Afbeelding
Foto: Fam. Van den Brand

GERRIE EN JO VAN DEN BRAND

Boxtels echtpaar viert diamanten bruiloftsfeest

HENK VAN WEERT

Het is vandaag, donderdag 3 augustus, op de kop af zestig jaar geleden dat Jo van den Brand en Gerrie van Meersbergen elkaar tegen over de ambtenaar van de burgerlijke stand het ja-woord gaven. Komende dinsdag is het eigenlijk pas echt de dag van hun diamanten huwelijksjubileum, want dát is de dag waarop de kerkelijke inzegening plaatsvond. ,,Natuurlijk vieren het deze mijlpaal. Maar pas over enkele weken. Als de kinderen en kleinkinderen weer terug zijn van vakantie."

Zowel Jo (84) als de één jaar oudere Gerrie zijn geboren én getogen in Boxtel. Hij in de (inmiddels verdwenen) Onrooisestraat, vlakbij de Kinderboederij; zij in de Ridder van Cuijkstraat, die toen nog Van Merheimstraat heette. Na ons huwelijk hebben we tijdelijk ingewoond bij mijn ouders, daarna huurden we een woning aan de Ons Doelstraat", vertelt Gerrie.

Jo werkte in de bouw als (hoofd)uitvoerder. Tot hij op 57-jarige leeftijd vervroegd met pensioen kon. ,,Ik heb er wel even over na moeten denken of ik dat zou doen. Stil zitten is niks voor mij", blikt hij terug. Maar toch maakte hij van de regeling gebruik en zette zich sindsdien als vrijwilliger in voor tal van organisaties. Veelal in de wijk Selissenwal, waar het echtpaar met veel plezier aan de Van de Venstraat woonde. Hij richtte het wijkorgaan Platform Selissen mee op, zat in het parochie- en schoolbestuur, tennist nog wekelijks tweemaal bij De Merletten en is bestuurslid van de KBO. ,,En nadat we acht jaar geleden hier in appartementencomplex Ten Brueckelen neerstreken, vormde ik een bewonerscommissie waarvan ik nog altijd lid ben."

Gerrie was jarenlang kleuterjuf en begon op de Angelaschool, waar ze ook stage had gelopen. ,,Ik heb er tien jaar met veel plezier gewerkt. Tot we gingen trouwen. Enkele jaren later, toen onze drie dochters waren geboren, vroegen ze of ik terug wilde komen. De twee jongste kinderen nam ik mee in de klas en voor de oudste regelde de school oppas. Dat kon toen nog..." Later kreeg ze de kleuters van de Maria Koninginschool onder haar hoede. ,,Kinderen die ik destijds in de klas had, kom ik nu tegen als medebewoner van Ten Brueckelen", grinnikt Gerrie.

Het zestigjarig bruiloftsfeest wordt over enkele weken gevierd, daags voordat Gerrie 86 wordt. Natuurlijk samen met onder meer hun drie dochters en schoonzonen, acht kleinkinderen én twee achterkleinkinderen. ,,Ja, natuurlijk bouwen we een feestje. Je leeft tenslotte maar één keer", glundert Jo.

(Foto boven: familie Van den Brand).