Afbeelding
Foto: familie Peijnenburg

BRABANTSE KAMPIOENSCHAPPEN IN DONGEN

Lynn uit Esch gooit hoge ogen bij dressuurproef

LONNEKE HOONDERT

Lynn Peijnenburg (11) uit Esch pakte zaterdag samen met haar pony Sulaatiks' Vingino de eerste plaats in de categorie DE-M1 tijdens de Brabantse kampioenschappen outdoor 2017. De wedstrijd geldt als hét provinciale paardensportevenement. Dat vond dit keer plaats in Dongen-Vaart. Naast dressuur stonden springwedstrijden ook op het programma. Lynn blonk uit tijdens de dressuurproef.

De Essche amazone rijdt al paard sinds haar zesde. Dat doet ze bij ponyclub Het Edele Ros in Haaren. De liefde voor de ruitersport is haar met de paplepel ingegoten. Haar moeder Bianca Peijnenburg geeft zelfs les. Om mee te mogen doen aan het kampioenschap, moeten ruiters eerst scoren tijdens vijf selectiewedstrijden. Lynn miste de kringfinale omdat ze tijdens schoolkamp uit een stapelbed was gevallen. ,,Ze mocht vier weken niet rijden. Gelukkig stond ze in de kringuitslag op de eerste plaats en zakte ze terug tot slechts een tweede positie. Ze mocht dus tóch aan de start van het kampioenschap verschijnen. Toen heeft ze zich herpakt", vertelt Bianca trots.

Met haar valkkleurige newforestpony gooide Lynn hoge ogen tijdens de ochtendproeven. Daar werd ze eerste. Vervolgens streed ze samen met negen anderen om het goud in de zogeheten overkamping. ,,De jury vond dat ze heel relaxt en natuurlijk met haar pony omging. Ze heeft de proef van tevoren goed geoefend, want ze is behoorlijk perfectionistisch. Maar zenuwachtig was ze geen moment", aldus Bianca. Tijdens de proef moest het jonge talent allerlei verplichte oefeningen laten zien, zoals achterwaarts, contragalop en middengalop.

De amazone viel overigens niet alleen op bij de jury, maar óók bij verschillende scouts. Maar of ze klaar is om voor een team te rijden, weet Lynn nog niet. ,,Eigenlijk train ik het liefste in Haaren."

CROSSEN

De ruiter houdt het niet alleen bij dressuur. Recent is ze begonnen met springen. ,,Ik heb niets gewonnen tijdens het kampioenschap, maar was al blij dat ik deel mocht nemen", zegt Lynn. ,,Springen vind ik erg leuk. Deze winter start ik met eventing-trainingen. Dat zijn wedstrijden waar je naast dressuur, ook moet springen en crossen. Je gaat dan de bossen in met je pony en werkt dan écht samen."

Daar houden de plannen van de tiener overigens niet op... Hoewel ze nu doorstroomt naar de klasse M2 van dressuur, reikt Lynn's ambitie verder. Ze heeft haar zinnen gezet op de zwaarste dressuurklasse. ,,Volgend jaar word ik twaalf en dan wil ik naar klasse Z." Bianca lacht: ,,Ja, ze heeft het helemaal uitgestippeld hoor." (Foto: familie Peijnenburg).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding