Burgemeester Anton van Aert van de gemeente Best (rechts) wil medio volgend jaar weer in zijn huis in Boxtel komen wonen. Mark Buijs daarentegen zou maar wat graag zijn woning in Herpt verruilen voor een stekje in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk, 2011).
Burgemeester Anton van Aert van de gemeente Best (rechts) wil medio volgend jaar weer in zijn huis in Boxtel komen wonen. Mark Buijs daarentegen zou maar wat graag zijn woning in Herpt verruilen voor een stekje in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk, 2011). Foto: Albert Stolwijk

ANTON VAN AERT WIL BURGEMEESTER VAN BEST BLIJVEN, MAAR WEER IN BOXTEL WONEN

Huisvesting Buijs is geen issue in Boxtel

HENK VAN WEERT

De afgelopen weken is in buurgemeente Best ophef ontstaan over burgemeester Anton van Aert. Als hij volgend jaar herbenoemd wordt, wil hij weer in zijn vrijstaande woning aan de Vicaris Van Alphenlaan in Boxtel gaan wonen en dat leidde tot discussie in de gemeenteraad. Want een burgemeester moet nu eenmaal wonen waar hij werkt. Het werpt de vraag op hoe het eigenlijk met de huisvesting van Mark Buijs in Boxtel staat. ,,Bij ons is dit onderwerp geen punt van discussie."

De huisvestigingskwestie van de twee burgemeesters is eigenlijk niet te vergelijken. Van Aert geeft aan buiten zijn werkgemeente Best te willen gaan wonen, terwijl Buijs juist staat te popelen om zich ín zijn gemeente te vestigen. ,,Ik wil niets liever dan in Boxtel komen wonen. Hier speelt ons sociale leven zich af", vertelde Buijs gisteren. Maar de verkoop van zijn woonboerderij in Herpt (bij Heusden) is er niet makkelijker op geworden. Het weiland tegenover is al vier jaar lang één grote bouwput.... Nadat hij medio 2013 werd benoemd tot burgemeester van Boxtel zette hij zijn woonhuis te koop. Inmiddels wordt het pand in aangeboden ónder de WOZ-waarde.

FORMEEL PROBLEEM

Twee jaar lang huurde de gemeente een appartement op de hoek Bosscheweg/Achterberghstraat voor de burgemeester. ,,Maar ik wilde de gemeenschap niet langer opzadelen met die kosten. Daarom is de huur opgezegd. Ik ben ingeschreven in Boxtel en kan als het nodig is over een kamer beschikken. Mijn echtgenote Christel woont in ons huis in Herpt om leegstand te voorkomen. Daar ben ik heel open over. En ik declareer ook geen reiskosten voor woon-werkverkeer", zegt Buijs.

Anja van den Einden, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks leidt namens de gemeenteraad de zogeheten vertrouwenscommissie en voert in die hoedanigheid jaarlijks een functioneringsgesprek met Buijs. Daarbij komt ook het huisvestingsvraagstuk telkenmale aan de orde. Zij spreekt van een 'formeel probleem'. ,,Mark Buijs heeft écht burgemeesters-dna; wij hebben de beste burgervader van heel Brabant. Hij is er altijd. En daarom leeft deze kwestie volgens mij ook niet onder de bevolking. En al helemaal niet in de gemeenteraad. Kijk, als het wonen in Herpt hem zou belemmeren in de uitvoering van zijn ambt was het wat anders. Maar dat is niet aan de orde."

BESLOTEN VERGADERING

De discussie in Best spitste zich toe op het feit dat Van Aert zich - in tegenstelling tot Buijs - niet als inwoner van zijn gemeente heeft laten registreren. Dat deed hij om in aanmerking te kunnen blijven komen voor de hypotheekrenteaftrek van zijn huis in Boxtel. Dit kwam echter pas aan het licht toen onlangs de herbenoemingsprocedure van de burgemeester werd opgestart. Een aantal gemeenteraadsleden van Best verweet Van Aert dat hij niet integer had gehandeld. Dat hij bovendien zijn huurwoning wil verlaten om weer in Boxtel te gaan wonen, stuitte ook sommige raadsleden tegen de borst.

Een in allerijl belegde gemeenteraadsvergadering achter gesloten deuren haalde vorige week de kou uit de lucht; in augustus wordt de kwestie nogmaals besproken, maar dan in het openbaar. ,,Een aanzienlijke meerderheid van de aanwezige raadsleden heeft volledig vertrouwen in de integriteit van burgemeester Van Aert", stelde een woordvoerder na afloop in een persverklaring.

In weekkrant Groeiend Best benadrukte Van Aert vorige week overtuigd te zijn dat hij zijn boekje niet te buiten is gegaan: ,,De wet is helder, de leden van de gemeenteraad van Best moeten zelf besluiten wat zij wenselijk vinden. Ik zal dat besluit accepteren. In de basis moet het gesprek gaan over een mogelijke toekomstige herbenoeming en mijn wens voor toekomstige huisvesting vanaf medio 2018. (...) Ik heb een wereldbaan en zou graag burgemeester blijven."

Huisvesting van burgemeesters is een algemeen probleem nadat ambtswoningen werden afgeschaft. Ook een voorganger van Mark Buijs, Frank van Beers, had ermee van doen. Die kreeg zijn woning in Mill en Sint-Hubert maar niet verkocht. De afstand was in dat geval echter wél een bezwaar en daarom koos de gemeenteraad er toen ook voor tijdelijk een huis te huren voor de burgemeester.