Peter van den Hurk (Foto: Gerard Schalkx)
Peter van den Hurk (Foto: Gerard Schalkx) Foto: Gerard Schalkx

OPENSTELLING BEZOEKERSCENTRUM TREKT VEEL PUBLIEK

Liempdsen Herd kent geen bouwvak

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Aftimmeren, deuren hangen, schilderen, inrichten: er is nog een behoorlijke klussenlijst voor de vrijwilligers die meewerken aan de totstandkoming van D'n Liempdsen Herd. De deadline is in zicht: in het eerste weekend van oktober vindt de officiële opening van het bezoekerscentrum aan de Barrierweg plaats. Zaterdag, tijdens de maandelijkse openstelling voor mensen die benieuwd zijn naar de vorderingen, bleek in ieder geval dat er veel belangstelling is voor D'n Liempdsen Herd.

,,Zo'n omvangrijk project is altijd spannend", aldus Rob Dito, voorzitter van de projectgroep van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) die verantwoordelijk is voor D'n Liempdsen Herd. ,,Toch is tot nu toe alles naar verwachting verlopen. En nu is het gas geven om begin oktober te halen. Zo'n harde deadline is geen probleem, hoor. Het is juist prettig, want je hebt iets om naartoe te werken." Dito is blij met de vrijwilligers die hun schouders er met volle overtuiging onder zetten. ,,We hebben het geluk dat we veelal met gepensioneerde mensen te maken hebben. Zij zijn niet aan de zomer gebonden om op vakantie te gaan, waardoor we hier geen bouwvak kennen en gewoon doorgaan..."

Na het feestweekend in Liempde, van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober, is het bezoekerscentrum operationeel. Op welke dagen D'n Liempdsen Herd geopend is voor publiek, wordt de komende maanden bepaald. Daarnaast is het bezoekerscentrum ook geschikt voor evenementen. Zo organiseert de stichting Fruitcultuur Brabant, die zichzelf ten doel stelt de fruitcultuur in de provincie Noord-Brabant te behouden en te bevorderen, op zondag 22 oktober de Dag van het Fruit in en om D'n Liempdsen Herd. ,,Verder moet het vooral een plek van ontmoeting zijn", aldus Dito. ,,En zaterdag bleek al dat Liempde daar behoefte aan heeft."

De voorzitter van de SPPiLL-werkgroep 'Ontmoetings- en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd' doelt op de maandelijkse openstelling van de boerderij om belangstellenden op de hoogte te houden


van de vorderingen. ,,Zo'n honderd mensen kwamen zaterdag langs", aldus Dito. ,,Dat zijn nieuwsgierige passanten die toevallig voorbijkwamen, maar ook familieleden van vrijwilligers die hier aan de slag zijn." Zo verzorgden vrijwilligers rondleidingen en toonden ze op een computerscherm aan hoe het bezoekerscentrum er uit komt te zien. ,,Het leuke was dat bezoekers onder het genot van een kop koffie aan een lange tafel óók andere wetenswaardigheden uitwisselden. En dat is precies waar dit D'n Liempdsen Herd voor bedoeld is: elkaar ontmoeten."

ERF

Naast de monumentale boerderij krijgt ook het erf een grote opknapbeurt. Zo komen er een authentieke waterput, een bakhuisje en een klompenmakerswerkplaats. Dit gebeurt na oktober, aldus Dito. ,,De vergunning is aangevraagd, maar die procedure loopt nog. We werken nu hard aan de oplevering van D'n Liempdsen Herd. Uiteraard zorgen we er wel voor dat het erf er tijdens het feestweekend wél netjes uitziet."

Kijk voor meer informatie over de projecten van SPPiLL op www.sppill.nl.

FOTO BOVEN: Zo'n honderd bezoekers lieten zich zaterdagochtend informeren over D'n Liempdsen Herd. Vrijwilliger Peter van den Hurk van SPPiLL toonde op een scherm hoe het toekomstig bezoekerscentrum er uit komt te zien. (Foto: Gerard Schalkx)


D'n Liempdsen Herd

Naar aanleiding van het artikel 'Open dag in D'n Liempsen Herd' in Brabants Centrum van donderdag 27 juli togen wij op zaterdagochtend naar de Barrierweg 4 in Liempde. Bij de monumentale boerderij midden in het centrum stonden de vlaggen van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) al uitnodigend voor de openstaande deur.

Bij het binnengaan werden wij uitbundig door een aantal spontane vrijwilligers ontvangen en we zaten al heel snel met wat oude Liempse bewoners aan de koffie met een koekje. Daar werd ons door bevlogen medewerkers uitgebreid uit de doeken gedaan wat er allemaal was gedaan en wat er nog gedaan moest worden aan deze mooie oude langgevelboerderij.

Zowel de vrijwilligers Wil van Houtum als Bert Timmermans boden al snel aan om de rondleiding voor hun rekening te nemen en zij vertelden vol betrokkenheid wat er allemaal was gedaan aan vernieuwingen en herstel van de oude houten ramen, deuren, plafonds en vloeren. Maar ook hoe de gehele restauratie van het dak, zoals dat er oorspronkelijk uit had gezien, was uitgevoerd. Heel voorzichtig was een niet-opvallende isolatie aangebracht zodat het uit 1877 stammende gebouw binnenkort heel goed in deze moderne tijd kon worden gebruikt als onder meer een informatiepunt voor het nationaal park Het Groene Woud.

En passant werd ook nog verteld dat, ter afsluiting van de volledige restauratie van de tegenover liggende muziekkiosk, de vloer hiervan werd voorzien van een op de gemeente Liempde afgestemd ganzenbordspel zodat in de toekomst in de kiosk met plezier kan worden gespeeld.

Fantastisch werk is de afgelopen twee jaren verzet door de vele inwoners van Liempde hetgeen zal moeten resulteren in de opening ervan op 6 oktober. Vanaf dan zal Liempde een prachtig gerestaureerd ontmoetingscentrum hebben voor alle inwoners van Liempde en omgeving maar ook voor de vele passanten die van heinde en verre in dit mooie gezellige dorp komen om ook aan de vele activiteiten deel te nemen die in dit dorp steeds weer worden georganiseerd. Weer iets moois gecreëerd in onze woonomgeving.

        WILMA EN THOM BROCKEN