Afbeelding
Foto: Pål Jansen

KLEIN GELUK VOOR DE KINDEREN OP CAMPING OP 'T HOGT

'De trampoline betekent alles voor ze'

PÅL JANSEN

In de zomervakantie schuift Brabants Centrum aan bij campinggasten die zijn neergestreken in nationaal landschap Het Groene Woud. Om zo te horen waarom ze juist hier hun tent opzetten, caravan afkoppelen of de camper parkeren. Vandaag deel 3: Henk de Wit en Marieke van Riel en hun twee jonge kinderen Liene en Merel uit Vught die deze zomer voor het eerst hun tent opzetten op camping Op 't Hogt in het buitengebied van Gemonde.

Op het knusse kampeerveld van camping Op 't Hogt prijkt net voorbij de tweede kota, een romantisch Fins buitenhuisje, een beige De Waard-tent. ,,Het is een uurtje werk, wel een gevaarte voor in de auto", bekent Henk. ,,Een aantal jaar geleden kocht ik voor het eerst een tent en toen dacht ik: 'Doe dan maar meteen een goede.' Ik liet me vertellen dat dit je-van-het was. Rond die tijd leerde ik Marieke kennen. Die zei toen: 'Dan doe je het wel goed. Mijn vader heeft ook een De Waard-tent', lacht hij. Marieke vult aan: ,,Het is inderdaad wel fijn als we met een gerust hart kunnen slapen."

DICHT BIJ HUIS

Via een bevriend stel kwam het jonge gezin uit op camping Op 't Hogt. Tijdens hun vakantie zijn Henk en Marieke van plan om in een huisje nabij de Franse stad Limoges te bivakkeren. Maar eerst wilde het stel een weekje kamperen, wat voor hun jonge kinderen toch spannend is. Dicht bij huis blijven bood daarom een uitkomst. Henk: ,,Het was voor ons ook een test. De laatste keer dat we gingen kamperen, zaten we verder weg. Als een van de kinderen niet kan slapen, dan heb je zelf maar enkele uurtjes nachtrust. Nu ben je zo thuis." Marieke: ,,Het gaat tot nog toe echt super. Volgend jaar gaan we wellicht iets verder van huis kamperen."

DE REGIO ONTDEKKEN

Niet dat dicht bij huis blijven tegenvalt. Integendeel zelfs, vertelt Marieke: ,,De natuur in de omgeving is mooi en vooral omdat het hier lekker rustig is, komen we aan veel dingen toe. We hebben allerlei dingen in de omgeving gedaan die we normaal gesproken niet zouden doen. We zijn bijvoorbeeld naar het Oertijdmuseum gegaan, dat was hartstikke leuk. En we kwamen ook uit bij recreatieplas De Langspier. Dat was een hele ontdekking. Voor de kinderen was daar een groot speelschip. Normaal gesproken gaan we naar de IJzeren Man in Vught, maar hier kunnen we ook vaker naartoe gaan."

KLEIN GELUK

De camping zelf beviel voor de kinderen ook enorm. Niet dat er aan de Vogelenzang 2 in het Gemondse buitengebied een enorm pretpark is neergezet. Het is een kleinschalige camping zonder gigantische speelhuizen, beseft het stel zich. Henk: ,,Het fijne aan deze plek is het contact met de eigenaren. In hun eigen achtertuin hebben zij trampoline staan. Liene en Merel gebruikten dat. Dus zeiden ze: 'Jullie kinderen springen er zoveel op, zet 'm maar bij jullie tent neer."

Marieke: ,,Ze komen dagelijks een praatje maken, dat is eigenlijk heel leuk. Voor de kinderen maakten ze op een gegeven moment heksensoep. Boven het vuur en ook in zo'n typische ketel. Het is gewoon klein geluk. De kinderen hoeven niet allerlei entertainment om zich heen, zoals een grote ballenbak of speelpaleis."

Frappant detail: zowel Henk als Marieke zijn goed bekend met het vermaken van kinderen. Zij schreef jeugdbladen en twee kinderboeken: 'Lene op het dak van de wolken' en 'Keukenkaat aan de kook'. Hij is in het dagelijks leven werkzaam als cliniclown:: ,,We zien nu dat de kinderen hier veel samenspelen. De trampoline bijvoorbeeld. Ja, het stelt eigenlijk weinig voor, maar voor de kinderen betekent het alles."

DE CAMPING

In 2004 kochten eigenaars Richard Steenbakkers en Els Verschuren van camping Op 't Hogt de boerderij en bijbehorende grond. Naast het kampeerterrein runt het tweetal hier een bed & breakfast en er is een cursus- en atelierruimte te huur. Bovendien overnachten mensen er ook in kota's. Op 't Hogt is bovendien een 'groene camping': het verwarmen of koelen van de boerderij gebeurt door middel van een aardwarmtesysteem, er wordt elektriciteit opgewekt en een gescheiden waterafvoer zorgt ervoor douche- en regenwater wordt hergebruikt.

Meer informatie? Kijk op website www.ophethogt.nl.

FOTO BOVEN: Henk de Wit en Marieke van Riel bivakkeren met hun kinderen Liene en Merel in een heuse De Waard-tent. Aan klein geluk hebben zij meer dan voldoende. (Foto: Pål Jansen).


Dansgarde carnaval

De oproep aan tienermeiden om toe te treden tot de dansgarde van Prins Carnaval heeft enkele nieuwe leden opgeleverd. Woordvoerder Gerard Vlaminckx van de Stichting Openbaar Carnaval meldt dat er echter nog plek is voor meer meisjes. Na de zomervakantie starten de repetities. De oefenavonden worden in onderling overleg vastgesteld. Meisjes die interesse hebben kunnen zich aanmelden bij de instructrices van de dansgarde. Dat zijn Stephanie van Asveldt (telefoonnummer 06-45 02 77 43 of e-mail: s.v.asveldt@gmail.com) of Ilona van den Brand (06-17 44 36 00).