Kay Karssemakers reisde niet voor niets af naar het wereldkampioenschap 85cc in Estland: hij eindigde na twee manches op de derde plaats. (Foto: MXGP.com). Foto: MXGP.com

MOTORCROSSER ZET UNIEKE PRESTATIE NEER

Kay Karssemakers pakt brons op WK in Estland

Motorcrosser Kay Karssemakers van het HMX Nofear Husqvarna Racing Team is tijdens het Wereldkampioenschap 85cc in Estland op het podium geƫindigd. De 13-jarige Boxtelaar kwam in de eerste manche na een goede start als vierde over de finish. In de tweede manche werd hij derde, waardoor Kay uiteindelijk een bronzen medaille in ontvangst mocht nemen. Een unieke prestatie van de jonge Boxtelaar. Hij is immers net dertien en komt uit in de 85cc-klasse tot en met 15 jaar.

Zaterdag stonden een vrije training en een tijdtraining op het programma. In de 85cc-klasse waren 62 rijders afgereisd naar Estland en de beste veertig motorcrossers kwalificeerden zich voor de wedstrijden op zondag. Kay verkende zaterdag in de vrije training het fraaie circuit en had al snel zijn draai gevonden. In de tijdtraining reed de HMX-crosser een aantal snelle ronden op de klok waarmee hij zich als derde coureur in zijn groep wist te kwalificeren. Dit betekende dat hij zondag als zesde naar het starthek mocht oprijden. Een goede uitgangspositie.

Gedreven stond Kay zondag achter het starthek voor de eerste manche. Een snelle start zorgde ervoor dat hij in de top vijf aan de wedstrijd kon beginnen. In de beginfase hield de Boxtelse tiener stand en liep hij in op de vierde man. Uiteindelijk nam hij deze positie over. Met strakke rondetijden sloeg Kay een klein gaatje en hield hij de vierde plek tot de finish vast.

HOOFD KOEL

Na het goede resultaat in de eerste manche begon Kay nog gemotiveerder aan het tweede deel. De beginfase verliep echter minder goed en de Boxtelaar startte op de vijftiende plaats aan de wedstrijd. Fanatiek ging de Boxtelaar in de aanval en wist zich met de snelste rondetijd op te werken naar een zevende positie. Het duurde niet lang voordat hij doorschoof naar de vijfde plaats en een ronde later wist Kay ook de vierde man te passeren. Vervolgens zette hij alles op alles om het gat naar de derde man te dichten. Hij slaagde hierin, hield het hoofd koel en sloot de tweede manche af met een derde plaats.

Naast zijn derde plaats werd Kay ook nog tweede met het Nederlandse team op het WK voor Landenteams. Hij kijkt dan ook tevreden terug op het weekeinde in Estland. Twee jaar geleden werd Kay wereldkampioen in de 65cc-klasse en nu, twee jaar later, staat hij op het podium in een klasse hoger.