Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (7) Ode aan Brancusi

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biënnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunst Stichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij 'Ode aan Brancusi' van Henk van Bennekum uit Hardinxveld-Giessendam.

Henk van Bennekum heeft ruim honderd prachtige beelden op zijn website staan. Eenvoud en duidelijke vormen bepalen de thema's in zijn beeldende kunst. Hij maakt sculpturen van staal en hout. Bijzonder is dat hij zijn beelden met grote vormen van sneeuw maakt. Dit doet hij onder andere in Zwitserland, Japan, Finland, China en Noorwegen.

Brancusi zei: 'In de kunst is eenvoud geen doel, maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen, ondanks zichzelf, tot eenvoud.' Hij probeert alle overtollige elementen weg te laten. De Roemeense boerencultuur met in geometrische vormen uitgevoerde zuilen en deurposten, schroeven en balken van landelijke wijnpersen, handmolens en gegroefde molenstenen inspireert hem nog steeds.

In wezen is Brancusi een kunstenaar die zoekt naar verfijning van vormen in een streven om volmaaktheid te bereiken. Hij heeft de eigenschap om zich niet tevreden te stellen met vluchtige oppervlakkige verschijnselen die hem omringen. Een tweede kenmerk van Brancusi's kunst is het gevoel dat hij bezit voor zijn materialen, geërfd van de cultuur van zijn afkomst. In tegenstelling tot de - op dat moment gangbare gewoonte om werklieden in dienst te nemen voor het snijden van het materiaal - werkt Brancusi vanaf 1910 zelf met het materiaal. In 1925 begon zijn eerste langere verblijf in de Verenigde Staten. In 1926 vond een overzichtstentoonstelling van Brancusi plaats in New York. De Amerikaanse douane beschouwde zijn perfect gepolijste Gouden Vogel echter niet als kunstwerk en beschuldigde hem van metaalsmokkel. (Foto: Huub Thorissen)