerking vroegtijdig ten einde komt, maar ik respecteer Maroms keuze."

Marom Portier is gevraagd naar een reactie, maar heeft van die gelegenheid geen gebruik gemaakt.


Guess Why

De kleding van modezaak Guess Why is sinds deze week ook te koop via www.winkelstraat.nl. Dit modeplatform verkoopt kleding uit exclusieve winkels. Guess Why, ook bekend als Apresto, is sinds acht jaar gevestigd in Boxtel en te vinden aan de Croonpassage.