Afbeelding
Foto: Oosterhof

OP DE KOFFIE BIJ EEN ARCHEOLOOG

Oertijdmuseum wordt hotspot voor archeologie

LONNEKE HOONDERT

Zonder afspraak op de koffie bij een archeoloog die uitzoekt waar die ene scherf, dat stukje bot of aardewerken potje precies vandaan komt en hoe oud het is. Dat kan vanaf 15 oktober in Oertijdmuseum Boxtel aan de Bosscheweg. Iedereen is dan welkom om zijn bodemvondsten te laten beoordelen.

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam wil archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk maken. Daarom werd enige jaren geleden gestart met het initiatief ArcheoHotspots. Op verschillende plekken in Nederland kunnen inwoners die denken dat ze een archeologische vondst hebben gedaan, binnenlopen bij een archeoloog. Ook zonder scherf, stukje bot of vuursteen zijn mensen welkom in zo'n hotspot. Bijvoorbeeld om te kijken hoe de archeoloog vondsten restaureert, om vragen te stellen of om te helpen met sorteren. ,,Een absolute meerwaarde voor Boxtel, maar ook voor de regio", vindt directeur René Fraaije van het Oertijdmuseum. Samen met Carlo Spee en andere leden van de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel zette hij zich in voor de hotspot.

LANSPUNT

De hotspot moet de drempel verlagen om advies in te winnen over vondsten die door inwoners worden gedaan in bijvoorbeeld achtertuinen, weilanden of bossen. ,,Het is voor Boxtelaren leuk om te weten te komen wat je in je handen hebt. Voor Heemkunde Boxtel en het Oertijdmuseum is het belangrijk dat vondsten boven water komen en niet zomaar worden weggegooid of op een zolder komen te liggen." Fraaije haalt daarbij het voorbeeld aan van een jongen uit Lennisheuvel die daar een bronzen lanspunt vond. ,,Die kwam bij mij terecht en ik zag meteen dat de breuk in het materiaal vers was. Ik heb hem geadviseerd verder te zoeken en zo heeft hij de punt compleet kunnen maken. Hopelijk zorgt de hotspot voor nóg meer van die voorbeelden."

In navolging van verschillende grote steden krijgt dus ook Boxtel een ArcheoHotspot. Daarmee gaat voor de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel en voor het Oertijdmuseum zelf een langgekoesterde wens in vervulling. De hotspot wordt ondergebracht in de fonkelnieuwe aanbouw van het Oertijdmuseum, waar op dit moment nog hard aan gewerkt wordt. Daar moet ook een laboratorium voor geowetenschappelijk onderzoek komen. ,,Achter de schermen stoeien we al jaren met het idee om hier een ArcheoHotspot van de grond te laten komen", vertelt Fraaije. ,,Er komt nogal wat bij kijken om in aanmerking te komen voor zo'n hotspot. Dat was overigens ook één van de aanleidingen om de aanbouw te realiseren."

Zo moet het museum de nodige experts in huis hebben die de vondsten kunnen beoordelen of bezoekers naar de juiste persoon kunnen doorverwijzen en vrijwel dagelijks toegankelijk zijn. Ook moeten de nodige deskundige vrijwilligers paraat staan om tijdens openingsuren de hotspot te bemannen. ,,Met Carlo Spee als kartrekker van het project lukte het om een dergelijke hotspot naar Boxtel te halen", zegt Fraaije.

VERGELIJKINGSCOLLECTIE

Spee spendeerde de afgelopen drie jaar elke zaterdag aan het samenstellen van een zogeheten vergelijkingscollectie. Daarin zijn allerlei soorten scherven en ander archeologisch materiaal opgenomen. ,,Wanneer iemand met een bepaalde scherf een bezoekje brengt aan de ArcheoHotspot, kunnen we die vergelijken met de collectie zodat we snel kunnen vaststellen waar de scherf vandaan komt", aldus Fraaije.

ALLE MARKTEN THUIS

De experts die straks de ArcheoHotspot zullen bemannen, zijn van alle markten thuis, zo weet Fraaije. ,,Van de tijd van Napoleon tot de Romeinse periode en van de steentijd tot de middeleeuwen: we bezitten brede kennis op het gebied van archeologie. Jeroen Snellen uit Liempde weet bijvoorbeeld veel van de steentijd en met name van vuursteen. Spee heeft verschillende cursussen over middeleeuws aardewerk gevolgd en ik weet zelf wel het een en ander van de Romeinse tijd."

Kijk voor meer informatie over ArcheoHotspots op www.archeohotspots.nl.

FOTO ONDER: De ArcheoHotspot van Oertijdmuseum Boxtel wordt gehuisvest in de nieuwe aanbouw. Die zal over enkele maanden - op tijd voor de opening - gereed zijn. (Foto: Peter de Koning).


Prijzenexplosie in Oosterhof Boxtel

De ondernemers in winkelcentrum Oosterhof in Boxtel-Oost hebben deze week weer de prijzen uitgereikt van de maandelijkse Prijzenexplosie.

De cadeaus (waardebonnen, te besteden bij lokale ondernemers) gingen naar de families Boon, Buurman, Driessen, Van Grinsven, Hazenberg, Van Helvoort, Hubers, Peijnenburg en Veekens. De familie Duijghuisen won de hoofdprijs: een televisie.

Vanaf 15 augustus maken klanten opnieuw kans op een prijs door hun kassabonnen in te leveren in het winkelcentrum. (Foto: winkeliers Oosterhof).

Afbeelding