Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LISA BEKKERS TWEEMAAL OP PODIUM BRABANTS KAMPIOENSCHAP

'Geweldige afsluiting van ponytijd'

LONNEKE HOONDERT

Met de titel van Brabants kampioen in de zwaarste dressuurklasse Z2 op zak sluit dressuuramazone Lisa Bekkers (17) uit Liempde haar ponytijd met verve af. Zaterdag nam ze met haar pony's deel aan de Brabantse kampioenschappen outdoor 2017 in Dongen-Vaart. Het was de laatste keer dat ze met Jonkers' Pieter, Anjershof Harmony en Nocturn van de Beekerheide aan de start van een wedstrijd verscheen. In september wordt Lisa 18 jaar en moet ze haar proeven en küren voortaan op een paard uitvoeren.

Liefst elf keer eerder werd Lisa al Brabants kampioen. Met Jonkers' Pieter ging ze er vorig jaar tijdens de kampioenschappen in Nijnsel ook al met de eerste plaats in de klasse DE-Z2 vandoor. Die titel prolongeren Lisa en welsh pony Jonkers' Pieter - roepnaam Pieter - dus. Met palomino-pony Anjershof Harmony (Harm) sleepte ze de derde positie in de wacht in dezelfde klasse. De ruiter wilde haar laatste wedstrijden, waaraan ze deelnam namens paardensportvereniging De Dommelruiters, dolgraag met een knaller afsluiten. ,,Dat was echt mijn doel. Een geweldige afsluiting van mijn ponytijd", lacht Lisa. De winst komt echter met een lach én een traan. Omdat de Liempdse niet meer met haar pony's mag mee doen aan wedstrijden - vanaf achttien jaar dienen amazones met een paard aan de start te verschijnen - worden ze verkocht. ,,Ik vind het heel erg om na zo'n lange tijd afscheid te moeten nemen. Samen hebben we veel gewonnen. Ik zou willen dat ik ze 25 centimeter kon laten groeien..."

EREPODIUM

Tijdens de Brabantse kampioenschappen won Lisa 's ochtends de eerste dressuurproef met Pieter, 's middags pakte ze nogmaals de winst tijdens de kür op muziek met Harm. De palomino deed het tijdens de proef iets minder: de combinatie werd zesde. Dat leverde tóch een derde plaats op het erepodium op. Het goud sleepte ze uiteindelijk met Pieter binnen. Die werd weliswaar derde tijdens de kür, maar dankzij de eerdere overwinning, werden Lisa en haar pony kampioen. ,,Op het moment dat we de wedstrijdring inreden, ging het al goed. Alles klopte dit keer, zowel met Pieter als met Harm. Figuren en oefeningen die eerst minder goed gingen, heb ik flink getraind. Zo oefenden we op eenvoudige wissels, keertwendingen en op het binnenkomen en afgroeten langs de AC-lijn. Daar zat ik af en toe naast. Dit keer absoluut niet, ik kreeg zelfs acht punten." Lisa verdiende twee startbewijzen voor de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo.

HYPERION

Lisa stapte ook de ring in met NRPS-pony Nocturn van de Beekerheide. Dat werd geen succes. ,,Nocturn was té enthousiast. Te heet, noemen we dat. Hij ging vlugger dan de bedoeling was. Daarom kwamen we tijdens de proef niet uit de verf."

Een opvolger voor de drie pony's is er al: Hyperion. Het indrukwekkende zwarte paard is inmiddels vijf jaar oud. ,,Hij leert ongelofelijk snel", vertelde Lisa eerder aan deze krant. Het zelfvertrouwen van het dier heeft echter een flinke deuk gekregen, waardoor er slechts een achttiende plaats in de klasse L2 inzat op het Brabants kampioenschap voor paarden op zondag. ,,Een tijd geleden liep een ander paard keihard tegen Hyperion aan. De ruiter lette niet op, want ze was bezig met haar telefoon. Hyperion viel bijna om en is sindsdien heel bang van andere paarden. Tijdens het kampioenschap was het enorm druk. We begonnen zondag heel goed. Hij had nog nooit zo goed gelopen, maar in de wedstrijdring moesten we dicht langs andere paarden rijden en toen werd hij bang. Hij beefde als een rietje." Om hem van zijn angst af te helpen, neemt Lisa hem zoveel mogelijk mee naar wedstrijden. ,,Hopelijk kunnen we binnenkort starten in de klasse M1."

FOTO BOVEN: Lisa en welsh pony Jonkers' Pieter werden zaterdag Brabants kampioen dressuur in de klasse DE-Z2. Vorig jaar pakte de combinatie ook al de titel. (Archieffoto: Peter de Koning).


Dommelruiters

maken goede beurt

op kampioenschap

Amazones en ruiters van paardensportvereniging De Dommelruiters in Boxtel behaalden zaterdag en zondag tijdens de Brabantse kampioenschappen outdoor 2017 in Dongen-Vaart mooie resultaten.

Naast Lisa Bekkers, die met pony's Jonkers' Pieter en Anjershof Harmony respectievelijk de eerste en derde plaats behaalde in de dressuurklasse DE-Z2, boekte Luuk van de Sande met Navarana's Sinclair een negende positie in de klasse DL1. Luuk nam met pony Reekamps' Silvano deel aan het onderdeel springen. Hij kreeg vier strafpunten omdat in het basisparcours een balk viel.

Bij het onderdeel dressuur voor paarden verschenen drie combinaties aan start. Daan van de Sande behaalde met Wannebee een twaalfde plaats in de klasse L2. In dezelfde klasse eindigde Lisa Bekkers met Hyperion op de achttiende plaats. Juul Tan bezette met Flo een vijftiende plek in de klasse M1.

BARRAGE

Het onderdeel springen voor paarden verliep succesvoller voor De Dommelruiters. In de klasse B wist Daan met Wannebee door te dringen tot de barrage, waar hij vier strafpunten kreeg. Het leverde hem een zesde plaats op. Met Whisper eindigde Daan in de klasse L op de vijfde plaats en verdiende hiermee een startbewijs voor de Nederlandse kampioenschappen in Ermelo op 2 september.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding