Uitleenpunt Liempde zoekt 13 nieuwe gebruikers voor voortbestaan

PÅL JANSEN

Het uitleenpunt van de bibliotheek in Liempde heeft meer gebruikers dan op voorhand werd gedacht: 62 in totaal. Dat laat een woordvoerder van bibliotheek 's-Hertogenbosch weten. Eerder werd gedacht dat de gebruikers van het uitleenpunt op één hand te tellen waren: het zou gaan om vier mensen. Dat blijken er nu tientallen meer te zijn. De gebruikerscijfers werden niet goed ingevoerd in het systeem van de bibliotheek.

De eerdere cijfers vielen wethouder Marusjka Lestrade enorm tegen. Door de onduidelijke administratie leken er slechts vier Liempdenaren boeken te lenen. Voor 2017 verstrekte de gemeente Boxtel een subsidie aan bibliotheek 's-Hertogenbosch van 11.834 euro om het uitleenpunt te runnen. ,,Dan wil ik ook dat daar meer mensen gebruik van maken", stelde Lestrade eerder al. ,,Voor dat geld kunnen we net zo goed die vier leden met een limousine op en neer naar Boxtel laten rijden voor een boek."

Bibliotheek De Meierij, die eerst verantwoordelijk voor het boekenwerk in gemeente Boxtel, werd op 25 juni opgeheven. Zij registreerde gebruikers van het uitleenpunt in Liempde als gebruikers van de bibliotheek in Boxtel. ,,Er was geen aparte code voor Liempde in het systeem. Dus iedereen die daar een boek leende, werd automatisch aangemerkt voor de bibliotheek in Boxtel", aldus woordvoerder Nadzja van der Knaap van bibliotheeek 's-Hertogenbosch, die de activiteiten van De Meierij sinds 1 juli overneemt. De gemeente, Dorpsberaad Liempde en bieb Den Bosch hebben afgesproken dat de Liempdse boekenleners voortaan in Liempde staan ingeschreven.

Volgens de laatste halfjaarcijfers staan er nu 28 volwassenen en 34 kinderen boven de 13 jaar geregistreerd bij het uitleenpunt.

75 GEBRUIKERS

De tijd begint echter te dringen voor de boekenuitleen in Liempde. Als deze aan het einde van het jaar nog steeds minder dan 75 gebruikers heeft, wil Marusjka Lestrade geen subsidie meer steken in het uitleenpunt. Nu er duidelijkheid is over het aantal gebruikers, kunnen er stappen gezet worden om het aantal leden op te krikken.

Bieb Den Bosch breidt de collectie uit en het uitleenpunt wordt meer onder de aandacht gebracht in Liempde. Inmiddels zijn er zo'n twee- tot driehonderd boeken besteld die naar verwachting in de eerste twee weken van september worden geleverd. Over het promoten van het uitleenpunt wordt nog nagedacht binnen de bieb, maar ook daarmee wil de organisatie in de eerste twee weken van september starten. ,,Dan begint het leesseizoen weer en dat is dus bij uitstek dé periode om de acties in te zetten", vertelt woordvoerder Nadzja van der Knaap.

Ook Dorpsberaad Liempde denkt mee over de promotie van het uitleenpunt. Eerder werd op haar initiatief actie ondernomen binnen het dorp om de boekenuitleen te updaten. Voorzitter Bert van Ruremonde: ,,We brachten daarvoor de partijen bij elkaar die iets konden betekenen voor het uitleenpunt." Naar aanleiding hiervan schonken Wijkorgaan Liempde en Stichting Behoud Gemeenschap Liempde twee grote boekenkasten waar straks de honderden nieuwe boeken in komen te staan.