NA VAKANTIE PROEF 'ZONDER SPOORBOEKJE'

Dubbele overweg op woensdagen vaker dicht

HENK VAN WEERT

Vanaf september houden NS en ProRail wekelijks op woensdag een proef met het zogeheten 'spoorboekloos' rijden. Elke tien minuten gaan intercity's rijden tussen Amsterdam en Eindhoven vice versa. De spoorbomen van de dubbele overweg in de Tongersestraat zijn dan nóg vaker dicht dan nu al het geval is. En dus zal Boxtel op die dagen ervaren hoe de verkeersstromen zich ontwikkelen als in de toekomst een fietstunnel is aangelegd op de plek van de twee spoorwegovergangen...

De proef op woensdagen om met zes in plaats van vier intercity's te gaan rijden, loopt vooruit op de nieuwe dienstregeling van NS die in december ingaat. Dan kunnen reizigers op de stations Amsterdam, Utrecht, 's-Hertogenbosch en Eindhoven voortaan élke dag kiezen uit zes treinen per uur. Daardoor hoeven zij niet alleen minder lang te wachten, maar zullen zij ook vaker gebruik kunnen maken van een zitplaats, zo stelt NS. Het spoorbedrijf verwacht 15 procent meer capaciteit te kunnen bieden.

Het reizen zonder het vertrouwde spoorboekje maakt onderdeel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dat programma voorziet onder meer in de aanpassing van diverse gelijkvloerse overwegen op het traject. In Boxtel maakt de dubbele overweg in de Tongersestraat, al decennia lang een bottleneck in het lokale verkeer, plaats voor een fietstunnel. Automobilisten van en naar bedrijventerrein Ladonk moeten gebruik gaan maken van de Keulsebaan aan de zuidkant of de nieuw aan te leggen VLK-weg aan de noordkant.

VERKEERSPLANNEN

De verkeersaanpassingen die in Boxtel nodig zijn vanwege PHS werden de voorbije maanden gepresenteerd door het gemeentebestuur. Dat leidde tot 161 zogeheten zienswijzen, zo is te lezen in een onlangs uitgegeven nieuwsbrief. Bewonersgroepen, natuurorganisaties, maar ook Heemkunde Boxtel, het waterschap en Gasunie hebben gereageerd. Wellicht dat aan de hand van deze zienswijzen de plannen en besluiten nog worden aangepast. In september en oktober vinden de definitieve besluiten plaats in het college van B. en W. en de gemeenteraad.

De uitwerking van de diverse deelprojecten van de verkeersplannen vond plaats in samenspraak met diverse werkgroepen. De overkoepelende klankbordgroep kondigde in april aan dat zij met de werkgroepen beraadt over voortzetting van de werkzaamheden. Aanleiding was het ontbreken van een integrale verkeersvisie voor héél Boxtel. Maar daar wordt inmiddels hard aan gewerkt door wethouder Herman van Wanrooij en zijn ambtenaren. Het moet leiden tot Move '31, het nieuwe verkeers- en vervoersplan voor de lange termijn, waarvoor de gemeenteraad in juli de kaders uitzette.

De aanpak daarvan heeft ertoe geleid dat de klankbordgroep haar werk voortzet en dat de werkgroepen hun taak afronden en een advies uitbrengen over de diverse ontwerpen voor de deelprojecten. Toch blijven de mensen die meepraten over de plannen kritisch, zo wordt benadrukt in de nieuwsbrief.